Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oulun seudun ui­ma­ve­det uin­ti­kel­poi­sia ja hyvin läm­pi­miä kesän vii­mei­sis­sä mit­tauk­sis­sa – Läm­sän­jär­vel­lä edel­leen vä­häi­nen määrä si­ni­le­vää

Sinilevätilanne saattaa muuttua nopeasti esimerkiksi säätilanteen mukaan. Järvisyyhy ei ole ihmiselle vaarallista, vaikka se aiheuttaa ikäviä oireita.

Kaikilla Oulun rannoilla voi nyt periaatteessa uida. Kuvituskuva
Kaikilla Oulun rannoilla voi nyt periaatteessa uida. Kuvituskuva
Kuva: Karppanen Joel

Oulun seudun ympäristötoimi on ottanut tämän kesän viimeiset suunnitelman mukaiset uimavesinäytteet 10.–11. elokuuta kaikilta virallisilta uimarannoilta.

Näytteet otettiin Oulun seudun alueella sijaitsevilta yhdeksältä EU-rannalta ja 32 muulta yleiseltä uimarannalta. Kaikkien uimarantojen vedenlaatu täytti asetetut laatuvaatimukset.

Lämsänjärven ja Valkiaisjärven uimarannoilla todettiin runsaasti sinilevää viikolla 32.

Maanantaina 10. elokuuta Lämsänjärven uimarannalla havaittiin edelleen vähäinen määrä sinilevää. Valkiaisjärven uimarannalla ei sinilevää enää tuolloin havaittu.

Kunkin vesistön sinilevätilanne saattaa vaihdella muun muassa kukinnan ja sääolosuhteiden mukaan hyvinkin nopeasti, joten kaupunki pitää sinilevävaroitusta koskevat tiedotteet rantojen ilmoitustauluilla vielä toistaiseksi ja tilannetta seurataan.

Rajahaudan uimarannalla uineilla henkilöillä todettiin viime viikolla järvisyyhyyn viittaavia oireita. Asiasta on tiedotettu rannan ilmoitustaululla 5. elokuuta.

Uimaranta ei ole järvisyyhyn vuoksi uimakiellossa. Järvisyyhy ei ole ihmiselle vaarallinen, vaikkakin kiusallinen. Pitkäaikaista oleskelua vedessä on syytä kuitenkin välttää. Uinnin jälkeen on hyvä kuivata iho huolellisesti karhealla pyyhkeellä.

Järvisyyhyvaroitusta koskeva tiedote pidetään rannan ilmoitustaululla ainakin vielä toistaiseksi ja tilannetta seurataan.

Vesien lämpötilat ovat ajankohtaan poikkeuksellisen lämpimiä. Yhdessäkään mittauspisteessä lämpötila ei ollut alle 17 asteen. Jopa 16 rannalla lämpötila oli 20 astetta tai yli. Lämpimin vesi löytyi Tyrnävän ampumaradalta, jossa mittari näytti 22 astetta.

Oulun kaupunki muistuttaa, että lemmikkieläinten tuominen ja uittaminen virallisilla uimarannoilla tai niiden välittömässä läheisyydessä ei ole sallittua.