Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Oulun seu­dul­la hir­ven­met­säs­tyk­sen ko­ko­nais­ar­vo nousee vuo­des­sa 13,5 mil­joo­naan euroon – katso tuoreet kaa­to­lu­vut hir­vi­las­ku­ris­ta

Tuoreet kaatolukemat Pohjois-Pohjanmaalta osoittavat, että meneillään olevalla jahtikaudella seurat eivät ole jääneet nuolemaan näppejään. Kaatolukujen takaa löytyy uutta mielenkiintoista tietoa.

Hirvien kaatolukujen takaa löytyy uutta mielenkiintoista tietoa.

Erikoissuunnittelija Mikael Wikström Suomen Riistakeskuksesta kertoo, että hirvijahdin niin sanottu euromääräinen virkistysarvo on Oulun seudulla euromääräisesti huomattava.

Mitä se tarkoittaa?

– Kyseessä on kaavamainen tapa laskea arvo hirvenmetsästykselle. Viime vuonna hirvestyksen liha-arvo Oulussa oli 5,4 miljoonaa euroa. Sen lisäksi Suomen Riistakeskus arvioi hirvijahdin virkistysarvoa.

Kuinka paljon se oli?

– Virkistysarvo muodostuu konkreettisista kuluista, joita metsästykseen käytetään. Varusteet, koirat, aseet, matkat ja kaikki mitä tarvitaan.

Wikström selittää, että liha-arvo on helppo määrittää, sillä saaliin määrä tiedetään tarkkaan. Luullista lihaa kertyi viime vuonna noin 0,6 miljoona kiloa. Euromääräinen arvo lihalle saadaan kertomalla määrä luvulla 9,10.

Oulun seudulla hirvenpyynnin kokonaisarvo eli liha- ja virkistysarvo ynnättynä oli vuonna 2021 noin 13,5 miljoonaa euroa.

Tästä lihan osuus on neljäkymmentä prosenttia ja virkistyksen arvo kuusikymmentä.

– Kuitenkin vain murto-osa riistasta myydään, joten ravinto jää pyytäjille ja maanomistajille.

Tämän vuoden osalta kaikkien mitattavien arvojen tulo jää viimevuotista pienemmäksi, sillä saaliseläimiä ja lupia on vähemmän.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.