Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Oulun sek­suaa­li­ri­kos­vyyh­des­sä yli neljän vuoden tuomio – törkeät ri­kok­set tehtiin ho­tel­li­huo­neis­sa

Oulun käräjäoikeus on antanut kuudennen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikosvyyhdestä.

Oulun käräjäoikeus on antanut kuudennen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta laajasta seksuaalirikosvyyhdestä.

Se tuomitsi Hassan Mohamud Mohamedin neljän vuoden ja kuuden kuukauden ehdottomaan vankeuteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeästä raiskauksesta. Käräjäoikeus katsoi, että vuonna 1980 syntynyt mies oli sukupuoliyhteydessä tekoaikaan 12–13-vuotiaan tytön kanssa.

Hän myös käytti väkivaltaa saadakseen ja jatkaakseen sukupuoliyhteyttä. Käräjäoikeuden mukaan mies esti uhria poistumasta tilanteesta pitämällä tytöstä kiinni, ja uhri alistui sukupuoliyhteyden jatkumiseen vastoin tahtoaan.

Oikeus katsoi tekotavan olleen alistava ja nöyryyttävä

Käräjäoikeuden mukaan rikokset ovat törkeitä muun muassa siksi, että Mohammed on käyttänyt hyväkseen tytön kiinnostusta. Hänen ja tytön välinen ikäero on ollut tekohetkellä suuri.

Lisäksi Mohamedin menettely on aiheuttanut tytölle kipua, mustelmia polviin sekä punaisia jälkiä selkään, käsivarteen ja jalkaan.

– Rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä ottaen huomioon sen nöyryyttävä ja alistava tekotapa sekä se, että Mohamedin on täytynyt käsittää, että asianomistajan toimintakyvyssä, kyvyssä ilmaista itseään sekä käsityskyvyssä on ollut osin puutteita, käräjäoikeus perustelee tuomiota törkeästä raiskauksesta.

Kolme tapaamista kahdessa eri hotellissa

Rikokset tehtiin vuoden 2017 heinäkuun ja viime vuoden lokakuun välisenä aikana kolmessa eri tapaamisessa hotellihuoneissa Oulussa. Asianosaiset tutustuivat toisiinsa internetissä ja pitivät yhteyttä Kik-pikaviestipalvelussa.

Mohamed myönsi oikeudessa syyllistyneensä lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön tietäen, että tyttö oli 13-vuotias. Lisäksi hän myönsi kosketelleensa ja suudelleensa tyttöä. Muilta osin hän kiisti kaikki syytteet.

Oikeus määräsi salassa pidettäviksi tytön ja hänen huoltajiensa henkilöllisyydet, oikeudenkäyntiasiakirjat sekä tuomion. Salaamisella suojellaan uhrin yksityisyyttä.

Vahingonkorvauksia maksettavaksi 25 000 euroa

Hänen tulee maksaa uhrille yhteensä 25 000 euroa korvauksia kivusta, särystä, tilapäisestä haitasta, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä.

Oikeus myös määräsi hänet maksamaan tytön noin 6 300 euron oikeuskulut. Miehen omat oikeuskulut, lähes 19 000 euroa, tulevat valtion maksettavaksi miehen taloudellisen tilanteen vuoksi.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, vaan siitä on mahdollisuus valittaa hovioikeuteen.

Seksuaalirikoskokonaisuudessa on syytettynä kaikkiaan kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä, joita syytetään samaan tyttöön kohdistuneista seksuaalirikoksista.
Vyyhden oikeuskäsittely on määrä saada kokonaisuudessaan päätökseen heinäkuussa.