Päätoimittajan kolumni: Viina vie urat, perheen ja ter­vey­den, mutta mitäpä siitä?

Peruskoulut: Kym­me­nen ou­lu­lais­opet­ta­jat ker­to­vat, että van­hem­mil­ta tulee rajuja ja asiat­to­mia vies­te­jä

Työtaistelut: Kevään lak­ko­su­man taus­tal­ta löy­ty­vät neu­vot­te­lu­jär­jes­tel­män muutos, inf­laa­tio ja ki­ky-so­pi­muk­sen kaiut

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Oulun Osuus­pan­kin tulos epä­var­mas­ta ta­lous­ti­lan­tees­ta huo­li­mat­ta hyvällä tasolla – "Ku­lut­ta­jien luot­ta­mus omaan ta­lou­teen­sa oli al­ku­vuo­den aikana Oulun seu­dul­la vahvaa"

Oulun Osuuspankin tulos ylitti vertailukauden tason, ja liikevoitto kasvoi 16,0 miljoonaan euroon. Myös korkokate ja nettopalkkiotuotot kasvoivat.

Osuuspankki.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulun Osuuspankin tulos oli hyvällä tasolla ensimmäisen puolivuotiskauden jälkeen, kerrotaan OP:n tiedotteessa. Tulos ylitti vertailukauden tason, ja liikevoitto kasvoi 16,0 miljoonaan euroon. Myös korkokate ja nettopalkkiotuotot kasvoivat.

Alkuvuosi oli poikkeuksellinen, ja talouden näkymät tuntuivat epävarmoilta. Luottojen määrä kasvoi silti vuodenvaihteesta 2,0 prosentilla 3 298,1 miljoonaan euroon.

– Kuluttajien luottamus omaan talouteensa oli alkuvuoden aikana Oulun seudulla vahvaa, ja vilkkaana jatkunut asuntokauppa siivittikin asuntoluottokannan kasvua.

– Asiakkaamme nostivat alkuvuonna uusia asuntoluottoja 215,7 miljoonan euron edestä. Inflaatiouutiset ja korkojen nousu kesän korvalla sen sijaan hiljensivät asuntolainakysyntää hieman. Uudehkojen omakotitalojen ja vanhojen kerrostaloasuntojen kysyntä Oulun seudulla on kuitenkin ollut alkuvuoden aikana vahvaa verrattuna muihin Suomen kasvukeskuksiin, Oulun Osuuspankin toimitusjohtaja Keijo Posio sanoo.

Venäjän helmikuussa aloittama hyökkäyssota Ukrainaan muutti nopeasti talouden kuvaa.

– Yritysten luottokanta kokonaisuudessaan kasvoi vuodentakaiseen verrattuna. Uusia yritysluottoja asiakkaamme nostivat 139,3 miljoonaa euroa. Yritysten investointikysyntä sodan sytyttyä hiipui kuitenkin Suomessa ja myös Oulun seudulla.

Venäjän sodan myötä arvopapereiden markkina-arvot laskivat ja varallisuudenhoidon volyymit laskivat sen myötä vuoden vaihteesta rahastosijoitusten ja vakuutussäästöjen osalta.

Posio pitää loppuvuoden näkymiä talouden suhteen haastavina. Talouden kasvua hidastavat Venäjän hyökkäyssodan seurausten lisäksi nopeutunut inflaatio, kiristyvä rahapolitiikka, kapasiteettirajoitteet ja vientimarkkinoiden kasvun hidastuminen.

– Talouden kuvassa tärkeää sijaa näyttelevät kuluttajien luottamus sekä palveluita ja hyödykkeitä vievien yritysten kilpailukyvyn turvaaminen. Haasteista huolimatta hyvä työllisyystilanne auttaa suomalaisia kotitalouksia selviämään loppuvuoden nousevista kustannuksista, hän muistuttaa.