Oulun mat­ka­kes­kus uusiksi - nyt suun­ni­tel­mis­sa tor­ni­ta­lo­ja

Lemminkäinen hakee asemakaavan muutosta, jolla liikekeskuksen tilalle tulee asuntoja neljään tornitaloon.

Ouluun suunnitellun matkakeskuksen suunnitelmat menivät uusiksi. Liikekeskuksen sijaan panostukset ovat nyt asunnoissa.
Ouluun suunnitellun matkakeskuksen suunnitelmat menivät uusiksi. Liikekeskuksen sijaan panostukset ovat nyt asunnoissa.

Oulun matkakeskus luopuu liikekeskuksesta. Rakennusliike Lemminkäinen Talo Oy hakee aseman seudulle kaavamuutosta, jossa neliöt pysyvät samoina, mutta liiketilat supistuvat oleellisesti. Tilalle tulee asuntoja.

Toinen oleellinen muutos on rakennusten korkeus. Nyt kaavaan haetaan oikeutta rakentaa neljä tornitaloa, joista korkein olisi 16-kerroksinen ja kolme muuta 14-kerroksisia.

Itse matkakeskus pysyisi entisellään siinä muodossa kuin sitä on tähän saakka suunniteltu.

Aiemmat suunnitelmat vesittyivät

Matkakeskuksen nykyinen kaava sai lainvoiman vuonna 2007. Sijoittajia ei kuitenkaan saatu, eivätkä suunnitelmat toteutuneet.

”Lähes sata ulkomaista ja kotimaista sijoittajaa käytiin läpi. Suomi ei todellakaan ole tällä hetkellä kiinnostava sijoitusmaa”, toteaa aluejohtaja Marko Palonen.

Vedenpitäviä vuokrasopimuksia sen sijaan solmittiin yli 85 prosentista liiketiloista. Vielä vajaa 10 vuotta sitten hankkeen aloittamiseksi riitti, että vuokralaisia oli tiedossa 10-20 prosenttiin tiloista, huomauttaa Palonen.

”Emme halua kelluttaa hanketta. Olemme tehneet paljon työtä tämän eteen. Tontti on Lemminkäisen omistuksessa, vaadittavat purkutyöt on tehty. Nyt haetaan sellaista ratkaisua, missä Lemminkäinenkin pystyy ottamaan enemmän riskiä.”

Palonen uskoo, että asunnot käyvät kaupaksi. Keväällä 2012 matkakeskuksen asuntojen ennakkomarkkinoinnissa varausaste oli 60 prosenttia.

Liiketilojen varauksessa tilanne nollautuu. Asuntotornien yhteyteen tulee liikkeitä, muun muassa päivittäistavarakauppa, mutta varsinaisesta liikekeskusajatuksesta luovutaan.