Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Oulun laajan sek­suaa­li­ri­kos­vyyh­den ho­vi­oi­keus­kä­sit­te­ly alkoi – Kah­dek­sas­ta hy­väk­si­käy­tös­tä tuo­mi­tus­ta mie­hes­tä seit­se­män valitti tuo­mios­taan

Oulussa viime vuonna paljastuneen poikkeuksellisen törkeän seksuaalirikosvyyhden käsittely on alkanut Rovaniemen hovioikeudessa.

Oulussa viime vuonna paljastuneen seksuaalirikosvyyhden ensimmäinen käsittely alkoi maanantaina Rovaniemen hovioikeudessa.
Oulussa viime vuonna paljastuneen seksuaalirikosvyyhden ensimmäinen käsittely alkoi maanantaina Rovaniemen hovioikeudessa.
Kuva: Anssi Jokiranta

Oulussa viime vuonna paljastuneen poikkeuksellisen törkeän seksuaalirikosvyyhden käsittely on alkanut Rovaniemen hovioikeudessa.

Se ryhtyi käymään läpi kokonaisuutta, jossa kahdeksan ulkomaalaistaustaista miestä tuomittiin alioikeudessa samaan alaikäiseen tyttöön kohdistuneista törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä sekä muista rikoksista.

Kaikki kahdeksan valittivat Oulun käräjäoikeudelta saamistaan tuomioista hovioikeuteen, mutta myöhemmin yksi heistä peruutti valituksensa. Hovioikeudessa käsitellään siis seitsemän miehen tekoja seitsemässä suullisessa pääkäsittelyssä. Syyttäjät ovat jättäneet vastavalituksen kahdessa jutuista.


Oikeudenkäynneistä ensimmäinen alkoi maanantaiaamuna kello kymmenen Rovaniemellä. Sen aluksi hovioikeus päätti, että asianomistajana olevan tytön ja hänen huoltajiensa henkilöllisyys määrätään salassapidettäväksi kuten käräjäoikeusvaiheessakin tehtiin. Hovioikeus päätyi myös muutoin yhtä laajaan salassapitoon kuin käräjäoikeus.
Se määräsi oikeudenkäyntiaineiston tallenteet mukaan lukien pidettäväksi salassa ja päätti käsitellä asian suljetuin ovin.

– Kyse on seksuaalirikosasiasta, jossa tulee koko käsittelyn ajan toistuvasti esille arkaluontoisia tietoja asianomistajan yksityiselämästä ja terveydentilasta. Tästä syystä asian suullinen käsittely on syytä toimittaa kokonaan yleisön läsnä olematta, se perusteli ratkaisuaan.

Käsittelylle on varattu aikaa myös tiistai. Sen päätteeksi selviää, milloin hovioikeus antaa ensimmäisen tuomionsa.

Vyyhdessä on poikkeuksellisesti kaksi syyttäjää. Itä-Suomen syyttäjäalueen erikoissyyttäjä Pia Mäenpää vaati hovioikeudelta, että se laatii tuomiostaan julkisen selosteen mikäli se määrää ratkaisunsa kokonaan salaiseksi.

Syytettynä oleva on vuonna 1995 syntynyt mies, joka sai Oulun käräjäoikeudelta kolme vuotta vankeutta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin. Käräjäoikeuden mukaan hän oli alaikäisen tytön kanssa sukupuoliyhteydessä ja teki hänelle seksuaalisia tekoja yksityisasunnossa Oulussa.

Mies myös pyysi tyttöä toistuvasti luokseen ja tarjoutui maksamaan tämän matkakulut. Käräjäoikeuden mielestä tapaamisille ei ollut asiallista syytä vaan miehen tarkoituksena oli kohdistaa tyttöön hyväksikäyttörikos.

Mies vaatii hovioikeutta muuttamaan tuomiotaan. Hänet tuotiin oikeuteen vangittuna poliisipartion saattamana. Istuntoon oli järjestetty miehelle arabian kielen tulkki.

Uhri sai alioikeudessa lähes 160 000 euron korvaukset

Seuraavat oikeudenkäynnit pidetään joulukuussa. Tuolloin käsitellään kahden miehen saamia tuomioita. Loput neljä oikeudenkäyntiä järjestetään tammikuussa. Viimeiset vyyhden tuomiot annetaan siis ensi keväänä.


Oulun käräjäoikeus antoi kokonaisuudessa 2–4,5 vuoden mittaisia ehdottomia vankeusrangaistuksia. Törkeiden lapsen seksuaalisten hyväksikäyttöjen lisäksi vyyhdessä tuomittiin miehiä myös muun muassa törkeistä raiskauksista.

Käräjäoikeuden mukaan rikokset tapahtuivat aikavälillä 4.8.2017–27.10.2018 Oulussa. Niiden alkaessa asianomistajana oleva tyttö oli 12–vuotias.

Häneen pidettiin yhteyttä sosiaalisen median sovellusten, kuten WhatsAppin, Instagramin, Facebookin, Messengerin, Snapchatin, Kik-palvelun ja imo-sovelluksen kautta.

Tytölle määrättiin maksettavaksi yhteensä lähes 160 000 euron edestä vahingonkorvauksia muun muassa kivusta, kärsimyksestä ja psyykkisen tilan heikkenemisestä.

Juttua päivitetty kauttaaltaan kello 15.35.