Oulun kau­pun­ki­pyö­rä on Sykkeli – nimi keräsi yli­voi­mai­ses­ti eniten eh­do­tuk­sia

Oulussa ajetaan ainakin seuraavat kymmenen vuotta Sykkelillä. Sen nimen pinkin värinen kaupunkipyörä sai nimikilpailun raadilta.

Pinkki Sykkeli sävyttää Oulun kaupunkimaisemaa ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Niitä tulee liikenteeseen 600. Kaupunkipyörät ovat olleet erittäin suosittuja etenkin Helsingissä.
Pinkki Sykkeli sävyttää Oulun kaupunkimaisemaa ainakin seuraavat kymmenen vuotta. Niitä tulee liikenteeseen 600. Kaupunkipyörät ovat olleet erittäin suosittuja etenkin Helsingissä.

Oulussa ajetaan ainakin seuraavat kymmenen vuotta Sykkelillä. Sen nimen pinkin värinen kaupunkipyörä sai nimikilpailun raadilta.

Nimi syöpyy varmasti entistä tiukemmin oululaiseen puheenparteen, vaikka sykkelillähän täällä on ajeltu iät ja ajat.

Muista pyöristä selvästi erottuva menopeli tartuttaa oululaisen murresanan varmasti myös monen ulkomaalaisen matkailijan kielivarantoon.

Oulun kaupunkipyöräkilpailun nimiraati päätyi sangen nopeasti voittaneeseen Sykkeli-nimeen. Se oli useimpien raatilaisten omalla esikarsintalistalla korkealla.

Loppujen lopuksi valinta oli melko helppo, koska Sykkeliä kaupunkipyörän nimeksi ehdotti nimikilpailussa 235 henkilöä. Lisäksi c-alkuista versiota esitti kolmisenkymmentä osallistujaa ja sykkelistä johdettuja yhdysnimiä kertyi myös jonkin verran.

Kun nimilistaa oli raadissa ruodittu tarpeeksi, ja kaupungin sekä Kalevan edustajista koostuvien raatilaisten arvioita ehdotuksista kuunneltu, totesi yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja Martti Korhonen (vas.), että "eikö se ole Sykkeli".

Ja sehän siitä tuli. Soraääniä ei kuulunut.

Ehdotuksia nimikilpaan tuli roppakaupalla. Yhdyskuntajohtaja Matti Matinheikki totesi saldosta, että yleensä nimikilpailut keräävät enimmillään 200–300 ehdotusta. Nyt niitä tuli lähes 2 200.

Raati valikoi aluksi joukosta kuusi nimeä, jotka pääsivät jatkoon. Listalle ylsivät Sykkelin lisäksi Oulu bike, Villari, OuBike, CitySykkeli ja mustana hevosena OuRide.

Melko nopeasti tultiin siihen tulokseen, että oma murresana on paras, varsinkin kun se taipuu vieraidenkin suussa vähintään kohtuullisesti.

Lisäksi nimi on napakka ja riittävän lyhyt.

Sykkeli on siis murresana, mutta sen alkuperä ei ole suomalainen. Ruotsiksihan polkupyörä on cykel, mutta yllätys yllätys, sanan alkuperä onkin norjan kielessä.

Kotimaisten kielten keskus julkaisi vuonna 2009 verkkosivuillaan artikkelin, joka käsitteli polkupyörää tarkoittavia murresanoja. Siinä mainitaan, että sykkeli on noteerattu alunperin Ruijassa puhutussa suomessa.

Polkupyörää tarkoittavia sanoja on eri murteissa lukuisia. Polkupyörä ilmestyi Suomen kärrypoluille ja kivikaduille 1800-luvun loppupuolella, joten monilla sitä tarkoittavilla murresanoilla on pitkä historia.

Monet murreilmaisut ovat myös aikakautensa tuotoksia ja kuulostavat nykyaikana hupaisilta.

Kotimaisten kielten keskuksen artikkelissa mainitaan muun muassa polkuratas, pikakulkuri, hulluhevonen, pirunhevonen, kipajalka, sukkelajalka, pikapyörä, polkumasiina, polkuhuilu ja trampparulla. Jalka-alkuisia sanoja on useita.

Oulussa polkupyörää on sanottu aikoinaan velosipeediksikin, joka tulee ranskan velocipede-sanasta. Sitä ehdotettiin myös kaupunkipyörän nimikilvassa.

Sykkelit otetaan käyttöön alkukesästä. Niitä tulee yhteensä 600 ja ne sijoitetaan 60 asemalle eri puolille kaupunkia.

Pyörät toimittaa puolalainen NextBike. Kaupunkipyörän vuosikustannukset kaupungille ovat 677 000 euroa. Sopimuskausi toimittajan kanssa on kymmenvuotinen.

Periaatteena on, että kaupunkipyörän käyttö on edullista. Jopa käyttö ilmaiseksi on mahdollista.

Voittaja arvottiin

Koska kaupunkipyörän nimikilpailun voittanutta Sykkeliä ehdotti 235 henkilöä, voittaja arvottiin. Onnettaren suosikki arvonnassa oli Riikka Pitkäaho.

Voittopalkinto on 10 vuoden kaupunkipyöräkortti.

Kaikkien osallistujien kesken arvottiin lisäksi kymmenen yhden vuoden kaupunkipyöräkorttia. Ne saivat Janne Lalli, Auli Pirttikoski, Petri Voltti, Hannu Suomalainen, Eila Tuohino, Tuomo Kääriä, Irja Markkanen, Kari Hiltunen, Raimo Seilonen ja Virpi Hyvärinen.