Luitko jo tämän: Bus­si­kus­kit eivät aina pääse tau­ko­ti­loi­hin ves­saan, osa joutuu käymään tar­peil­laan met­säs­sä

koti-kaleva: Ihana jo­kai­se­na vuo­den­ai­ka­na – puu­ta­lo­yh­tiön ai­nut­laa­tui­suus hurmasi ou­lu­lais­per­heen

Mielipiteet: Tuu­li­voi­ma­ra­ken­ta­mi­nen otet­ta­va vah­vem­min sään­te­lyn piiriin

Mainos: Black Friday -tarjouksena Kaleva Digi 3 kk 1 kk hinnalla! Tilaa tästä.

Oulun kau­pun­gil­ta hukassa kym­me­nien las­ten­suo­je­lun asiak­kai­den tietoja

Oulun kaupungin sosiaalijohtaja Arja Heikkinen kertoo, että kaupungin tekemän satunnaisotannan perusteella hukassa on arviolta kymmenien asiakkaiden tiedot.

-
Kuva: Vuoma Laura

Oulun kaupungin sosiaalijohtaja Arja Heikkinen kertoo, että kaupungin tekemän satunnaisotannan perusteella hukassa on arviolta kymmenien asiakkaiden tiedot.

Lastensuojelu vaihtoi vuonna 2007 Pallas-asiakastietojärjestelmänsä Effica-järjestelmään, minkä yhteydessä osaa asiakkaiden vanhoista tiedoista ei saatukaan siirrettyä uuteen järjestelmään vaan ne hävisivät.

Lastensuojelua valvovat viranomaiset eli Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira ja Pohjois-Suomen Aluehallintovirasto (avi) ovat tietoisia tapahtuneesta.

– Tilanne on vakava ja harmillinen, avin sosiaalihuollon ylitarkastaja Elisa Roimaa sanoo.

Hänen mukaansa avi ei pysty hävinneiden tietojen vuoksi suorittamaan tapauksen osalta tehtäväänsä lastensuojelun toimintaa valvovana viranomaisena.

Roimaan mukaan avi päättää myöhemmin, onko sen syytä tehdä poliisille tutkintapyyntö asiasta.

– Selvitämme asiaa ja päätämme, miten asiakirjojen katoamisen osalta menetellään.

Asiakastietojen häviäminen paljastui aville, kun se sai viime viikolla kaupungin selvityksen niin sanotun Olivian tapauksesta. Lastensuojelun asiakkaana ollut ulkomaalaistaustainen oululaisnainen joutui lapsena isänsä vuoksien hyväksikäytön uhriksi, tuli useita kertoja raskaaksi ja synnytti isälleen lapsen.

Kaupunki aloitti tapauksesta sisäisen selvityksen, kun Kaleva kertoi Olivian tarinan lokakuussa. Sekä Valvira että avi vaativat kaupungin toimien selvittämistä.

Avin mukaan Olivian lastensuojelun asiakasasiakirjat, muut asiakirjat ja häntä koskevat lastensuojelun työntekijöiden käytössä olleet tiedot puuttuvat merkittäviltä osin peräti kymmenen vuoden ajalta vuosilta 1998–2008.