Korona: Toimi näin, jos tulet ki­peäk­si tai epäilet ko­ro­na­tar­tun­taa – Ko­ko­sim­me PPSHP:n ja muiden toi­mi­joi­den ohjeet yhteen

Koronanyrkki: Ul­ko­ti­lo­ja kos­ke­via ra­joi­tuk­sia tar­kas­tel­laan uu­del­leen

Oulun kä­rä­jä­oi­keus antaa tänään rat­kai­sun­sa siitä, syyl­lis­tyi­kö pe­rus­suo­ma­lais­ten kan­san­edus­ta­ja Se­bas­tian Tynk­ky­nen ri­kok­seen kun­ta­vaa­li­kam­pan­jas­saan

Tynkkynen on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Hänet on kahdesti aiemmin tuomittu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Helsinki / Oulu
Sebastian Tynkkynen on oululainen ensimmäisen kauden kansanedustaja ja perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja.
Sebastian Tynkkynen on oululainen ensimmäisen kauden kansanedustaja ja perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Oulun käräjäoikeuden on määrä antaa tänään ratkaisunsa siitä, syyllistyikö perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kiihottamiseen kansanryhmää vastaan kuntavaalikampanjassaan vuonna 2017.

Syyte koskee Tynkkysen kampanjan aikaan Facebookissa julkaisemia tekstejä.

– Vaalikampanjansa osana Tynkkynen julkaisi sosiaalisen median palvelussa Facebookissa sarjan kertomuksia turvapaikanhakijoiden ja maahanmuuttajien väitetystä käytöksestä erityisesti naisia ja lapsia kohtaan, syyttäjän haastehakemuksessa sanottiin.

Syyttäjän mukaan eräässä Tynkkysen julkaisemassa tekstissä esimerkiksi väitettiin, että turvapaikanhakijat ahdistelevat Suomessa naisia sekä nuoria poikia. Toisessa julkaisussa Tynkkynen kirjoitti muun muassa, että "meidän pitää sanoa tytöille kouluissa, että ei saa katsoa silmiin tai pukeutua minihameeseen, koska se on toisessa kulttuurissa lupa raiskata".

Syyttäjä vaatii Tynkkyselle vähintään 80 päiväsakon suuruista rangaistusta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Syyttäjän mukaan Tynkkysen julkaisemissa teksteissä paneteltiin ja solvattiin maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijoita. Tekstit ovat syyttäjän mukaan omiaan herättämään suvaitsemattomuutta, halveksuntaa ja jopa vihaa mainittuja ihmisryhmiä kohtaan.

Tynkkynen: Kirjoitukset perustuivat kansalaispalautteisiin

Käräjäoikeudelle toimittamassaan kirjallisessa vastauksessa Tynkkynen kiistää syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa syytteessä kuvatut tekstit eivät ole solvaavia tai panettelevia.

Tynkkynen sanoo, että hänen tarkoituksenaan oli nostaa esiin pakolais- ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä ongelmia ja julkaisujen peruste oli niissä selostettu häiriökäyttäytyminen.

Tynkkysen mukaan hänen kirjoituksensa perustuivat kansalaispalautteisiin, joita hän oli saanut poliittisessa toiminnassaan.

Tynkkynen on perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja. Hänet on aiemmin tuomittu kahdesti kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.