Oulun in­ses­tioi­keu­den­käyn­ti: Tyttö yritti it­se­mur­haa jo lapsena

Kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen esitteli todisteena sairauskertomusten tietoja Oulun käräjäoikeudessa meneillään olevassa insestioikeudenkäynnissä.

Insestioikeudenkäynti
Insestioikeudenkäynti
Kuva: Pekka Peura

Kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen esitteli todisteena sairauskertomusten tietoja Oulun käräjäoikeudessa meneillään olevassa insestioikeudenkäynnissä. Asiakirjojen mukaan raiskauksia oli selitetty viranomaisille seurustelulla ja seksisuhteilla 14- ja 15-vuotiaiden poikien kanssa.

Nyt 26-vuotiaan naisen isää syytetään tyttärensä vuosina 1999–2008 tapahtuneesta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä. 51-vuotias mies on myöntänyt rikosnimikkeen mutta kiistänyt osan teoista.

Sairauskertomuksista selviää syyttäjän mukaan, että terveydenhuollon viranomaiset olivat keskustelleet myös sosiaalitoimelle ilmoittamisesta. Sosiaalitoimi oli myös usein ollut yhteydessä perheeseen, ja tytär oli ollut psykiatrisessa hoidossa jo lapsena. Tytär oli kertonut yrittäneensä ensimmäisen kerran itsemurhaa jo neljännellä luokalla hirttäytymällä pyykkinaruihin.

– Viranomaisten tiedot eivät kuitenkaan yhdistyneet, sillä tiedot olivat eri arkistoissa, eikä kokonaiskuvaa ongelmista saatu, syyttäjä Kemppainen sanoi.

Neuvolapapereissa on syyttäjän mukaan myös selvä merkintä, että isä oli lyönyt remmillä tytärtään jo ennen väitetyn hyväksikäytön alkamista.

Syyttäjä: Isä manipuloi ja pelotteli

Tytär oireili syyttäjän todisteiden mukaan muun muassa aggressiivisella käytöksellä ja seksuaalisilla puheilla ja tällä oli ongelmia kotona ja koulussa.

Tytär tuli syyttäjän mukaan raskaaksi useita kertoja. Osa päättyi keskenmenoon ja kolme raskaudenkeskeytykseen. Hän myös synnytti syyttäjän mukaan isälleen yhden lapsen.

Syyttäjän mukaan isä oli mukana kaikilla vastaanotoilla, joissa oli kyse raskausasioista.

Isän oli tarkoitus varmistaa, ettei tytär antanut hänestä lausuntoja, syyttäjä sanoo. Isä oli myös syyttäjän mukaan manipuloimalla ja pelottelemalla pitänyt huolen, ettei tytär voinut kertoa insestistä.

Viranomaisille kerrottiin syyttäjän mukaan joka kerta samankaltainen tarina vapaaehtoisesta seksistä alaikäisen pojan kanssa. Insesti ei tullut ilmi ennen kuin uhri lopulta kertoi asiasta viranomaisille vuonna 2010.

Uhri vaatii oikeudessa isältään 45 000 euron korvauksia, ja syyttäjä vaatii miehelle vähintään kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta. Isän asianajajan mukaan syytetty suostuu korvauksiin 35 000 euroon asti. Syytetyn puolustus pitää kahdeksan vuoden vankeusrangaistusta kovana.

Syytetty on pyytänyt mielentilatutkimusta.

Päivitetty kello 16.46: Tyttö kertoi yrittäneensä ensimmäisen kerran itsemurhaa neljännellä luokalla, ei nelivuotiaana