Oulun in­ses­tioi­keu­den­käyn­ti: Syyt­tä­jä vaatii vä­hin­tään 8 vuoden tuo­mio­ta - isä myöntää syyt­teen osin

Syytetty myöntää törkeän lapsen seksuaalisen hyväksikäytön oikeaksi, mutta väittää, ettei vuoden 2002 raskaudenkeskeytys liity häneen.

Insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkona. Oikeudenkäynti on julkinen asianomistajana olevan 26-vuotiaan uhrin toivomuksesta.
Insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkona.
Insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkona.
Kuva: Pekka Peura

Oulun insestioikeudenkäynti alkoi keskiviikkoaamuna. Syyttäjä vaatii syytettynä olevalle 51-vuotiaalle miehelle vähintään kahdeksan vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Insestijutun syytetty pyytää mielentilatutkimusta.

Syytetyn isän asianajaja Kari Eriksson pitää syyttäjän rangaistusvaatimusta kovana, vaikka vastaaja myöntää syyllisyytensä tekoihin pääosin.

Syyttäjän haastehakemuksen mukaan uhrille on tehty kolme raskauden keskeytystä ja hän on synnyttänyt lapsen, joka isä on uhrin isä. Ensimmäinen raskauden keskeytys on tehty, kun uhri oli 11-vuotias.

Toinen raskaudenkeskeytys tehtiin syyttäjän mukaan vuonna 2003, jolloin nainen oli 13-vuotias.

Kolmannesta raskaudesta hän synnytti vakavasti kehitysvammaisen lapsen toukokuussa 2007. Viimeisin raskaudenkeskeytys tehtiin syyttäjän mukaan tammikuussa 2008, jolloin nainen oli 17-vuotias.

Syytetty myöntää syytteen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä oikeaksi, mutta väittää, ettei vuoden 2002 raskaudenkeskeytys liity häneen. Hän myöntää, että tekoja oli yhden kerran kuukaudessa ja että teot olisivat alkaneet vasta vuonna 2002.

Laajaa ennakkokohua nostattanut seksuaalirikosoikeudenkäynti käydään poikkeuksellisesti avoimin ovin.

Oikeudenkäynti on julkinen asianomistajana olevan 26-vuotiaan uhrin toivomuksesta. Syytettynä oleva 51-vuotias asianomistajan isä olisi halunnut oikeudenkäynnin salaiseksi.