Oulun "in­ses­ti-isä" ei valita tuo­mios­taan, syyt­tä­jä tyy­ty­väi­nen tuo­mioon

Tyttärensä törkeästä hyväksikäytöstä tuomittu isä ei aio valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Tytärtään hyväksikäyttänyt mies tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa kahdeksan vuoden vankeuteen.
Tytärtään hyväksikäyttänyt mies tuomittiin Oulun käräjäoikeudessa kahdeksan vuoden vankeuteen.
Kuva: Pekka Peura

Tyttärensä törkeästä hyväksikäytöstä tuomittu mies ei aio valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Oulun käräjäoikeus tuomitsi viime viikon keskiviikkona 51-vuotiaan miehen törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä kahdeksaksi vuodeksi vankeuteen. Käräjäoikeus katsoi, että mies käytti hyväkseen tytärtään 1.1.1999–24.1.2008 Oulussa. Tytär tuli hyväksikäytön seurauksena useita kertoja raskaaksi, hänelle tehtiin useita abortteja ja hän synnytti isälleen lapsen.

Oikeus määräsi isän maksamaan hyväksikäyttämälleen tyttärelle 45 000 euron edestä erilaisia korvauksia.

Miehen puolustajaksi määrätty asianajaja Kari Eriksson kertoo, että isä tyytyy tuomioonsa eikä aio valittaa siitä eteenpäin.

– Käsityksemme mukaan langetettu rangaistus vastaa tapahtuneita tekoja ja rangaistuskäytäntöä. Meillä ei ole huomauttamista myöskään korvausten suhteen, hän sanoo.

Myöskään Oulun syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjä Sari Kemppainen ei aio valittaa tuomiosta jos tuomittukaan ei sitä tee.

– Olen tyytyväinen tuomioon, hän kuvailee.

Syyttäjä vaati tuomitulle vähintään kahdeksan vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta. Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä voi langettaa maksimissaan kymmenen vuotta vankeutta.

Osapuolten täytyy ilmoittaa Oulun käräjäoikeudelle seitsemän vuorokauden kuluessa tuomiosta mikäli he ovat siihen joltain osin tyytymättömiä. Mahdollinen valitus täytyy laatia kuukauden kuluessa.

Jos tyytymättömyyttä ei ilmoiteta eikä päätöksestä valiteta, tulee Oulun käräjäoikeuden langettama kahdeksan vuoden vankeusrangaistus lainvoimaiseksi.

Tällaista on törkeä lapsen hyväksikäyttö

Rikoslain mukaan törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan muun muassa silloin, jos on henkilö on sukupuoliyhteydessä 16–vuotta nuoremman lapsen kanssa.

Siitä tuomitaan myös silloin, jos hyväksikäytön kohteena on lapsi, jolle rikos on hänen ikänsä tai kehitystasonsa vuoksi omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa.

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan myös, jos hyväksikäyttö tehdään erityisen nöyryyttävällä tavalla, rikos on omiaan aiheuttamaan erityistä vahinkoa lapselle hänen tekijää kohtaan tuntemansa erityisen luottamuksen tai muuten tekijästä erityisen riippuvaisen asemansa vuoksi.

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitseminen edellyttää sitä, että rikos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä tuomitaan vähintään yksi vuosi ja enintään kymmenen vuotta vankeutta.