Oulun bus­seis­sa tes­ta­taan uusia näyt­tö­jä – tietoa saa lä­hes­ty­vien py­säk­kien lisäksi myös uu­ti­sis­ta ja junien ai­ka­tau­luis­ta

Tieto Oulun yhteyksistä on ajantasaista, joten ruudulle päivittyvät myös myöhästymiset.

Näytöissä pyörii karusellina kuusi erilaista infoaihetta. Ne näyttävät esimerkiksi Oulun rautatieaseman ajantasaiset junien kulkutiedot.
Näytöissä pyörii karusellina kuusi erilaista infoaihetta. Ne näyttävät esimerkiksi Oulun rautatieaseman ajantasaiset junien kulkutiedot.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Tieto Oulun yhteyksistä on ajantasaista, joten ruudulle päivittyvät myös myöhästymiset.

Oulun joukkoliikenteessä testataan ajantasaista informaatiota tarjoavia sisänäyttöjä. Laitteita on kahdessa bussissa.

– Viime viikolla saatiin pariin joukkoliikennebussiin asennettua pilottimielessä sisänäytöt, kertoo Oulun kaupungin liikenneinsinööri Harri Vaarala.

Pilottibussia ei juuri voi ennakoida. Toinen busseista kulkee lentokentälle ja ajaa vuorotellen numerolla kahdeksan tai yhdeksän käyden joko Teknologiakylässä tai Heikinharjussa. Toinen taas liikkuu linjalla kaksi Ritaharjusta keskustan kautta Metsokankaalle ja takaisin. Pelkästään kakkoslinjalla kulkee tusina bussia.

Vaarala on hyvin tietoinen siitä, että matkustajat istuvat bussissa usein nenä kiinni älykännykässä.

– Meidän pitää yrittää tarjota mielenkiintoista sisältöä bussissa. Näemme, että se parantaa joukkoliikenteen palvelutasoa ja houkuttelevuutta.

Ruudulla pyörii 10 sekunnin välein kuusi eri näkymää. Näytöltä voi tarkistaa paitsi bussin myös hotellien sijainnin kartalla. Lisäksi tarjotaan reaaliaikaista matkustajainformaatiota.

Lähimpien pysäkkien aikataulut päivittyvät automaattisesti. Keskustaan ajettaessa voi ruudulta poimia vaikka Toripakkaa koskevat ajankohtaiset jatkoyhteydet sekä VR:n saapuvia tai lähteviä junavuoroja. Myös Ylen pääotsikoita on tarjottu, mutta tavoitteena olisi saada tilalle alueellisia uutisia. Lentokentälle mentäessä näytetään Finavian tuottamaa sisältöä, lähtevien ja saapuvien lentojen päivityksiä.

Pilotin avulla kerätään kokemuksia kahden eri laitevalmistajan näytöistä, joten sisällöt ovat hieman erilaisia.

Sisältöjä pyritään kehittämään koko ajan. Muutoksia aiotaan tehdä myös asiakaspalautteen mukaan.

Verkko-osoitteessa oulunjoukkoliikenne.fi avataan pian lyhyt kysely siitä, mitä matkustajat toivovat näytöltä ja minkä sisällön he kokevat hyödylliseksi.

Mikä olisi parasta käyttöä bussin näytöille? Millaista informaatiota niissä tulisi esittää? Kerro mielipiteesi kommentoimalla tätä juttua.

Juttua muokattu 10:02: Oulun joukkoliikenteen nettiosoite korjattu.