Oulun päättäjät ovat saaneet tottua sivustahuuteluun, jonka mukaan kaupungin suuret hankkeet yksi toisensa perään jämähtävät paikoilleen.
On pisteliäällä kommentoinnilla ollut perusteitakin. Toinen asia toki on, milloin vika on ollut kaupungin päättäjissä, milloin jossain aivan muualla kaupungin organisaation ulkopuolella.
Torstai toi uutisen, joka osoittaa, että ikuisuusprojekteiksi jo leimatut hankkeetkin voivat edetä. Kaupunki ilmoitti sopimuksesta, jolla se on hankkinut koko asemakeskuksen alueen. Myyjä on valtiotaustainen Senaatin Asema-alueet Oy.
Viime vuonna kaupunki osti Senaatilta samalta alueelta jo poliisi- ja oikeustalon tontin.
Kauppa menee vielä yhdyskuntalautakunnan kautta kaupunginhallitukselle sekä -valtuustolle, jonka edessä asia on tiistaina 7.11. Olisi yllätys, jos kauppa menisi kumoon.

Nyt tehtävän hankinnan hinta on 14 miljoonaa euroa. Summalla tietysti tekisi kaupungissa yhtä ja toista muutakin. Kiskurihinnasta ei silti voi puhua, niin keskeinen on ison alueen sijainti kaupungin ytimessä.
Ja ylipäätään: kaupungin kehittäminen vaatii ratkaisuja, jotka ensialkuun vievät rahaa. Valmiina asemakeskuksen alueen pitäisi nakuttaa kaupungin kassaan jatkuvaa tuloa muun muassa tontinvuokrina.
Rautatieaseman itäpuolinen asema-alue on kaikkiaan korkea aika saada kuntoon. Paraatipaikka on nyt häpeäpilkku, joka vetää ränsistyneine linja-autoasemineen ja tavaravarikkoineen kaupunkiin ensi kertaa saapuvan hetkessä alakuloisiin tunnelmiin.
Senaatin Asema-alueet on Senaatti-kiinteistöjen tytäryhtiö, jonka tehtävänä on kehittää asema-alueita suomalaisilla rautatiepaikkakunnilla. Oulu on kuitenkin sen kokoinen toimija, ettei se tarvitse kaupunkikehittämiseen tällaista apua.
Senaatin Asema-alueiden osto ulos päinvastoin selkiyttää ja joustavoittaa aluetta koskevaa päätöksentekoa. Yksityisiä toimijoiden asemakeskuksen kehittäminen kuitenkin vaatii.
Viime vuonna Senaatin Asema-alueet ja Oulun kaupunki järjestivät suunnittelukilpailun, jossa alueelle haettiin kehittäjäkumppaneita. Yhtäkään kilpailuehdot täyttävää esitystä ei tämän vuoden puolella päättyneessä kilvassa saatu.
Suhdanne ei nyt ole lupaavampi kuin tuolloinkaan joten helppoa ei kehittäjien löytäminen taida olla nytkään. Mutta mikään suhdanne ei kestä ikuisesti.
Sama yksityisten toimijoiden etsintä koskee myös poliisi- ja oikeustalon tontille suunniteltua monitoimiareenaa, johon kaupunki on menossa mukaan pääosakkaana. Kumppaneita löytynee helpommin, jos areenasta ei tehdä Colosseum-luokan jättiläistä vaan tapahtumakysyntään istuva realistisen kokoinen toteutus.
Oulun uudistunut virkamiesjohto on osoittanut rivakoita otteita. Työ on kuitenkin vielä kesken. Edellytykset Asemakeskuksen toteutumiselle ovat kuitenkin olennaisesti parantuneet.