Oulun am­mat­ti­kor­kea­kou­lun reh­to­rik­si Heidi Fa­ger­holm

Ammattikorkeakoulun hallitus teki päätöksensä torstaina.

Oulun ammattikorkeakoulun uudeksi rehtoriksi ja toimitusjohtajaksi on valittu tekniikan tohtori Heidi Fagerholm Dreiechista Saksasta.

Fagerholm on tehnyt uraa muun muassa Suomen Akatemian ja Tekesin hallituksissa, sekä johtotehtävissä Kemira Oyj:ssä, Ahlstrom Oyj:ssä ja Ciba Oy:ssä. Tällä hetkellä Fagerholm toimii tutkimus- ja liiketoiminnan kehitysjohtajana pörssiyhtiö Merck KGaA:n palveluksessa Saksassa.

– Olen erittäin innostunut uudesta työtehtävästä, sillä tutkimuksen ja koulutuksen yhdistäminen sekä organisaatioiden johtaminen tulosten saavuttamiseksi on vahvinta osaamistani. Lähden innolla kehittämään Oulun ammattikorkeakoulua eteenpäin yhdessä henkilöstön ja opiskelijoiden kanssa, Heidi Fagerholm kertoo ammattikorkeakoulun julkaisemassa tiedotteessa.

Fagerholm on tiede- ja innovaationeuvoston jäsen, ja hänellä on dosentuuri Åbo Akademissa.

Fagerholm aloittaa Oulun ammattikorkeakoulun palveluksessa lokakuun 2020 alussa ja aloittaa rehtorin tehtävissä myöhemmin sovittavana ajankohtajana, kun nykyinen rehtori Jouko Paaso siirtyy eläkkeelle vuoden 2021 puolella. Paaso on johtanut ammattikorkeakoulua vuodesta 2009 alkaen. Fagerholmilla on vankka tausta yrityspuolella, mutta koulutusosaaminen herättää kysymyksiä. Oulun yliopiston rehtoria ja Oulun ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtaja Jouko Niinimäellä ei ole epäilyksiä Fagerholmin suhteen.

– Heidi Fagerholmilla on pitkä kokemus korkeakoulujen kanssa yhteistyön tekemisestä, joten en ole huolissani miten hän pärjää koulutusasioissa, Niinimäki sanoo.

Niinimäen mukaan hakuprosessissa ei hötkyilty, koska aikaa oli hyvin.

– Prosessi oli huolellinen ja eteni mielestäni mukavaa vauhtia. Koska Paaso siirtyy eläkkeelle vasta ensi vuonna meillä oli varaa pitää paikka auki hieman pitempään, joten otimme hakuprosessin rauhallisesti. Sitten kun hakuaika umpeutui prosessi eteni suhteellisen nopeasti. Kaikki meni aiempien suunnitelmien ja kaavailujen mukaan, Niinimäki kertoo.

Uuden rehtorin ei odoteta tekevän dramaattisia toimenpiteitä. Elämänmittaisen oppimisen vahvistamisen ja positiivisessa ilmapiirissä uudistusten tekeminen on päivälistalla.

– Haimme sellaista henkilöä, joka saisi hyvällä johtamistyöllä Oulun ammattikorkeakoulun parempaan lentoon. Koulun maine on hyvä, mutta tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminnassa yritysmaailman kanssa voisi vielä toimia tiiviimmin. Siinä uskon Heidin loistavan, Niinimäki summaa.

Oulun ammattikorkeakoulun rehtorin tehtävään oli neljätoista hakijaa: Johanna Bluemink, Heidi Fagerholm, Eija Heikkinen, Tiia Kokko, Juha Kontio, Mika-Petri Laakkonen, Jyrki Laitinen, Leila Putkivaara, Jaana Ritola, Helinä Saarela, Arja Sarpola, Ensio Suopanki, Matti Väänänen sekä Marja-Liisa Niinikoski. Jyrki Laitinen veti hakemuksensa pois kesken prosessin.


Juttua päivitetty 25.6. klo 16.30: Lisätty Jouko Niinimäen kommentit ja rehtorin tehtävään hakeneiden nimet.

Juttua päivitetty 26.6. klo 16.02 Lisätty Marja-Liisa Niinikosken nimi hakijoiden listaan.