Ou­lu­lais­voi­min syn­ty­nyt Kat­ken­nei­ta lankoja Sar­ja­ku­va-Fin­lan­dia-eh­dok­kaak­si – Forum24 haas­tat­te­li kirjan toi­mit­ta­nei­ta Ka­ro­lii­na Kor­hos­ta ja Anssi Vie­rua­hoa lo­ka­kuus­sa

Antologiateoksessa työuupumusta käsitellään sarjakuvan keinoin.

Oulu
Oululaislähtöisen Avi Heikkisen sarjakuvan uupunut päähenkilö esittää, että kaikki on hyvin.
Oululaislähtöisen Avi Heikkisen sarjakuvan uupunut päähenkilö esittää, että kaikki on hyvin.

Oululaisten Karoliina Korhosen ja Anssi Vieruahon toimittama Katkenneita lankoja on ehdolla Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi.

Kymmenestä esiraadin asettamasta ehdokasteoksesta palkinnon saajan valitsee tänä vuonna muusikkona tunnetuksi tullut Markku "Mato" Valtonen.

Tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain Tampere Kuplii -sarjakuvafestivaalilla. Palkinto on arvoltaan  5 000 euroa.

Katkenneita lankoja julkaistiin loppuvuodesta. Forum24 haastatteli Karoliina Korhosta ja Anssi Vieruahoa lokakuussa.

Lue 29.10.2020 julkaistu juttu alta.

Työ­uu­pu­mus on yhä useam­mal­le tuttu - Ou­lu­lais­voi­min syn­ty­nees­sä kir­jas­sa asiaa avataan sar­ja­ku­van keinoin

Finnish Nightmares -sarjakuvan luojana tunnettu Karoliina Korhonen havahtui lukiessaan työuupumusta koskevan artikkelin.

– Siinä kerrottiin, että suomalaiset nuoret aikuiset uupuvat jo kolmikymppisinä. Mietin, että miten niin “jo”, että onko se joku tavoite, että kyllä me jossakin vaiheessa uuvumme, mutta nyt ollaan liian aikaisin liikenteessä.

Syntyi halu osallistua asiaa käsittelevään julkiseen keskusteluun. Vuosi sitten Korhonen kertoi ajatuksestaan toiselle oululaiselle sarjakuvantekijälle, Anssi Vieruaholle.

Joulukuun alussa ílmestyy kaksikon toimittama sarjakuvakirja Katkenneita lankoja, joka sisältää yhdeksän taiteilijan näkemykset työuupumuksesta. Julkistustilaisuus on marraskuun lopulla Oulun sarjakuvafestivaaleilla.

Anssi Vieruaho ja Karoliina Korhonen ovat tyytyväisiä toimittamaansa kirjaan.
Anssi Vieruaho ja Karoliina Korhonen ovat tyytyväisiä toimittamaansa kirjaan.

Hyvä kysymys

Työuupumus on Karoliina Korhoselle omakohtaisesti tuttu asia. Kun hän alkoi puhua kokemuksistaan, löytyi heti lähipiiristä vastaavan kokeneita.

Viime vuosina yhä useammalle työuupumus on tullut vähintäänkin käsitteenä tutuksi, mutta onko se todella yleistynyt vai puhutaanko siitä vain aikaisempaa enemmän?

– Se on erittäin hyvä kysymys, johon minulla ei ole suoraa vastausta, sanoo erityistutkija Janne Kaltiainen Työterveyslaitokselta (TTL).

Hän kertoo, että viimeisimmät laajemmat tutkimustiedot ovat kymmenisen vuotta vanhoja.

– Toki se on nähtävissä Kelan tilastoista, että mielenterveyssyistä johtuvat sairauspoissaolot ovat lisääntyneet. Siellä ei kuitenkaan näy erikseen työuupumusta diagnoosikoodina, joten siitäkään ei suoraa vastausta saa.

Anssi Vieruaho kertoo, että sarjakuvakirjan alkuperäinen ajatus oli puhua milleniaalien, 80- ja 90-luvuilla syntyneiden burn outeista. Näkökulma kuitenkin jäi.

– Kun materiaalia oli kasattu, niin ei siitä se sukupolvi tullut esille mitenkään, Vieruaho sanoo.

On esitetty, että työuupumus riivaisi erityisesti juuri milleniaaleja, mutta sitäkään TTL:n Kaltiainen ei ilman tutkimusnäyttöä faktaksi julista.

Faktoja on määrä löytää TTL:n Kimmoisat työntekijät muuttuvassa työelämässä -tutkimushankkeessa.

Vuoteen 2022 kestävässä hankkeessa lisätään ymmärrystä keinoista, joilla voidaan edistää työhyvinvointia muuttuvassa työelämässä. Lisäksi tutkimuksessa määritellään uudella tavalla työuupumus ja edistetään sen tunnistamista, ennaltaehkäisyä ja seurantaa.

Anssi Vieruahon sarjakuvan päähenkilö ei peittele työpaikalla ärtymystään.
Anssi Vieruahon sarjakuvan päähenkilö ei peittele työpaikalla ärtymystään.
Kuva: Anssi Vieruaho

Outoja tunteita

Yksi kokoelman sarjakuvista perustuu haastatteluun. Osa tekijöistä pohjaa työnsä omakohtaisiin kokemuksiin. Hyödynnettävissä oli myös Karoliina Korhosen työryhmälle luoman kyselyn tulokset.

– Kysely perustui paljon tunnetilojen hakemiseen sen sijaan, että olisi kuvailtu, mitä tapahtui ja milloin. Ainakin itselläni työuupumuksen yksi pahimmista oireista oli se, että ei muista. Itse en muista tarkalleen päiviä tai kuukausia siltä ajalta, mutta tunteet muistaa, Korhonen kertoo.

Nykytiedon valossa lähestymistapa on varsin osuva.

– Työuupumus on pitkittyneen työstressin seurauksena kehittyvä häiriötila, jota luonnehtii uupumisasteinen väsymys, kyynistynyt asenne työtä kohtaan ja lisäksi kognitiivisessa toiminnassa olevat häiriöt, kuten muistivaikeudet, vaikeudet keskittyä sekä tunnehallinnan häiriöt, erikoistutkija Janne Kaltiainen kertoo.

Viimeksi mainittu voi Kaltiaisen mukaan ilmentyä esimerkiksi siten, että reagoi töissä voimakkaasti vaikkapa ärtymyksellä tai jollakin muulla tavalla, josta ei tunnista itseään.

Aikaisemmin työuupumukseen vahvemmin liitetty ammatillisen itsetunnon heikentyminen ei sen sijaan vaikuttaisi olevan uusimman tutkimustiedon valossa sittenkään työuupumuksen ydintä.

Mangaa vaille kaikkea

Olipa työuupumus yleistynyt tai ei, Karoliina Korhonen ja Anssi Vieruaho ovat tyytyväisiä, että aiheesta keskustellaan nyt avoimemmin.

Katkenneita lankoja -kirjan sarjakuvat eivät ole tieteellistä tutkimusta, mutta ne eivät myöskään ole silmiinpistävässä ristiriidassa Kaltiaisen kertoman kanssa. Tavoitteetkin ovat yhtenäiset TTL:n tutkimushankkeen kanssa. Korhonen ja Vieruaho toivovat, että kirja voisi osaltaan olla parantamassa suomalaista työkulttuuria.

Kirjan toimittaneen kaksikon lisäksi moni taiteilijoista on vähintäänkin oululaistaustainen. Vieruaho itse vastaa kokoelman päätöstarinasta. Korhonen keskittyi rooliinsa kirjan tuottajana.

– Arvostan Anssin ja muiden ihmisten ammattitaitoa ja taiteellista lahjakkuutta. Halusin hyödyntää kirjassa enemmän sitä kuin omaa tikku-ukkoformaattia.

Tällä hän viittaa kansainvälistä huomiota niittäneestä Finnish Nightmares -sarjakuvastaan tuttuun pelkistettyyn tyyliinsä.  Vaikka se jää Katkenneista langoista puuttumaan, kirjan sarjakuvissa on esillä laajasti eri tyylejä.

– Mangaa lukuun ottamatta melkein kaikki mahdollinen, Vieruaho naurahtaa.

Tyylillisesti ja tarinallisesti eräänlaisina ääripäinä voisi pitää Kiroilevasta siilistä tunnetuksi tulleen Milla Paloniemen ja oululaislähtöisen Mari Ahokoivun sarjakuvia.

Tarinaltaan laajimman kaaren tarjoaa Paloniemi, jonka tyyliltään perinteisen toteava mustavalkosarjakuva lähtee uupuneen lapsuudesta ja päättyy toipumiseen. Mari Ahokoivun suurelta osin abstrakti ilmaisu avaa puolestaan unenomaisen sukelluksen uupuneen mieleen.

(Juttu jatkuu kuvan alapuolella.)

Anssi Vieruaho ja Karoliina Korhonen ovat tyytyväisiä toimittamaansa kirjaan.
Anssi Vieruaho ja Karoliina Korhonen ovat tyytyväisiä toimittamaansa kirjaan.
Kuva: Jussi Korhonen

Suuremman hyvän vuoksi

Jo mainittujen taiteilijoiden lisäksi kirjan sarjakuvia ovat tehneet Tuisku Hiltunen, Emmi Nieminen, Sami Nyyssölä, Niko-Petteri Niva, Henri Tervapuro ja Avi Heikkinen.

Korhonen ja Vieruaho kiittelevät, että taiteilijajoukon keväällä alkanut työskentely sujui mainiosti. Korona-ajalle tyypillisesti homma hoidettiin liki kokonaan etäyhteyksin ja poikkeuksellisen hyvässä hengessä.

– En ole oikeastaan koskaan tehnyt projektia, joka olisi mennyt niin hyvin kuin tämä, Korhonen sanoo.

Vieruaho kertoo oppineensa prosessin aikana paljon kollegoiltaan.

– Kaikki ovat ammattilaisia, joten ketään ei tarvinnut paimentaa, hän sanoo.

Katkenneet langat -teoksen tekemistä ovat tukeneet apurahoilla Taiteen edistämiskeskus ja Sarjakuvantekijät ry. Kustantajan kulujen jälkeen kirjan tuotto ohjataan mielenterveystyöhön.

Anssi Vieruahon mukaan oli alusta lähtien selvää, että kyseessä on hyväntekeväisyyskirja.

– Tämä tehdään suuremman hyvän vuoksi, Karoliina Korhonen täydentää.

Päivitys 17.2.2021: Juttu julkaistu 29.10.2020. Jutun otsikkoa muutettu ja alkuun päivitetty tiedot Sarjakuva-Finlandia-ehdokkuudesta.