Hiirosen henkirikos käräjillä: Ve­lan­pe­rin­näs­tä syy­tet­ty: "Jos huu­me­maail­mas­sa tekee rot­tai­lu­jut­tu­ja, silloin ta­pah­tuu"

Luonto: Rau­hoi­te­tut vii­ta­sam­ma­kot puo­lit­ti­vat Kaak­ku­riin suun­ni­tel­lun ison ra­ken­nus­hank­keen

Luitko jo tämän: OYSissa on jou­dut­tu sul­ke­maan kym­me­nen leik­kaus­sa­lia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Ou­lu­lais­ten ter­veyt­tä mi­ta­taan uusilla me­ne­tel­mil­lä laa­jas­sa ter­veys­tut­ki­muk­ses­sa – Tie­sit­kö, mitä kau­lan­ym­pä­rys­mit­ta tai hius­suor­tu­vat voivat pal­jas­taa ter­vey­des­tä­si?

Laajan Terve Suomi -tutkimuksen terveystarkastukset alkavat Oulussa.

THL:n vastaava tutkimushoitaja Titta Korteniemi mittaa malliksi THL:n tutkimushoitajan Sinna Lehtolan kaulaa. Kaulanympäryksen mittauksella saadaan lisätietoa tutkittavan riskistä sairastua uniapneaan.
THL:n vastaava tutkimushoitaja Titta Korteniemi mittaa malliksi THL:n tutkimushoitajan Sinna Lehtolan kaulaa. Kaulanympäryksen mittauksella saadaan lisätietoa tutkittavan riskistä sairastua uniapneaan.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kutsuu 10 000 eri puolilla maata asuvaa yli 20-vuotiasta aikuista kattavaan terveystarkastukseen talven ja kevään aikana. Oulussa terveystarkastukset alkavat keskiviikkona 25. tammikuuta. Oulun lisäksi Pohjois-Pohjanmaalla terveystarkastuksia järjestetään talven ja kevään aikana Raahessa, Kiimingissä, Haukiputaalla ja Taivalkoskella.

Tarkastukset ovat osa laajaa Terve Suomi -tutkimusta, joka alkoi viime syksynä. Tuolloin 66 000 aikuista pyydettiin vastaamaan tutkimuksen kyselyosuuteen.  Nyt 10 000 heistä saa lisäksi kutsun terveystarkastukseen.

Terveystarkastuksessa selvitetään terveyttä, toimintakykyä ja myöhemmin kehittyvien sairauksien riskitekijöitä ja niitä tehdään kattavasti läpi Suomen Utsjoelta Helsinkiin.

Terve Suomi -tutkimuksen tavoitteena on tuottaa Suomessa asuvien terveydestä, toimintakyvystä ja elintavoista sellaista tietoa, jota ei muista tietolähteistä voi saada. Lisäksi halutaan selvittää muun muassa sitä, millaisia pitkäaikaisia vaikutuksia koronaepidemialla on ollut väestön terveyteen ja hyvinvointiin. Käytössä on myös uudenlaisia mittaustapoja.

Noin 90 minuuttia kestävällä tutkimuskäynnillä mitataan muun muassa verenpaine, otetaan verinäyte, tutkitaan näkö ja kuulo, tehdään muistiin, tarkkaavuuteen ja fyysiseen kuntoon liittyviä tehtäviä sekä keuhkojen toimintatutkimus eli niin sanottu spirometriakoe.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.