Ou­lu­lais­ru­noi­li­ja purki sie­lun­sa ru­no­teok­seen – "Mie­len­ter­vey­son­gel­mat voi val­jas­taa itselle voi­ma­va­rak­si"

Oululaisen Taru Laurun runoteoksessa puetaan sanoiksi monia vaikeita asioita, joista yhteiskunnassamme ei olla totuttu puhumaan ääneen.

Terapian myötä runoteoksen julkaissut Taru Lauru on oppinut vapautumaan hänelle asetetuista muoteista ja olemaan juuri sitä mitä on. Taru Laurun esikoisrunoteos Sieluni sinervä julkaistiin toukokuun alussa.
Terapian myötä runoteoksen julkaissut Taru Lauru on oppinut vapautumaan hänelle asetetuista muoteista ja olemaan juuri sitä mitä on.
Terapian myötä runoteoksen julkaissut Taru Lauru on oppinut vapautumaan hänelle asetetuista muoteista ja olemaan juuri sitä mitä on.
Kuva: Ester Van Dam

Oululaisrunoilijan teoksessa puetaan sanoiksi monia vaikeita asioita, joista yhteiskunnassamme ei olla totuttu puhumaan ääneen.

Taru Lauru ei kykene menemään suihkuun, koska pelkää, että suihkuverhon läpi tulee joku. Hän päättää haluta oman asunnon ja viisi päivää myöhemmin hänen kädessään ovat uuden kodin avaimet ja jokainen muuttolaatikko on purettu samana iltana. Lauru ruuvaa ovikellon patterin irti ja makaa päiväkausia olohuoneen sohvalla lamaantuneena.

Taru Laurun esikoisrunoteos Sieluni sinervä julkaistiin toukokuun alussa.
Taru Laurun esikoisrunoteos Sieluni sinervä julkaistiin toukokuun alussa.
Kuva: Ester Van Dam

Hän päättää muuttaa Hailuotoon 20 neliön metsämökkiin, jossa ei ole sisävessaa ja juoksevaa vettäkin tulee vain keittiössä. Joinakin aikoina hän ei peseydy viikkoon eikä jaksa huolehtia edes koiristaan. Synkimmillä hetkillä tulevat itsetuhoiset ajatukset.

Tällainen on Laurun todellisuus kaksisuuntaisen mielialahäiriön kanssa. Sairaus diagnosoitiin kolme vuotta sitten, kun hän meni työterveyslääkärille useaan otteeseen loppuun palaneena.

– Diagnoosi tuli noin 30 vuotta liian myöhään, mutta se oli helpotus. Sain selityksen sille, miksi elämäni on ollut niin kiivastahtista. Mitään en vaihtaisi pois, mutta kyllä tasaisempi elämä on tervetullutta, Lauru hymähtää.

Sairaus ja muut menneisyyden traumat, kuten koulukiusaaminen ja lapsettomuus, ovat toimineet inspiraationa hänen 3. toukokuuta ilmestyneessä esikoisrunoteoksessaan, Sieluni sinervä. Jotkut runoista ovat syntyneet jo 15 vuotta sitten, mutta suurin osa on kirjoitettu viimeisen kahden vuoden aikana.

– Vaikkei se siltä tunnu, mielenterveysongelmat voi valjastaa itselle voimavaraksi. Kannattaa tehdä itselle tärkeitä juttuja oman jaksamisen mukaan. Jokaisella on oma taiteenlaji, jolla pystyy sielunsa syövereitä tuomaan esille, oli se sitten soittaminen, laulaminen, maalaaminen tai runot, Lauru neuvoo muita samassa tilanteessa olevia.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle ja se ilmestyy Oulun alueella torstaisin.