Mainos

Ou­lu­lai­sen da­ta­kes­kus­yh­tiön toi­mi­tus­joh­ta­ja Petri Hyyppä näki ennen muita kriisin tu­le­van, kun ti­lauk­set Kii­nas­ta al­koi­vat vii­väs­tyä

Aurora DC:n toimitusjohtaja Petri Hyyppä osasi varautua koronakriisiin heti alkuvuodesta

Petri Hyyppä tiesi varautua koronaepidemiaan jo tammikuussa.
Petri Hyyppä tiesi varautua koronaepidemiaan jo tammikuussa.
Kuva: Maija Pylväs

Oli tammikuun alku, kun datakeskusyhtiö Aurora DC Finland Oy:n toimitusjohtaja Petri Hyyppä alkoi ihmetellä, kun ennen joulua Kiinasta tehdyt tilaukset alkoivat viivästyä. Viikko toisensa jälkeen tuli erilaisia selityksiä, mikä laittoi toimitusjohtajan miettimään, että mitäköhän on tapahtumassa.

”Juttelin entisten Aasian-kollegoiden kanssa, ja koronavirustilanteen karmivuus Wuhanin alueella alkoi paljastua. Viestit olivat todella hälyttäviä. Alkoi mietityttää, että jos ja kun epidemiaa ei saada pidettyä pelkästään Wuhanin tai Kiinan sisäisenä, niin mitähän se voisi meille tarkoittaa”, Hyyppä kertoo.

Niinpä mies ryhtyi tuumasta toimeen. Aurora DC Finland Oy tekee Oulun seudun yritysten kanssa yhteistyötä niin paljon kuin voi, mutta tiettyjä asioita, kuten kuitumoduuleita ja kytkentäkaapeleita tilataan Kiinasta. Helmikuussa yritys alkoi täydentää verkkolaitevarastoja ja varmistaa toimitusketjuja, jotta liiketoiminnan jatkuvuus pystyttäisiin turvaamaan siinäkin tilanteessa, että epidemia iskisi Suomeenkin.

”Käsidesit oltiin ostettu varastoon jo aiemmin ja henkilökunnan kanssa käytiin varautumissuunnitelmaa läpi. Moni kollegoista alkoi herätä, mutta suurin osa sanoi, että mitä sinä höpötät.”

Tunnelma nyt varovaisen positiivinen

Maaliskuun loppupuolella tehtaat alkoivat Kiinassa taas käynnistyä ja huhtikuun puolella yritys sai jo tiettyjä lähetyksiä. Toukokuussa Hyyppä kuvaili tuntemuksiaan varovaisen positiivisiksi.

”Ulkopuolisen silmin näyttäisi siltä, että teollisuus Kiinassa toimii normaalisti. Meillä ei ole ollut logistisia ongelmia. Eihän tämä ohi ole, mutta Suomessa epidemia on kuitenkin saatu hyvin haltuun. Suomessahan teollisuus on pääsääntöisesti toiminut normaalisti läpi kriisin.”

Aurora DC Finland Oy pyörittää datakeskuksissaan muun muassa julkisen sektorin sekä tuotekehitys- ja tietoliikenneyritysten kriittistä palvelininfrastruktuuria. Asiakkaina on esimerkiksi Oulun kaupunki, muutama tietoliikenneoperaattori sekä muita korkeaan tietoturvaan panostavia yrityksiä. Käytännössä yritys huolehtii asiakkaiden palvelimista sekä niiden tarvitsemasta turvatusta sähkönsyötöstä, jäähdytyksestä, tietoliikenteestä sekä fyysisestä turvasta.

”Asiakaskuntaa kun katsoo, niin meillä on vakaita pitkiä sopimuksia. Työ, mitä ollaan tekemässä, ei ole loppumassa.”

Hyypän mukaan epidemia on toivottavasti herättänyt yhteiskunnan varautumaan paremmin.

”Voi miettiä, miten olisi käynyt, jos meillä epidemia olisi Ruotsin tyyliin lähtenyt vellomaan läpi kaikkien kaupunkien. Oli kyseessä mikä tahansa ala, meitä ihmisiä tarvitaan. Jos 20–30 prosenttia työntekijöistä on samaan aikaan sairaana, se olisi mille tahansa yritykselle katastrofi.”

Palvelinpuoli kasvussa

Aurora DC Finland Oy:llä on kaksi datakeskusta Oulussa – Ruskossa ja keskustassa. Viime vuonna avattiin Ruskon datakeskuksen ensimmäinen laajennus. Omia työntekijöitä on puolisenkymmentä. Muun muassa logistiikan, vartioinnin ja kunnossapidon palvelut toteutetaan paikallisten kumppanien kanssa.

Hyypän mukaan lisätyövoiman tarvetta saattaa olla jo syksyllä.

”Tällä hetkellä ollaan kasvattamassa palvelinpuolen osaamista. Infrapuoli on hyvin miehitetty, mutta verkkopuolen osaajia ja esimerkiksi Linux-palvelinosaajia sekä ylläpitoon että kehitykseen on hakusessa. Hyviä tyyppejä haemme aina!”

Aurora DC Finland Oy
  • Vuonna 2016 perustettu yksityinen datakeskusyhtiö. Keskittyy datakeskuspalveluihin, jotka tuotetaan Auroran omistuksessa olevista kiinteistöistä ja laitetiloista.
  • Yrityksellä on kaksi datakeskusta Oulussa – Ruskossa ja keskustassa. Viime vuonna avattiin Ruskon datakeskuksen ensimmäinen laajennus. 
  • Yrityksen käyttämä sähkö on 100-prosenttisesti vesisähköä. Energiatehokkuus on päivittäistä toimintaa.
  • Asiakkaina on esimerkiksi Oulun kaupunki sekä muita korkeaan tietoturvaan panostavia toimijoita. Käytännössä yritys huolehtii siitä, että asiakkaiden palvelimet sekä tietoliikenne toimivat varmistetusti joka tilanteessa.