Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ou­lu­lai­nen Veera Ki­vi­rin­ta pääsee kruu­naa­maan MM-ki­san­sa rin­ta­uin­ti­fi­naa­lis­sa

Kokko ja Lahtinen uivat lyhyen radan MM-kisoissa Suomen ennätykset uusintauinneissa.

Melbourne/Helsinki
Veera Kivirinta kisaa rintauinnin MM-finaalissa. Arkistokuva kesältä.
Veera Kivirinta kisaa rintauinnin MM-finaalissa. Arkistokuva kesältä.
Kuva: Tibor Illyes

Oululaislähtöinen Veera Kivirinta eteni sunnuntaiseen loppukilpailuun lyhyen radan MM-kisojen naisten 50 metrin rintauinnissa Australiassa. Kivirinta ui Melbournessa välierien kahdeksanneksi ajalla 29,80.

TaTU Tampere -seuraa edustava Kivirinta oli jo matkan alkuerissä ennätysvauhdissaan, sillä hän kellotti ajan 29,72. Välierässä aika heikkeni vain kahdeksan sekunnin sadasosaa, mikä takaa, että Kivirinnan uinnit jatkuvat sunnuntaina.

Viime talvena Kivirinta oli lyhyen radan MM-finaalissa Abu Dhabissa kahdeksas vastaavalla matkalla.

Helsinkiläistynyt uimari on onnistunut myös 50 metrin altaassa tämän vuoden arvokisoissa, sillä elokuussa Kivirinta ui pitkällä radalla 50 metrin rintauinnissa EM-kisojen viidenneksi Roomassa ja aiemmin kesällä Budapestissa MM-kisoissa välieriin.

Lyhyellä radalla kahden altaanmitan rintauinnissa Kivirinnan seurakaveri Ida Hulkko karsiutui loppukilpailusta, sillä hän oli välierien kymmenes ajalla 29,94.

Alkuerien ja välierien nopein oli Liettuan Ruta Meilutyte. Hän kellotti alkuerissä ajan 29,10 ja välierissä maailmanennätyksen 28,37.

Meilutyte sai vuonna 2019 kahden vuoden kilpailukiellon, koska dopingtestaajat eivät tavoittaneet häntä testiin kolme kertaa 12 kuukauden jaksolla. Meilutyte ilmoitti tuolloin lopettavansa uransa, mutta on palannut entistä ehompana.

Kokko voitti henkisen taistelunsa

Tamperelaisuimari Olli Kokko ui Melbournessa kaksi tasaisen kovaa uintia, mutta miesten 50 metrin rintauinnissa hänen kilpailunsa päättyi välierään. Kokko oli välierien 11:s ajalla 26,25.

Hän kertoi Uimaliiton äänitteessä, että arvokisat ovat hänelle aina henkinen taistelu. Kokkoa jännittää, onko harjoittelu onnistunut tai onko hän tehnyt tarpeeksi työtä menestyksen eteen. Melbournessa Kokko rentoutui alkuerän jälkeen.

– Olen kolme tai neljä kertaa pystynyt arvokisoissa osoittamaan, että pystyn onnistumaan. MM-kisojen 11. sija ei ole häpeä, Kokko sanoi.

Kokko ui MM-altaassa aamulla Suomen ennätyksen 26,24 uusintauinnissa, johon joutui jaettuaan alkuerissä 16. sijan.

– Uusinnan jälkeen japanilainen vastustajani Masaki Niiyama sanoi, että hän lopettaa uransa tuohon uintiin. Oli aika tunteikasta, Kokko kertoi.

Välierässä Kokko jäi aamun SE-ajastaan vain sekunnin sadasosan. Kahden altaanmitan rintauinnissa välierien nopein oli Italian Nicolo Martinenghi ajalla 25,60.

Lahtinen ilahtui SE-uinnistaan

Laura Lahtinen jäi finaalivauhdista naisten 100 metrin perhosuinnissa, sillä hän oli välierien 16:s ajalla 58,09. Parasta vauhtia piti Yhdysvaltain Torri Huske ajalla 55,23.

– Lähdin iltauinnissa liikaa yrittämään ja puristamaan. Satanen ei ole itselleni niin tuttu matka. Kun vertaan swim offiin (uusintauintiin), välierässä laitoin itseni tekemään ihan liikaa ja uin vähän ylös alas enkä eteenpäin, Lahtinen kertoi Uimaliiton äänitteessä ja kaipasi itseltään uinnin rentouttamista.

100 metrin perhosuinti oli Lahtisen sivulaji MM-altaassa, mutta se tuotti komean Suomen ennätyksen. Lahtinen ui Melbournessa lauantain aamukilpailuissa alkuerien jaetulle 16. sijalle ja uusi välieräpaikasta. Uusintauinti toi Suomen ennätyksen 56,88, joka on ensimmäinen suomalainen 57 sekunnin alitus matkalla.

– Uusintauinnissa tuntui, ettei tarvinnut tehdä oikein mitään, ja silti tuli Suomen ennätys, Lahtinen sanoi.