Ou­lu­lai­nen Sofia Yang vetää ko­ti­keit­tiös­sään Kos­ke­las­sa kii­na­lai­sen ruuan­lai­ton sa­loi­hin opas­ta­via kok­ki­kurs­se­ja

Oululaisten Sofia Yangin ja Lauri Härön keittiön seinää värittää pitkät rivit erilaisia koristekeksejä.

Oululainen Sofia Yang pitää kotonaan Koskelassa kokkikursseja. Kiinalaisen ruoan lisäksi hän opettaa keksienkoristelutekniikoita.
Oululainen Sofia Yang pitää kotonaan Koskelassa kokkikursseja. Kiinalaisen ruoan lisäksi hän opettaa keksienkoristelutekniikoita.
Kuva: Maija Pylväs

Oululaisten Sofia Yangin ja Lauri Härön keittiön seinää värittää pitkät rivit erilaisia koristekeksejä. On jouluaiheita, sarjakuvahahmoja ja esimerkiksi maailmanmestari Marko ”Mörkö” Anttilan mukaan muotoiltu Mörkö-keksi. Kaikki ovat Yangin käsialaa, sillä kotikeittiössään kiinalaisen ruuan kokkikursseja järjestävä Yang on alkanut opettaa myös keksien koristelun tekniikoita.

– Järjestin aiemmin todella usein kavereiden kanssa päivälliskutsuja. Sitten he halusivat tietää, miten kiinalaista ruokaa valmistetaan, ja siitä sain idean kokkikursseille, hän kertoo.

Ensimmäisen kerran Yang opasti kiinalaisen ruoan saloihin viime toukokuussa. Pian sana kursseista kiiri, ja nyt Koskelassa sijaitsevan omakotitalon keittiössä on kokkailtu jo monet kerrat.

Keskimäärin kurssille osallistuu yhdellä kertaa neljä henkilöä, mutta välillä ruokaa laitetaan isommallakin ryhmällä tai yksityisopetuksena. Sofia Y Kitchen -kurssien opetuskieli on englanti, mutta koska kurssit painottuvat esimerkistä oppimiseen ja tekemiseen, huonommallakin kielitaidolla uskaltaa osallistua.

Pietarissa syntynyt mutta Kiinassa kasvanut Yang kertoo olevansa itseoppinut ruoanlaittaja.

– Kun olin lapsi, vanhempani eivät halunneet, että oppisin ruoanlaittoa, ettei minusta tulisi sellaista kotiäitiä. Sen takia minua ei päästetty keittiöön. Isoisäni oli kokki, joten seurasin usein, miten hän valmisti ruokaa, Yang kertoo.

Vaatesuunnittelijaksi opiskellut Yang tekee tällä hetkellä kirjoitus- ja valokuvaustöitä freelancerina kotoaan. Tämä mahdollistaa kokkikurssien järjestämisen joustavasti asiakkaiden toiveiden mukaan vaikkapa keskellä päivää. Yksi kurssi ruokailuineen kestää kolmisen tuntia.

Osallistujat saavat valita etukäteen useista vaihtoehdoista, mitkä kolme ruokalajia haluavat valmistaa. Suurin osa aineksista on sellaisia, jotka saa tavallisista ruokakaupoista, mutta jotkut ruoka-aineet hankitaan aasialaisesta marketista.

Useimmat valitsevat kanakurssin, mutta myös tofukurssit, kasvisruokakurssit sekä dumpling-kurssit ovat olleet suosittuja. Muita perusraaka-aineita ovat riisi, perunat, erilaiset vihannekset sekä kaalit.

– Ananaskana hapanimeläkastikkeessa on yksi suosituimmista ruuista kiinalaisissa ravintoloissakin, Yang tietää kertoa.

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.