Mainos

Ou­lu­lai­nen Slatek löysi maa­kun­nal­li­sen yrit­tä­jä­pal­kin­non re­sep­tin: Luo­tet­ta­van per­he­yri­tyk­sen henki, työn korkea laatu ja kyky kasvaa

Maakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut oululainen Slatek Oy toimii luotettavan perheyrityksen hengessä eikä tingi tippaakaan työn laadusta

Maakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut Slatek Oy on isojen asioiden edessä. ”Yritys muun muassa etsii uusia toimitiloja, edessä on sukupolvenvaihdos ja tavoittelemme vesihuollosta 10 miljoonan euron liike- vaihtoa vuoteen 2026 mennessä”, luettelee toimitusjohtaja Timo Huuki.
Maakunnallisen yrittäjäpalkinnon saanut Slatek Oy on isojen asioiden edessä. ”Yritys muun muassa etsii uusia toimitiloja, edessä on sukupolvenvaihdos ja tavoittelemme vesihuollosta 10 miljoonan euron liike- vaihtoa vuoteen 2026 mennessä”, luettelee toimitusjohtaja Timo Huuki.
Kuva: Ester van Dam

Vesihuollon sähköteknisiin ratkaisuihin, niiden ylläpitoon ja huoltoon erikoistunut oululainen Slatek sai Maakunnallisen yrittäjäpalkinnon.

Slatek on kasvuun kykenevä perinteinen perheyritys. Yritystä on pystytty kehittämään yhdessä perheenjäsenten ja työntekijöiden kanssa unohtamatta asiakasnäkökulmaa.

Slatek Oy:n toimitusjohtaja Timo Huuki arvelee, että yksi syy palkinnolle piilee yrityksen toimialassa. ”Me teemme pitkäjänteistä ja ammattitaitoista työtä vesihuoltoalalla. Puhdas vesi on jokaiselle tärkeää ja sekin on tärkeää, että jätevesi puhdistetaan.”

Oulunlahden yrityskylässä toimiva Slatek Oy toimittaa lähinnä kunnille ja vesiosuuskunnille sähköteknisiä vesihuollon ratkaisuja, vesiteknologian kunnossapitoa, huoltoa ja päivystyspalveluja. Suomessa ja eripuolilla maailmaa pyörii Slatekin toimittamana 3000 erilaista vesilaitosta.

Me-henkeä perheyrityksessä

Rajasähkön nimellä aloittaneen yrityksen perusivat Timo Huukin kaksi veljeä vuonna 1978. Nimeksi vaihtui Slatek vuonna 1984.

”Minä tuli kolmanneksi työntekijäksi vuonna 1986 hoitamaan suunnittelua, laskutusta ja tarjouksia yritykseen, jonka toimisto oli Risto Huukin omakotitalossa. Välillä saatoin tarttua moppiin ja siivota toimistoa tai kuskailin nykyistä varatoimitusjohtajaa Matti Huukia rättisitikalla eskariin. Mattia nolotti auto niin, että hänet piti jättää kyydistä kauempana eskarista. Hallituksen puheenjohtajana Risto on edelleen mukana yhtiön projekteissa”, Timo Huuki kuvailee perheyrityksen meininkiä.

36 työntekijää työllistävässä yrityksessä on Huukin perheestä 9 työntekijää. ”Risto, kuusi nuoremman sukupolven henkilöä, yksi miniä ja minä”, Timo Huuki laskee. ”Ja välillä on auttamassa jopa kolmatta sukupolvea.”

Työ periytyy sukupolvelta toiselle myös muilla Slatekin työntekijöillä. ”Useampien meillä pitkään työskennelleiden henkilöiden jälkeläisiä on myös tullut palvelukseemme.”

Timo Huuki kiittelee vuolaasti Slatekin henkeä. ”Me-henki on parasta meidän yrityksessä. Kaikki tekevät hommaa samaan suuntaan. Kaikki tietävät, mistä raha tulee taloon ja se antaa potkua porukan tekemiseen.”

Slatekissa käänteentekevä oivallus oli aikoinaan automatisoida vesihuoltolaitokset. ”Vuonna 1986 olimme tekemässä ensimmäistä ohjelmoitavalla logiikalla toteutettua kohdetta Piippolan Vesi Oy:n ja Pulkkilan kunnan yhteiseen Pihlaisten vedenottamoon. Ensimmäinen pc-valvomo rakennettiin Haapaveden jätevedenpuhdistamolle vuonna 1991. Tietääksemme Suomen ensimmäinen radiomodeemein toteutettu vesihuollon pc-valvomo -kaukokäyttöjärjestelmä rakennettiin Ivaloon vuotta myöhemmin”, Timo Huuki muistelee.

Haasteena ulkomaankauppa

Tulevat vuodet haastavat Slatekia monin tavoin. Oulunlahdessa toimitilat ovat käyneet ahtaiksi. ”Tavoitteena on löytää uudet toimitilat parin seuraavan vuoden aikana”, Timo Huuki sanoo.

Myös sukupolvenvaihdos on edessä lähivuosina, mutta ”jatkajia Slatekilla onneksi löytyy, kun yhdeksän henkilön sukunimi on Huuki”.

Slatek tavoittelee vesihuollosta 10 miljoonan euron liikevaihtoa vuoteen 2026 mennessä. ”Se tarkoittaa noin 4 miljoonan euron liikevaihdon voittamista uudesta markkinasta, kun huomioidaan nykyinen orgaaninen kasvu.”

Liikevaihtoa ja kannattavuutta aiotaan kehittää kolmella kasvuaihiolla. ”Huoltoliiketoimintaan panostaminen on merkityksellisin lähitulevaisuuden kehitysalue. Laitekauppa ja laajentuminen kotimaassa sekä kansainvälistyminen ovat seuraavia tulevaisuuden askelia”, Timo Huuki tiivistää.

Uusin Slatekin aluevaltaus on tytäryhtiö Ambitin kanssa yhteistyössä toteutetut VOC-kaasujen käsittelylaitosten sähkö- ja automaatiotoimitukset. Laitoksissa vähennetään VOC-kaasupäästöjä polttamalla. ”Laitosten määränpäänä ovat olleet kansainväliset markkinat muun muassa Italiassa ja Taiwanissa.

Olemme tehneet myös puhdistamoautomaatioita Venäjälle, Tsekkeihin ja Ruotsiin. Lähivuosina aiomme ponnistella lisätäksemme yrityksen ulkomaankauppaa”, Timo Huuki kertoo.

Slatek Oy
 • Sähköteknikko Risto Huuki perusti Rajasähkö Ky:n 1978.
 • Ensimmäinen vesihuoltoon liittyvää laitos 1979 Paavolan Vesi Oy:lle. 
 • Ensimmäinen taajuusmuuttajasäätöinen vedenottamo Vaalan kunnan Kankariin 1979.
 • Vesihuoltoon keskittyneen yrityksen nimi vaihtui Sähkö- ja Laitostekniikka Slatek Ky:ksi 1983.
 • Ensimmäinen ohjelmoitavalla logiikalla toteutettu vedenottamo Piippolan Vesi Oy:n ja Pulkkilan kunnan yhteiseen Pihlaisten vedenottamoon 1986.
 • Ensimmäinen pc-valvomo Haapaveden jätevedenpuhdistamolle 1991.
 • 1989 toimisto muutti Kempeleentie 7:ään, jonne kaikki toiminnot keskitettiin. 
 • Yritys luopui asuinkiinteistösähköistyksistä ja keskittyi vesihuoltoon 1991–92.
 • Muutto Oulunlahden yrityskylään vuosituhannen vaihteessa. 
 • Jätevesipuolen huoltotoiminnot alkoivat vuoden 2001 lopulla. 
 • Enemmistöosakkuus Ambit Oy:stä 2011, minkä jälkeen Slatek sähköistänyt useita biolämpölaitoksia Suomessa ja Norjassa. 
 • Kokkolan Veden Hopeakivenlahden jätevedenpuhdistamo 2010–2011 ensimmäinen miljoonaurakka, joka jatkui biokaasulaitoksen automaatiotoimituksella. 
 • Yhtiömuoto osakeyhtiöksi alkuvuodesta 2014, jolloin nimi lyhentyi Slatek Oy:ksi.