Jalkapallo: Eemeli Rait­ti­nen olisi ha­lun­nut pelata enemmän AC Oulun lii­ga­jouk­kuees­sa

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Tilaajille

Ou­lu­lai­nen Matti Kärki, 28, kes­keyt­ti opin­ton­sa parin päivän jälkeen ja sul­keu­tui ko­tiin­sa kah­dek­sak­si vuo­dek­si: "Olin valtion nä­kö­kul­mas­ta han­ka­la"

Nyt hän pyrkii eteenpäin, osallistuu kuntouttavaan työtoimintaan ja haaveilee lähtevänsä opiskelemaan japania yliopistoon.

Ison osan nuoruudesta neljän seinän sisällä viettänyt 28-vuotias Matti Kärki on päättänyt muuttaa elämänsä suunnan. Kärki uskoo, ettei hänen tarinansa ole niin kovin tavaton.
Ison osan nuoruudesta neljän seinän sisällä viettänyt 28-vuotias Matti Kärki on päättänyt muuttaa elämänsä suunnan. Kärki uskoo, ettei hänen tarinansa ole niin kovin tavaton.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Vihdoinkin saa olla rauhassa.

Kahdeksan vuoden takainen ajatus on tuoreessa muistissa. Opintoja Oulun ammattikorkeakoulun energialinjalla oli takana vasta muutama päivä, kun tuolloin 20-vuotias oululainen Matti Kärki päätti jättäytyä kotiin – ilman minkäänlaista suunnitelmaa tulevaisuudesta.

Aikaisemmin koulu oli ollut yksinäisyyttä, ulkopuolelle jäämistä ja kiusaamista. Omilleen muuttaminen tuntui vapautukselta kaikesta raskaasta.

– Irrottauduin velvoitteista ja olin työttömänä hyvin pitkään. Se jäi vähän päälle. Valtion näkökulmasta olin hankala, Kärki kertoo.

Lopulta Kärki vietti neljän seinän sisällä kahdeksan vuotta nuoruudestaan. Hiljalleen hän koki syrjäytyvänsä ja tunsi, kuinka ovet alkoivat sulkeutua.

Nyt hän työskentelee sen eteen, että ne avautuisivat uudelleen.

Kiusattu purki pahaa oloa kiusaamalla

Nuoret osasivat olla julmia.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.