Uusi luontomedia: Poh­joi­sen Polut tarjoaa tuhtia luet­ta­vaa ret­kei­ly­kan­sal­le

Tulospalvelu: Katso alue­vaa­li­tu­lok­sen yk­si­tyis­koh­dat

Ou­lu­lai­nen Joni Han­nuk­se­la va­lit­tiin Turkin jää­kiek­ko­maa­jouk­kueen val­men­ta­jak­si – "He pe­laa­vat suu­res­ta in­nos­tuk­ses­ta lajiin, ja se on tärkein ke­hit­ty­mi­sen läh­tö­koh­ta"

Oulu
Joni Hannuksela kuvailee itseään rauhalliseksi, ihmisläheiseksi ja työtä pelkäämättömäksi valmentajaksi. Turkin maajoukkuetta hän lähtee valmentamaan avoimin mielin.
Joni Hannuksela kuvailee itseään rauhalliseksi, ihmisläheiseksi ja työtä pelkäämättömäksi valmentajaksi. Turkin maajoukkuetta hän lähtee valmentamaan avoimin mielin.
Kuva: Pekka Kallasaari

– Kyllähän tässä on Oulun poika vähän ihmeissään lähdössä 15,6 miljoonan asukkaan suurkaupunkiin, naurahtaa oululainen Joni Hannuksela.

Hannuksela pakkaa kuluvalla viikolla matkalaukkunsa ja lentää Turkin Istanbuliin jääkiekkovalmentajan roolissa. Hannuksela on saanut luotsattavakseen Turkin jääkiekkomaajoukkueen tähtäimenään huhtikuun 2022 alussa Luxemburgissa järjestettävät jääkiekon 2. divisioonan maailmamestaruuskilpailut.

– Olen ollut jääkiekon kanssa tekemisissä koko elämäni. Valmentajana olen toiminut 25 vuotta ja takana on suunnilleen 800 ottelua. Siinä on kerinnyt luoda monenlaisia kontakteja, joiden kautta tämä Turkin pestikin avautui, Hannuksela kertoo.

Hannukselaa on kosiskeltu Turkkiin aiemminkin, mutta vasta nyt elämäntilanne antoi myöten tarttua tarjoukseen.

– Onhan tämä todella mielenkiintoinen ja erilainen projekti.

Aikaisempaa omakohtaista Turkin kokemusta ja tuntemusta Hannukselalle on karttunut yhden kymmenen vuotta sitten tehdyn Alanyan lomareissun verran.

– Silloin oli todella kuumaa, mutta tämä reissu ei taida olla ihan niin lämmin. Eiköhän sieltä Turkin jääkiekkoliitolta ole tulossa valmentajalle toppatakki, jolla voi sitten Suomessa herättää hämmennystä, Hannuksela hymähtää.

”Työtä on luvassa paljon”

Turkin maajoukkue toimii paikallisen jääkiekkoliiton Türkiye Buz Hokeyi Federasyonuin alaisuudessa ja pelaa IIHF:n II-divisioonan B-lohkossa.

– Tasoa voisi verrata Suomen kakkosdivariin, Hannuksela sanoo.

Turkin tuore maajoukkue on juuri kasattu ja Hannuksela on nähnyt videoita joukkueen ensimmäisistä harjoituksista.

– Eihän se miltään SM-liigan pelaamiselta näytä. Työtä on luvassa paljon, mutta hekin pelaavat suuresta innostuksesta lajiin, ja se on tärkein lähtökohta kehittymiselle.

Oululaisvalmentaja pääsee heti tositoimiin, sillä ensimmäinen harjoitusleiri käynnistyy jo tulevana lauantaina 9. lokakuuta. Kaikkiaan Hannuksela arvelee viettävänsä Turkissa joukkueen mukana syksyn ja talven aikana viitisenkymmentä päivää.

– Istanbul on tukikohtamme, mutta pelaamassa käydään muuallakin. Suomeen Vierumäellekin on tarkoitus tulla jossain vaiheessa pelaamaan harjoituspelejä.

Hannukselan luotsaama joukkue koostuu pääasiassa turkkilaisista 18­–35-vuotiaista pelaajista. Joukossa on myös muutama venäläisvahvistus.

– Joukkueen kielitaito on vielä kysymysmerkki, mutta uskoisin että rallienglannilla pärjätään aika pitkälle. Kakkosvalmentaja on turkkilais-kanadalainen, joten ainakin hänen kauttaan saan viestiä perille.

Limingan valmennuspesti jatkuu

Suomessa Joni Hannuksela valmentaa tällä hetkellä Limingan Kiekon 2. divisioonajoukkuetta.

– Jatkan LiKin joukkueen kanssa Turkin-pestistä huolimatta. Tietysti poissaoloja tulee, mutta minulla on tietty tuki siinä hommassa.

Leipätyönään päihde- ja mielenterveystyötä tekevä Hannuksela kiittää paitsi nykyistä kiekkoseuraansa, myös työnantajaansa joustamisesta Turkin komennukseen liittyen.

– Hyvin tähän on suhtauduttu joka paikassa. Oikein hyvin ja innostunein mielin lähden.


Juttua korjattu 13.10.2021. Turkin pääkaupunki on Ankara eikä Istanbul, kuten jutussa aiemmin virheellisesti väitettiin.