Ou­lu­lai­nen he­vos­mies Kalle Kok­ko­nen lähtee huip­pu­tal­liin Saksaan opis­ke­le­maan op­pi­so­pi­muk­sel­la rat­sut­ta­jak­si

Oululainen hevosmies Kalle Kokkonen muuttaa unelmansa viemänä Saksaan opiskelemaan hevosalaa.

Oululainen Kalle Kokkonen lähtee oppisopimuksella opiskelemaan ratsuttajaksi yhteen Saksan arvostetuimmista talleista.
Oululainen Kalle Kokkonen lähtee oppisopimuksella opiskelemaan ratsuttajaksi yhteen Saksan arvostetuimmista talleista.
Kuva: Sami Aspelund

Hevostallin käytävää pitkin kävelee pitkänhuiskea nuorimies. Oululaisella Kalle Kokkosella, 18, on aihetta hymyyn, sillä autokoulun teoriakoe on hetki sitten hyväksytty. Pian Kokkonen saakin asuinpaikan muuton myötä ajaa Saksan teitä pitkin.

Kokkonen opiskeli peruskoulun jälkeen hetken lukiossa. Lapsuuden haave oli opiskella eläinlääkäriksi. Lukio-opinnot olivat kuitenkin melkoista takkuamista, ja suurimman osan tästäkin ajasta hän vietti Saksassa hoitaen hevosia ja ratsastaen niillä.

Omaa hevosta Kokkosella ei ole ollut koskaan, eikä perheessä ole aiempaa hevostaustaa.

– Aina on harmittanut, ettei ole omaa hevosta, mutta toisaalta se on ollut ihan hyvä juttu. Nyt olen saanut ratsastaa paljon erilaisia ratsuja.

Hiihtolomalla Kokkonen oli jälleen Saksassa, jossa hänelle ehdotettiin muuttoa ja oppisopimusmahdollisuutta Lemwerderissä. Kokkonen tarttui mahdollisuuteen välittömästi, sillä pääpaikkana hänellä tulee olemaan yksi Saksan arvostetuimmista talleista. Hof Sosathin tallissa on vuosittain keskimäärin 300 hevosta, joten vapaa-ajan ongelmia hänellä tuskin tulee olemaan.

– Ilmoitin muuttavani kesäkuussa Saksaan, johon äitini totesi – eihän tämä kivalta tunnu, mutta eipä tullut yllätyksenä.

Kokkonen opiskelee ratsuttajaksi ja hänen päätyönään tulee olemaan hevosten kouluttaminen sekä mahdollisesti kilpaileminen. Tuleva ratsuttaja tietää työn olevan äärettömän rankkaa ja osin jopa vaarallista. Palkkauskaan hevosalalla ei päätä huimaa.

– Palkalla pystyy juuri elämään, mutta ei raha merkitse kaikkea. En tiedä miksi tälle alalle haluan, mutta tällä hetkellä se tuntuu luontevalta.

Tulevaisuudessa Kokkonen haluaa oman tallin, jossa on hyvät valmentautumismahdollisuudet.

– Hevosten kasvatustoiminta on kiinnostavaa. Omassa tallissa haluaisin tarjota hevosille ja ratsastajille mahdollisuuden kehittyä. 

Lue tämä juttu kokonaan ja muut Kalen! jutut näköislehdestä. Kale! on Kalevan letkeä lehti kaupunkilaiselle.