Urheilu: Raa­tis­sa kuuma ilta: AC Oulu hävisi, Ra­fin­hal­le ulosajo

tähtijuttu: Olimme pai­kal­la kun ou­lu­lai­sel­la Basso Clu­bil­la päättyi viiden kuu­kau­den mit­tai­nen tans­si­kiel­to – "Kyl­läs­tyim­me pe­ru­sas­kel­luk­seen, joten pää­tim­me ke­hit­tää oman tyy­lim­me tans­sia"

Osit­tai­nen säh­kö­kat­kos ai­heut­ti on­gel­mia OYSissa tors­tai­aa­mu­na – ti­lan­tees­ta sel­vit­tiin ilman po­ti­las­va­hin­ko­ja

Vian syyksi paljastui viallinen suojarele, joka katkaisi virran sairaalan varavoimajärjestelmän pääkeskuksessa.

Sähkönjakelu osittainen katkos vaikutti Oulun yliopistollisen sairaalan K- ja N-osissa, joissa toimii muun muassa teho- ja leikkausosastoja. Kuvituskuva.
Sähkönjakelu osittainen katkos vaikutti Oulun yliopistollisen sairaalan K- ja N-osissa, joissa toimii muun muassa teho- ja leikkausosastoja. Kuvituskuva.
Kuva: Toni Länkinen

Oulun yliopistollisessa sairaalassa tapahtui torstaiaamuna osittainen sähkökatkos. Katkos tapahtui varavoimaverkon sähkönjakelussa N- ja K-rakennusosilla, joissa on muun muassa teho-osastoja ja leikkausosastoja. Tilanteesta selvittiin ilman potilasvahinkoja.

Sähköt olivat sairaalan K- ja N-osissa poikki osittain kello 6.14 ja 6.54 välillä. OYSin sähkön käytönjohtaja Sauli Kurttila kertoo, että tilanne johtui sairaalan varavoimajärjestelmän pääkeskuksen pääkatkaisijan suojareleen toiminnasta.

Katkoksessa oli kyse normaalista jakelutilanteesta, jonka aikana suojareleen häiriö laukaisi varavoimajakelujärjestelmän pääkeskuksen pääkatkaisijan ja sähkön varavoimaverkossa tapahtui sähkönjakelun katkos.

– Perjantaiaamuna kello kahdeksan varavoimalaitoksen toimittajan edustaja kävi selvittämässä tilannetta ja totesimme, että kyseessä on toimintahäiriö releessä. Osa tullaan vaihtamaan, Kurttila kommentoi.

Osastojen toiminta pystyttiin turvaamaan muun muassa akkutoimisten varavoimavaunujen tuottaman korvaavan sähkön avulla ja näin potilasvahinkoja ei päässyt tapahtumaan.

– Varavoimasähköjärjestelmä toimii normaalissa jakelutilanteessa jakeluverkosta, sähkökatkostilanteissa varavoimaverkkoa syöttää diesel generaattorit. Varavoimajärjestelmä turvaa kriittisten laitteiden toimintaa, kuten varmennettuja hissejä, osaa valaistusta ja potilaiden hoitolaitteiden sähkön saantia, Kurttila kertoo.

Kurttilan mukaan suojareleviat ja niistä aiheutuvat toimintahäiriöt ovat todella harvinaisia. Kymmenkunta vuotta sairaanhoitopiirin palveluksessa ollut Kurttila kertoo, että yleensä sähkönjakeluhäiriöiden syynä ovat jakeluverkon kaapeliviat.

Sähkökatkoksesta uutisoi ensimmäisenä Yle.