Nato-jäsenyys: Turkki tukee Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Oregon ei saanut es­tet­tyä liit­to­val­tion jouk­ko­jen toi­min­taa Port­lan­dis­sa – oikeus ei puol­ta­nut kiel­to­mää­räys­tä

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI on puolustanut liittovaltion joukkojen toimintaa.

Washington

Yhdysvalloissa Oregonin osavaltio on epäonnistunut pyrkimyksessään estää liittovaltion joukkojen toiminta mielenosoituksissa Portlandissa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Bloomberg.

Liittovaltion joukkojen on kerrottu ajaneen tunnuksettomilla autoilla ja ottaneen mielenosoittajia kiinni ilman selityksiä. Osavaltio haki oikeudelta väliaikaista lähestymiskieltoa, jotta tunnukseton toiminta loppuisi.

Piirioikeuden tuomari linjasi perjantaina paikallista aikaa, että osavaltion perusteet asiassa olivat riittämättömiä.

Torstaina toinen tuomioistuin kielsi liittovaltion joukkoja pidättämästä tai uhkaamasta toimittajia ja ihmisoikeusjärjestöjen tarkkailijoita mielenosoituksissa. Toistakymmentä toimittajaa ja tarkkailijaa on kertonut, että heitä on ammuttu esimerkiksi kyynelkaasulla, vaikka heidän työtehtävästään kertovat tunnukset ovat olleet näkyvästi esillä, Bloomberg kertoo.

Meneillään on vielä ainakin yksi liittovaltion joukkojen toimintaan liittyvä oikeusjuttu. Kansalaisoikeusjärjestö ACLU on haastanut oikeuteen sekä liittovaltion että Portlandin kaupungin. Kyse on vapaaehtoisten ensiavun tarjoajien kohtelusta  mielenosoituksissa.

FBI: Emme valvo ideologioita

Portlandissa mielenosoitukset ovat jatkuneet lähes yhtäjaksoisesti toukokuun lopulta asti. Myös varhain lauantaina paikallista aikaa poliisi ja liittovaltion agentit käyttivät kyynelkaasua mielenosoittajien hajaannuttamiseen kaupungissa, kertoi AFP:n toimittaja.

Alun perin rasismin ja poliisiväkivallan vastaiset mielenosoitukset alkoivat sen jälkeen, kun tummaihoinen George Floyd kuoli Minneapolisissa poliisin käsissä pidätystilanteessa.

Liittovaltion joukkojen läsnäolo on herättänyt Portlandissa laajaa vastustusta. Presidentti Donald Trump on puoltanut pontevasti joukkojen läsnäoloa. Trump on esimerkiksi pyrkinyt luomaan mielenosoittajista kuvaa radikaalina vasemmistona, joka yrittää tuhota Yhdysvallat.

Yhdysvaltain keskusrikospoliisi FBI puolusti liittovaltion joukkojen toimintaa lausunnossa perjantaina paikallista aikaa. Sen mukaan joukot "eivät valvo ideologioita" vaan keskittyvät ainoastaan yksilöiden väkivaltaiseen ja lakia rikkovaan toimintaan, kertoo muun muassa Washington Post.