Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Miksi en käytä saksan kieltä Sak­sas­sa­kaan?

Pääkirjoitus: Sekavaa joh­ta­mis­ta, mo­raa­li­ton­ta jul­muut­ta – ve­nä­läi­sen so­ta­voi­man taso yli­ar­vioi­tiin

Op­po­si­tio­joh­ta­ja Na­val­nyi jul­kai­si kuvan sai­raa­las­ta – kertoi pys­ty­vän­sä hen­git­tä­mään itse

Venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on yhä hoidossa berliiniläisessä sairaalassa myrkytyksen jäljiltä. Tiistaina hän julkaisi sosiaalisessa mediassa itsestään kuvan, jonka kuvatekstissä hän kertoi voivansa jo paremmin.

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kommentoi tilaansa ensi kertaa tiistaina Instagramissa.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kommentoi tilaansa ensi kertaa tiistaina Instagramissa.
Kuva: Okkonen Laura

Myrkytetty venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi jakoi tiistaina kuvan itsestään Instagramissa. Kuvassa Navalnyi istuu berliiniläisen sairaalan sängyllä lähipiirinsä ympäröimänä.

– Terve, tässä Navalnyi. Minulla on teitä ikävä. En vieläkään pysty tekemään juuri mitään, mutta eilen pystyin hengittämään itse koko päivän. Aivan itse. Ilman mitään ulkopuolista apua, edes yksinkertaista venttiiliä en tarvinnutkurkussa. Kovasti pidin siitä. Ihmeellinen, monen aliarvostama prosessi. Suosittelen, Navalnyi kertoi Instagramissa.

Navalnyi kommentoi tilaansa ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun hänet myrkytettiin elokuussa.

Navalnyi on ollut hoidettavana berliiniläisessä sairaalassa elokuun loppupuolelta lähtien. Hän sairastui vakavasti noustuaan lentokoneeseen Tomskin lentokentällä Siperiassa 20. elokuuta.

Siperiassa kampanjoineen Navalnyin oli määrä matkustaa takaisin Moskovaan. Lennolla hänen terveydentilansa kuitenkin romahti, ja kone joutui tekemään hätälaskun toiseen siperialaiskaupunkiin Omskiin.

Navalnyi kuljetettiin Venäjältä jatkohoitoon Saksaan. Viime viikolla hänen kerrottiin heränneen koomasta.

Saksalaiset lääkärit ovat vahvistaneet, että Navalnyin kehosta löytyi hermomyrkkyä. Maanantaina 14. syyskuuta myös ruotsalainen ja ranskalainen laboratorio vahvistivat myrkkylöydöksen.

Ennen siirtoa Saksaan Navalnyita hoidettiin Venäjällä Omskin sairaalassa. Venäjän kertoman mukaan mitään viitteitä myrkytyksestä ei löytynyt. Tiistaina hoitaja- ja lääkärilähteet kertoivat tapahtuneesta nimettöminä uutistoimisto Reutersille. Heidän mukaansa Venäjän väitteet ovat valheellisia.

Kremlin tiedottajan Dmitry Peskov kertoi tiistaina, että Venäjä aikoo selvittää, mitä Navalnyille tapahtui. Peskovin mukaan Venäjän on kuitenkin päästävä käsiksi Saksan hallussa oleviin tietoihin tapahtuman selvittämiseksi.