Showpaini: Näin yli­opis­to­tut­ki­jas­ta kuo­riu­tuu yli­voi­mai­nen Va­lio­yk­si­lö

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Op­pi­vel­vol­li­suus­uu­dis­tus – vaa­ti­van eri­tyi­sen tuen paik­ko­ja ei ole tar­peek­si

Marinin hallitus on toteuttanut oppivelvollisuuden uudistuksen, jonka perusteella oppivelvollisuus laajenee ja toisen asteen opinnoista tulee maksuttomia laajennetun oppivelvollisuuden piiriin kuuluville nuorille. Erityisen tuen tarpeessa olevien oppilaiden kannalta tilanne ei ole hyvä, koska vaativan erityisen tuen paikkoja ei ole tarpeeksi. Opetus- ja kulttuuriministeriön esitys on juuri ollut lausuntokierroksella.

Laajentamisen toimeenpanon yhteydessä on havaittu eräitä lainsäädännön tarkennustarpeita. Yksi niistä koskee sitä, saako erityistä tukea tarvitseva oppivelvollinen tarpeeksi ajoissa tietoa hänelle osoitetusta opiskelupaikasta. Asia koskee erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa olevia lapsia ja nuoria.

Opiskelupaikan osoittaminen mahdollisimman pian on tärkeä asia niin oppivelvollisen kuin koulutuksen järjestäjänkin kannalta. Ehdotetun muutoksen suurin ongelma on kuitenkin se, että tälläkään hetkellä vaativan erityisen tuen paikkoja ei ole riittävästi. Jo syksyllä 2021 oppivelvollisuuslain astuessa voimaan nähtiin, että tulijoita on enemmän kuin paikkoja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.