Varjakansaari: Oulun kau­pun­ki luopuu Var­ja­kan kaa­vas­ta, koska to­teut­ta­jia ei löy­ty­nyt

Näpistely: Oulun poliisi on ko­ven­ta­nut ot­tei­taan sar­ja­nä­pis­te­li­jöi­hin

Näkökulma: Voi­si­vat­ko yri­tyk­set ostaa Oulun seudun luon­to­koh­tei­ta suo­je­luun?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

Opet­ta­jan­kou­lu­tus alkoi Oulussa 70 vuotta sitten – koulu ja kas­vat­ta­jat tar­vit­si­si­vat nyt tut­ki­joi­den apua ny­ky­on­gel­miin

Vanhemmat ja opettajat ovat äänessä, mutta kasvatustieteen ja koulutuspolitiikan asiantuntijat toimivat hiljaa tai he keskustelevat mielellään vain keskenään.

Suomalaisten sivistystason nousuun ja henkisen kulttuurin kasvuun on opettajankoulutuksella ollut iso merkitys, olkoonkin niin, että aluksi kansan sivistyksestä huolehti kirkko.

Tihentyvällä seminaariverkostolla turvattiin itsenäisen Suomen alkuvuosina oppivelvollisuuslain toteutuminen. Käytännössä jokainen lapsi pääsi nuoressa Suomen tasavallassa osalliseksi riittävästä perusopetuksesta. Seminaarin käynyt kansankoulunopettaja myös kasvatti nuorisoa.

Opettajankoulutuksen uudistustarpeet tulivat polttaviksi toisen maailmansodan jälkeen, olletikin kun suuret ikäluokat tulivat kouluikään. Samanaikaisesti alkoi yhteiskunnallinen rakennemuutos, siirryttiin maatalousyhteiskunnasta teollisuus- ja palveluyhteiskuntaan. Seminaarimuotoinen opettajankoulutus ei enää vastannut tulevaisuuden odotuksiin.

Koko Pohjois-Suomi kärsi samaan aikaan opettajapulasta.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.