Kylät: Lai­ta­saa­ren asuk­kaat kehuvat omaa idyl­liään

Sää: Kolea kesäsää vaihtuu ensi vii­kol­la läm­pi­mään

Huumeet: Kier­sim­me aut­ta­jien kanssa huu­mei­den käyt­tö­pai­kat Oulun kes­kus­tas­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko op­pi­vel­vol­li­suu­den tuo­mi­nen toi­sel­le as­teel­le huo­lel­la mie­tit­ty?

En pidä hyvänä kehitystä, jossa oppivelvollisuus ja ulkopäin pakottava ohjaaminen ollaan tuomassa lukiotyöhön tai ammattiopistoihin.

Toisella asteella, lukioissa ja ammattiopistoissa, nuoria ohjataan itsenäiseen vastuuottamiseen opiskeluun liittyvissä valinnoissa ja tehtävissä. Se toteutetaan luottamuksen avulla, ei ulkopäin paimentaen tai valvoen. Tämä on merkittävä ero toimintatavoissa peruskoulun ja toisen asteen koulutuksen välillä.

Oppivelvollisuuden tuominen toisen asteen ikävaihetta elävälle nuorelle ei ole huolella mietitty toimintatapa. Opintojen maksuttomuus toisella asteella olisi hyvä asia. Mutta velvollisuus ei käsitteenä sovi toiselle asteelle.

Käsite ”oppivelvollisuus” tarkoittaa esimerkiksi; ”yhteiskunnan taholta tuleva paine pyrkiä ohjaamaan henkilöitä käyttäytymään lain mukaisesti eli tekemään tai tekemättä jättämään jotakin. Velvollisuuteen liittyy läheisesti se, että yhteiskunnan odottaman käyttäytymisen jäätyä toteutumatta henkilöön voidaan kohdistaa tehosteita eli sanktioita.”

Oppivelvollisuus on käsitteenä ajateltu lapselle ja murrosikävaiheessa elävälle nuorelle.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.