Kouluruoka: Oulun kou­luis­sa ja päi­vä­ko­deis­sa tar­joil­lun oudon ha­jui­sen jau­he­li­ha­kei­ton syy selvisi

Oulu: Val­tuus­ton uusi pu­heen­joh­ta­ja Jarmo J. Husso pitää po­li­tiik­kaa lasten leik­ki­nä 70-lu­kuun ver­rat­tu­na

Kolumni: Tapasin Teuvo Hak­ka­rai­sen Brys­se­lis­sä ja kysyin, ha­luaa­ko hän yhä maa- ja met­sä­ta­lous­mi­nis­te­rik­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Onko meillä varaa luopua sote-alan jär­jes­töis­tä?

Valtiovarainministeriön julkaisemassa budjettiesityksessä esitetään sosiaali- ja terveysjärjestöjen rahoitukseen ensi vuodelle 127 miljoonan euron leikkausta. Pohjois-Pohjanmaalle näitä niin kutsuttuja STEA-avustuksia tulee tänä vuonna noin 12 miljoonaa euroa. Avustuksen turvin autetaan kymmeniä tuhansia alueemme ihmisiä. Leikkausuhka tarkoittaisi avustusten putoamista yli kolmanneksella ja järjestölähtöisen auttamistyön vaarantumista.

Järjestöt tuottavat sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten ja vertais- ja vapaaehtoistoimijoiden kanssa yhdessä ilmaisia, matalankynnyksen palveluita ja toimintaa vuosittain yli 70 000 henkilötyövuoden työpanoksen. Olemmeko oikeasti niin rikkaita tai hölmöjä, että meillä olisi varaa luopua siitä?

Me järjestötoimijat ymmärrämme hyvin talouden realiteetit. Huomio tulisi nyt kiinnittää leikkausten sijaan niin kunta-, maakunta- kuin valtiotason monialaiseen yhteistyöhön ja entistä selvempään ja vaikuttavampaan työnjakoon. Näin voitaisiin vähentää kuntien raskaampiin ja kalliimpiin viranomais- ja erityispalveluiden kuormitusta.

Samalla voimme yhteiskuntana saavuttaa merkittäviä pysyviä ja kestävällä perustalla olevia taloudellisia säästöjä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.