Syysloma: Oulun kau­pun­ki tarjoaa lap­sil­le ja nuo­ril­le mo­nen­lais­ta te­ke­mis­tä syys­lo­mal­la

Pääkirjoitus: Fen­no­voi­man säh­köl­le olisi ky­syn­tää – mutta koko hank­keen us­kot­ta­vuus horjuu

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Onko mat­kai­lu­alal­la tu­le­vai­suut­ta? – "Tu­le­vai­suut­ta on vaikea en­nus­taa, mutta ho­tel­li- ja kyl­py­lä­toi­mi­alaa ei ole tällä het­kel­lä ol­len­kaan"

– Monessa paikassa kulut juoksevat vieläkin, eivätkä vuokranantajat ole joitakin lukuun ottamatta suostuneet alentamaan vuokriaan, vaikka tuloja ei ole.

Lapin matkailun ensi talven näkymät ovat hyytävät. Pääosa matkailutuloista tulee kansainvälisestä matkailusta ja koronakriisin vuoksi ne jäävät saamatta.
Lapin matkailun ensi talven näkymät ovat hyytävät. Pääosa matkailutuloista tulee kansainvälisestä matkailusta ja koronakriisin vuoksi ne jäävät saamatta.
Kuva: Olli Miettunen
Hyvä kysymys
Matkailu- ja ravintolapalvelut ry:n (MaRan) toimitusjohtaja Timo Lappi, mitkä matkailu- ja ravintola-alan toimijat kärsivät koronakriisistä eniten?

– Tilanne meni pahaksi nopeasti, ja kulut juoksivat normaalisti ennen kuin henkilöstökulut saatiin sopeutettua heikkoon palvelujen kysyntään. Kriisi koskee kaikkia toimijoita.

Mitkä ovat tärkeimpiä toimenpiteitä työpaikkojen säilymisen kannalta?

– Tietenkin viruksen taltuttaminen ensimmäiseksi. Tulevaisuus riippuu paljolti myös valtion tukipakettien suuruudesta: voidaanko suurta konkurssiaaltoa ja massatyöttömyyttä välttää? Olemme esittäneet 350 miljoonan euron tukipakettia ravintoloille huhti–toukokuulle ja 160 miljoonan euron tukipakettia hotelleille ja kylpylöille samalle ajalle. Kysyntää tulisi piristää arvonlisäverojen määräaikaisella alentamisella. Myös vuokrien poistaminen tai merkittävä alentaminen kriisin ajalta on tärkeää.

Millaisena näette hotelli- ja kylpyläalan tulevaisuudessa?

– Tulevaisuutta on vaikea ennustaa, mutta hotelli- ja kylpylätoimialaa ei ole tällä hetkellä ollenkaan. Monessa paikassa kulut juoksevat vieläkin, eivätkä vuokranantajat ole joitakin lukuun ottamatta suostuneet alentamaan vuokriaan, vaikka tuloja ei ole.

Uskotteko matkailun tulevaisuuteen?

– Totta kai uskon. Ei ihmisten halu kohdata uusia ihmisiä ja asioita ole kadonnut. Sitä emme tiedä, milloin ihmiset kokevat turvalliseksi tavata toisiaan. Kukaan ei voi sanoa, milloin tilanne paranee.  Toki matkailu muuttuu, mutta ehdottomasti uskon matkailuun tulevaisuudessakin.

"Ei ihmisten halu kohdata uusia ihmisiä ja asioita ole kadonnut."