Suviseurat: Su­vi­seu­rat eivät olekaan Räys­kä­län ky­lä­kau­pal­le kul­ta­kai­vos

Kolumni: Yh­dys­val­tain abort­ti­pää­tök­sen hä­viä­jiä ovat ta­sa-ar­vo ja naisten ih­mi­soi­keu­det, ja ke­hi­tyk­ses­tä on syytä olla huo­lis­saan myös täällä

Onko Kochin ennätys sit­ten­kään lyö­mä­tön? – Bah­rai­nin Salwa Eid Naser saa­vut­ti MM-kul­taa kaik­kien aikojen kol­mos­tu­lok­sel­la

Salwa Eid Naser saavutti MM-kultaa kaikkien aikojen kolmostuloksella.DohaYleisurheilun ystävät tunnistavat legendaariset nimet.

Salwa Eid Naser oli ällikällä lyöty kisan jälkeen. Maailmanmestarin ennätys parani Dohan illassa lähes sekunnin.
Salwa Eid Naser oli ällikällä lyöty kisan jälkeen. Maailmanmestarin ennätys parani Dohan illassa lähes sekunnin.
Kuva: ROBERT GHEMENT ROBERT GHEMENT

Salwa Eid Naser saavutti MM-kultaa kaikkien aikojen kolmostuloksella.

Yleisurheilun ystävät tunnistavat legendaariset nimet. Itä-Saksan Marita Koch ja Tshekkoslovakian Jarmila Kratochvilova ällistyttivät maailmaa varsinkin 1980-luvun alkupuolella.

Molemmat maat ovat jo historiaa, mutta Kochin 400 metrin maailmanennätys 47,60 on yhä voimassa, samoin Kratochvilovan 800 metrin ennätystulos 1.53,28. Kratochvilova kiersi ratakierroksenkin aikaan 47,99.

Kaksikon aikoja on pidetty lyömättöminä, sillä esimerkiksi vuosina 2000–2018 vain kolme naista alitti 400 metrillä 49 sekuntia.

Myöhään torstai-iltana tapahtui jotain, mikä toi eteen täysin uuden kysymyksen. Onko edes 47,60 ikuinen?

Bahrainin Salwa Eid Naser kiersi Dohan Khalifa-stadionin radan vauhdilla, jota ei ollut uskoa itsekään. Naser voitti maailmanmestaruuden ihmeellisellä ajalla 48,14.

Kovempaa on juostu viimeksi 1980-luvun puolivälissä. Naser nousi maailman kaikkien aikojen tilaston kolmanneksi.

Bahamalainen ennakkosuosikki Shaunae Miller-Uibo jäi karusti hopealle ennätyksellään 48,37. Olympiavoittaja kohosi kaikkien aikojen tilastossa kuudenneksi.

Naser oli mestaruutensa ja huippuaikansa jälkeen aivan ällikällä lyöty.

– Tämä on ihan hullua. Osallistuin jo sekaviestiin ja minä vain toivoin parasta, mutta olenkin nyt maailmanmestari, Naser ihmetteli.

Juoksija aloitti rohkealla taktiikalla, koska hän ei halunnut enää takaa-ajajan rooliin.

– Olen tottunut jahtaamaan muita, mutten halunnut kokea sitä enää. Sen takia lähdin kovaa ja yritin jatkaa samaa tahtia loppuun. Maalissa en meinannut uskoa, että olen mestari.

Naser kohtasi mitalistien haastattelussa kysymyksen, jota saattoi odottaa. Eli pystyykö hän Kochin ME-aikaan?

– Kaikki on mahdollista.

Naser on nigerialaistaustainen superlupaus. Hän vaihtoi alkuperäisen nimensä Ebelechukwu Agbapuonwu kääntyessään muslimiksi ja vaihtaessaan kansallisuutensa bahrainilaiseksi viisi vuotta sitten.

Ennen Dohan hirmutulosta hänen ennätyksensä oli 49,08. Naser saavutti 2017 Lontoon MM-kisoissa hopeaa.