Ihmiset: Kem­pe­le­läi­sen bus­si­kus­kin Veijo Saa­ri­kos­ken po­si­tii­vi­suus toi kutsun Linnan juhliin

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

On pe­ri­aat­teel­li­nen ky­sy­mys, miten Vaalan kunta suh­tau­tuu mök­ki­läi­siin

Voiko Vaalan päättäjien lupauksiin luottaa? Tätä jäin miettimään, ja tätä miettii varmaan moni vapaa-ajan asukas.

Kunnanvaltuusto päätti laskea syksyllä 2021 vakinaisten asuntojen kiinteistöveroa vuodelle 2022. Samassa yhteydessä valtuutetut kilvan lupasivat vastaavan alennuksen kiinteistöveroon myös mökkiläisten kiinteistöihin. Tämän innoittajana oli suuret odotukset tuulivoiman tuomasta verotulosta. Osa valtuutetuista lupasi alennuksen ilman reunaehtoja. Osa valtuutetuista mainitsi sivulauseessa kunnan taloustilanne huomioiden.

Mökkiläisten veron alennuksen perusteina luvattiin antaa hyvitystä haitoista, mitä aiheutuu tuulimyllyistä mökkiläisille. Veronalennusten rahoitukseen voidaan hyödyntää tuulivoimaloista saatavaa veroa.

Tämän vuoden kiinteistöverosta päättäessään osa valtuutetuista oli unohtanut aiemmat lupaukset, ja vapaa-ajan asuntojen kiinteistöveroa ei oltu valmiita alentamaan. Keskustan ryhmä esitti lupauksen lunastamista, mutta muiden ryhmien toimesta esitys tyrmättiin äänin 10–7.

Vapaa-ajan asukasneuvosto käsitteli kiinteistöveroasiaa kokouksessa 20.10. Mökkiläisjäsenet päättivät esittää toteutettavaksi luvattu kiinteistöveron alennus vuodelle 2024.

"Mökkiläisten kiinteistöveron alentamisen tyrmäämisen perusteena ei voi olla kunnan taloudellinen tilanne, jos vastaava summa voidaan muualta laskea."

Voi olla, että valtuutettujen nurjamielinen suhtautuminen mökkiläisiin johtaa tuulivoiman rakentamisen viivästymiseen muutoksenhakuprosessien vuoksi. Ehkä tuulivoimarakentaminen ehtii hiipua ennen kuin luvitusasiat ovat kunnossa.

Kuin kostoksi mökkiläisille valtuustolle esitetään kuitenkin yleisen veroprosentin laskemista, jonka kustannusvaikutus on 25 000 euroa. Mökkiläisten kiinteistöveron alentamisen tyrmäämisen perusteena ei voi olla kunnan taloudellinen tilanne, jos vastaava summa voidaan muualta laskea. Kunnan taloudellinen tilanne kestäisi molempien verohelpotusten toteuttamisen.

Olisiko merkitystä sillä, että mökkiläisistä pieni osa maksaa kunnallisveroa Vaalaan, joten heiltä ei voi odottaa ääniä tulevissa vaaleissa. Kiinteistöveron alennuksen vaikutus ei kaada kunnan taloutta ja mökkiläisillekin se on aika pieni. Voi kysyä, mitä mökkiläinen saa vastinetta kunnalta? On enempi periaatteellinen kysymys, miten kunta suhtautuu mökkiläisiin.

Toivottavasti kunnanvaltuusto muuttaa kunnanhallituksen esityksen, jossa lunastetaan aiemmin annettu lupaus.

Kalevi LämsäManamansalon mökkiläinen, Vaalan vapaa-ajan asukasneuvoston jäsen, Oulu