Mainos

On jäl­leen­ra­ken­ta­mi­sen aika – ta­lou­den rattaat on saatava pyö­ri­mään te­hok­kaas­ti

Korona on vaikuttanut yli 75% yrityksen toimintaan. Osalla tilanne on todella tiukka ja yrittäjät ovat jaksamisen äärirajoilla. Järjestössä olemme varautuneet kriisiapuun.

Jussi Riikonen puheenjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät
Jussi Riikonen puheenjohtaja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät

Korona on vaikuttanut yli 75% yrityksen toimintaan. Osalla tilanne on todella tiukka ja yrittäjät ovat jaksamisen äärirajoilla. Järjestössä olemme varautuneet kriisiapuun. Eläkemaksujen, verojen ym. maksujen lykkääminen muutamalla kuukaudella on ollut hyvä mahdollisuus saada tilapäistä helpotusta, mutta miten laskuja maksellaan kesällä tai syksyllä, jos myyntiä ei juuri ole ollut keväällä? Nyt vaaditaan kaikilta toimijoilta pelisilmää ja joustoja, jotta ei tulisi yhtään ylimääräistä konkurssia. Talouselämä ei ole vielä entisellään lomakauden jälkeen.

Korona on laittanut yrityksiä miettimään selviytymiskeinoja, uusia tuotteita, palveluita ja toimintatapoja. Noin puolet yrittäjistä on sitä mieltä, että jatkossa toiminta ei tule palaamaan entiselleen. Verkkopalaverit ovat yleistyneet ja sen myötä lähes kaikki ovat olleet pakotettuja ottamaan nämä palvelut käyttöön. Tästä jää varmasti pysyviä vaikutuksia, kun on huomattu kuinka paljon nämä ovat tehostaneet toimintaa, helpottaneet ja nopeuttaneet asioiden käsittelyä sekä tuoneet säästöjä matka-ajassa ja -kuluissa. Syntyy ns. uutta normaalia.

Kevään aikana moni yrittäjä on kiinnittänyt huomiota verkkonäkyvyyteen. Verkkokauppaa suunnitelleet lopulta laittoivat verkkokaupan kiireellä pystyyn. Tämä ei kuitenkaan tuo pikaista liikevaihdon kasvua, sillä työ oikeastaan vasta alkaa, kun järjestelmä on pystyssä. Täytyy tehdä markkinointia ja kehittää hakukonenäkyvyyttä sekä tuotevalikoimaa, hinnoittelua jne. Verkkokauppa on nyt yhä useammalla yrittäjällä.

Miten tästä sitten päästäisiin mahdollisimman pian palautumaan. Yritystuet auttavat, mutta ne eivät ole ratkaise asiaa. Talouden rattaat on saatava pyörimään tehokkaasti, jotta yritykset voivat jatkaa toimintaa, palkata työntekijöitä, maksaa veroja jne. Kotimaan matkailulle on nyt kysyntää.

Työmarkkinalainsäädäntöä tulisi uudistaa talouden jälleenrakentamisen nopeuttamiseksi. Vuosikymmeniä kierreltyä asiaa pitäisi lopulta saada vietyä eteenpäin. Asiat ovat nyt totaalisesti erilaisia kuin esim. 70-luvulla.

Moni yrittäjä on nyt todellakin loman tarpeessa, mutta veikkaan, että moni mielellään tekee niitä normaaleja töitä, jos se vaan on mahdollista.

Oikein hyvää kesää kaikille, menipä se sitten töissä tai lomaillen!