Kolumni: Sanna Marinin katse Ir­pi­nis­sä kertoi kaiken

Koti: Monille ou­lu­lai­sil­le tutun Markus H. Kor­ho­sen kult­tuu­ri­ko­ti rönsyää tu­han­sia esi­nei­tä

Omis­ta­ja­oh­jaus­mi­nis­te­ri Tup­pu­rai­nen vaihtoi yli puolet Postin hal­li­tuk­sen jä­se­nis­tä, myös pu­heen­joh­ta­jan – "Saa­tiin ihan­teel­li­nen ko­koon­pa­no"

Postikiistojen ajan Postin hallituksen puheenjohtajana toiminut Markku Pohjola jää sivuun. Hän jatkaa "lyhyehkön siirtymäajan hallituksen neuvonantajana", kuvailee omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) perustelee Postin hallituksen uuden puheenjohtajan valintaa tulevilla muutoksilla. Kuvassa Tuppurainen menossa hallituksen koronaneuvotteluihin 3. toukokuuta.
Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) perustelee Postin hallituksen uuden puheenjohtajan valintaa tulevilla muutoksilla. Kuvassa Tuppurainen menossa hallituksen koronaneuvotteluihin 3. toukokuuta.
Kuva: Mauri Ratilainen

Valtionyhtiöiden omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) siivosi suurella luudalla Posti Groupin hallitusta. Yli puolet hallituksen jäsenistä vaihtuu, myös puheenjohtajana toiminut Markku Pohjola.

Tuppurainen ei ota suoraan kantaa Lännen Median kysymykseen, olisiko Pohjola ollut valmis jatkamaan tehtävässään.

Kokenut hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae on Posti Groupin hallituksen uusi puheenjohtaja.
Kokenut hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae on Posti Groupin hallituksen uusi puheenjohtaja.

– Vaihtuminen perustuu yhtiön tilanteeseen ja tulevaisuuden tarpeeseen, Tuppurainen perustelee sähköpostissaan Lännen Medialle.

Hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi on valittu hallitusammattilainen Sanna Suvanto-Harsaae. Myös neljä muuta hallituksen jäsentä vaihtuu.

– Saatiin ihanteellinen kokoonpano, joka jatkaa Postin uudistumista. Myös henkilöstöosaamista vahvistettiin, mistä olen erityisen hyvilläni, Tuppurainen kuvailee hallituksen uusiutumista.

Markku Pohjola toimii "lyhyehkön siirtymäajan" hallituksen neuvonantajana.

Hallituksen puheenjohtaja oli myrskyn silmässä viime syksynä, kun julkisuudessa oli kova kohu Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen liki miljoonan euron suuruisista palkoista ja palkkioista.

Markku Pohjolan mielestä Posti oli saavuttanut Malisen johdolla taloudelliset tavoitteet.

Kohun jatkuttua Malinen erosi tehtävästään. Sittemmin myös silloinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) erosi tehtävästään ja siirtyi kuntaministeriksi.

Uusi puheenjohtaja kokenut hallitusammattilainen

Sanna Suvanto-Harsaae on Altian hallituksen puheenjohtaja ja muun muassa SAS:n hallituksen jäsen. Hänellä on kokemusta logistiikasta, vähittäiskaupasta ja digitaalisten kanavien kehityksestä.

– Posti toimii markkinoilla, jotka ovat suuressa murroksessa ja joissa seuraavat 3-4 vuotta ovat ratkaisevia tulevaisuuden menestyksen kannalta, uusi puheenjohtaja toteaa tiedotteessa.

– Uskon, että laaja strateginen ja kaupallinen osaamiseni tulee olemaan hyödyllinen Postille tässä muutoksessa.

Omistajaohjausministeri Tuppurainen perustelee uuden puheenjohtajan valintaa Postin tulevilla muutoksilla.

– Digitalisoituminen on vuosia laskenut perinteisen kirjepostin määrää ja muutos on lähivuosina entistäkin voimakkaampi. Näen hyvin tärkeänä, että Postin hallitusta johtaa puheenjohtaja, joka voi tähän periodiin sitoutua, Tuppurainen toteaa.

Viime vuodelta osinkoa 29,8 miljoonaa

Uusina jäseninä Posti Groupin torstainen yhtiökokous valitsi hallitukseen myös hallitusammattilainen Raija-Leena Hankosen, varatuomari Harri Hietalan, henkilöstöjohtaja Sirpa Huuskosen ja strategiajohtaja Hanna Vuorelan.

Vanhoista jäsenistä hallituksessa jatkavat hallitusammattilainen Frank Marthaler, finanssineuvos Minna Pajumaa ja hallitusammattilainen Per Sjödell sekä henkilöstön edustajana Pertti Miettinen. Varapuheenjohtajana toimii Sjödell.

Hallintoneuvoston puheenjohtajana jatkaa Aki Lindén ja varapuheenjohtajana Atte Harjanne.

Hallituksen ehdotuksen mukaisesti yhtiökokous päätti, että osinkoa jaetaan vuoden 2019 tuloksen perusteella 29,8 miljoonaa euroa.

Juttua päivitetty 14.5. klo 19.25 omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen kommenteilla.