Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Omais­hoi­ta­jat tar­vit­se­vat tukea va­pai­den jär­jes­te­lyi­hin – myös kesällä

Suomessa arviolta 350 000 ihmistä toimii omais- tai läheishoivaajana. Heistä noin 50 000 on tehnyt omaishoitosopimuksen. Sopimusomaishoitajista noin kolmannes on työikäisiä. Hoidettavat ovat usein yli 65-vuotiaita sekä myös nuorempia, jopa alaikäisiä, joilla on pitkäaikaissairauksia, vammoja tai toimintarajoitteita. Myös omaishoitajilla itsellään voi olla pitkäaikaissairauksia, vammoja tai ikääntymisen tuomia rajoitteita.

"Lupaavasta lainsäädännöstä huolimatta jopa puolet omaishoitajista jättää vapaansa käyttämättä."

Laissa omaishoidontuesta määritellään omaishoitajille turvatut vähimmäisvapaat, 2–3 vuorokautta kuukaudessa. Lyhytaikaista huolenpitoa voi järjestää myös esimerkiksi sosiaalihuoltolain, vammaispalvelulain tai kehitysvammaisten erityishuoltolain nojalla. Lupaavasta lainsäädännöstä huolimatta jopa puolet omaishoitajista jättää vapaansa käyttämättä.

Suomen siirtyessä lomakauden viettoon myös omaishoitajia kalvaa huoli vapaiden järjestymisestä. Mikäli lyhytaikaisen huolenpidon järjestäminen ei onnistu, voi se asettaa perheet, erityisesti yksin läheisestään huolta pitävät, hankalaan asemaan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.