Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Oliko ennen kaikki pa­rem­min?

No miten se aika oli ennen? Oli Paavo Nurmi, Hannes Kolehmainen, Ville Ritola, myöhemmin Veikko Hakulinen ja Eero Mäntyranta. Yleisurheilussa ja juoksuissa Lasse Viren, Pekka Vasala ja Juha Väätäinen.

Talvisin pelattiin jääpalloa sekä hiihdettiin. Kesällä pelattiin jalkapalloa ja yleisurheiltiin. Hiihtäessä oltiin Hakulisia tai Mäntyrantoja, juostessa jotain Helsteenejä tai Väätäisiä.

Olin itsekin jonkin sortin urheilija, ja siksi muistelen hyvällä noita aikoja. Nykyään pelkkä penkkiurheilija, mutta edelleen urheilu kiinnostaa.

Ei silloin kentille vienyt äidit tai isät. Sinne mentiin yksin kävellen, juosten tai pyöräillen. Joku vanhemmista lapsista tai nuorista ilmoitti sarjaan, ja siellä pelattiin.

Yleensä ei ollut ketään vanhempaa valmentamassa tai huoltamassa, kaikki tehtiin keskenään. Siinä se aika kului. Presidenttinä oli Kekkonen, vuodesta 1956 vuoteen 1982 saakka.

Isät oli töissä ja äidit kotona. Kotirouva oli hyvin yleinen ammatti, ja häntä arvostettiin. Viihdemaailmassa oli Olavi Virta, Annikki Tähti, Eino Grön ja Reijo Taipalekin, heitä kuunneltiin vuosikausia ja heistä tykättiin.

Ne oli niitä aikoja, oliko kaikki paremmin? Oli pysyvyyttä ja kaikki vanha säilytettiin. Olin kolmesta pojasta nuorin, ja pidin aina vanhempien veljien vaatteita.

Työväenluokkaan kuuluvana muistelen aikoja, jolloin ei istuttu hallituksen suunnitelmia vastaan, ei tarvinnut. Jos istuttiin, niin istuttiin työehtosopimusneuvottelujen aikaan.

Nyt ollaan purkamassa kymmeniä vuosia sitten sovittuja asioita ja sanotaan niiden olevan taakse jäänyttä aikaa. Kaiken pitää muuttua nykyaikaan sopivaksi.

Mitä tämä aika on, kun mikään vanha ja toimiva ei kelpaa? Se on nykyaikaa, ja sitä meidän ikäihmistenkin on opittava elämään. Opitaanko me, vai onko vain odotettava sen kuuluisan viikatemiehen kutsua?

"Nyt valitaan valtakuntaan presidenttiä, tuleeko hänestä kovin pitkäaikaista? Ei senkään ole väliä!"

Jo edesmennyt kenraalimme Adolf Ehrnrooth sanoi jotain siihen tyyliin, jotta kansa joka ei tunne menneisyyttään ei myöskään tiedä tulevaisuuttaan.

Tuleeko Käärijästä tai Antti Tuiskusta ikonia? Mitä sen on väliä, tuli tai ei, ihan sama. Nyt valitaan valtakuntaan presidenttiä, tuleeko hänestä kovin pitkäaikaista? Ei senkään ole väliä!

Onneksi nykyään ostetaan kierrätystavaraa ja -vaatteita, siinä mennään ajassa hiukan taaksepäin, siis hiukan, mutta onko sekin vain ohimenevää.

”Talvisodan henki”, mitä se on, varmaan jotain vanhojen ihmisten höpinää. Minullekin ovat lapset ja nuoret sanoneet, että ”ennen oli ennen ja nyt on nyt”. On varmaan nostettava kädet pystyyn ja uskottava nuoria.

Jotenkin tuntuu, että on aika, jossa elää ajatusmuoto kaikki heti mulle nyt ja perusteellisesti. Eletään somettamisen, digitaalisuuden ja koulukiusaamisen aikaa. Kiva koulu on nykyaikaa, ja siihen meidän on sopeuduttava.

Nyt kaikki on paremmin. Lapset ja nuoret pärjäävät kouluissa hyvin, vanhemmat painavat työssään pitkää päivää. Kaikki on hyvin, Suomessa on turvallista ja hyvä elää.

Teuvo Blomster

Oulu