Mainos

Oletko ko­keil­lut liu­ku­lu­mi­ken­käi­lyä tai ret­ki­kelk­kai­lua Yl­läk­sel­lä? – "Kaikki tulevat pa­laut­ta­maan vä­li­nei­tä hymyssä suin, että kyllä oli hienoa"

Ylläksellä on vielä jonkin verran majoituspaikkoja hiihtolomaviikoille. Kotimaiset matkailijat ovat Lapin hiihtokeskuksille suuri pelastus.

-

Hengitys höyryää kirpeässä pakkassäässä, mutta aurinko lämmittää jo poskia. Kirkkaan sininen taivas ja korkealle nousevat tykkypuut ovat kuin suoraan postikortista. Kun aurinko iltapäivällä alkaa laskea, taivas maalautuu kaikkein kauneimpiin pastellisävyihin.

Talvi on Lapissa juuri nyt parhaimmillaan. Myös Ylläksellä valmistaudutaan hiihtolomalaisten tuloon: maaliskuussa koko 330 kilometriä pitkä latuverkosto ja 100 kilometrin talvipyöräilyreitit ovat valmiina valloitettaviksi.

”Lappiin on tällä hetkellä turvallista matkustaa, kun muistaa noudattaa THL:n ohjeita. Haluamme toivottaa kaikki tervetulleeksi. Loma on välttämättömyys: välillä täytyy päästä pois kotoa ja lataamaan akkuja, ja mikä sen parempi kuin tehdä se tunturissa, jossa on helppoa pitää etäisyyttä”, Visit Ylläksen toimitusjohtaja Janne-Juhani Haarma sanoo.

Suomen suurin hiihtokeskus Ylläs tarjoaa laskettelun lisäksi valtavasti erilaisia talviaktiviteetteja koko perheelle.

”Ylläs sopii ihmisille, jotka nauttivat ulkoilusta, hiihtämisestä ja pyöräilystä. Me pystymme tarjoamaan hyvät ja monipuoliset retkeilymaastot, ihania kahviloita ja tietysti loistavat laskettelumahdollisuudet”, Haarma sanoo.

-

Tähtitaivaan tuijottelua suoraan hotellihuoneen sängystä

Hiihtolomaviikkojen vierailijoiden määrässä on otettu huomioon erilaiset rajoitukset ja suositukset, jotta kaikkien loma sujuisi ilman turhaa huolta.

Asioinnin nopeuttamiseksi Haarma suosittelee tekemään esimerkiksi välinevuokraukset netistä jo ennen lomaa. Kaupasta voi tilata ruoat verkkokaupan kautta joko kotiinkuljetuksella tai noudolla. Suurin osa ravintoloista tarjoaa take away -annoksia ja monet ravintolat kuljettavat ruokaa myös suoraan mökille.

Ylläksellä on vielä tilaa hiihtolomaviikoille, mutta majoituspaikkojen varaamisen kanssa kannattaa olla nopeasti liikkeellä. Mökkikapasiteettia on jäljellä noin 10 prosenttia, ja mökkien lisäksi majoitusta tarjoavat erilaiset hostellit ja hotellit.

Äkäslompolossa sijaitsevan Silver Fox Hostelin Pekka Laanpää kertoo, että hiihtolomaviikoille on vielä jonkin verran vapaita majoituspaikkoja.

Silver Fox Hostelista löytyy 36 majoituspaikkaa: valittavissa on mökki, 1–2 hengen huoneita sekä dormimajoitus. Halvimmillaan yön saa 27 eurolla.

”Hostelli on siinä mielessä hyvä vaihtoehto, että siinä tapaa aivan eri tavalla myös muita alueella matkailevia ihmisiä. Mielestäni se tuo lomailuun paljon lisää, kun voi vaihtaa mielipiteitä ja heittää juttua porukassa. Kaikille on kuitenkin sitten olemassa se oma soppi, jos haluaa myös omaa rauhaa”, Laanpää sanoo.

-

Perinteisten majoituspaikkojen lisäksi Ylläksellä voi kokeilla myös erilaisia elämysmajoituksia.

Yksi perinteisestä poikkeava majoituspaikka löytyy viisi kilometriä Äkäslompolon keskustasta. Vuosi sitten perustetussa Arctic Skylight Lodgessa pääsee kokemaan erityislaatuisen yön metsässä lasisessa mökissä – tai näkymäsviitissä, kuten yrittäjä Joanna Kinnunen huonetta kuvailee.

Näkymäsviitistä avautuu huikeat näkymät talviseen Lappiin ja yön tummaan tähtitaivaaseen.

”Meille voi tulla rauhoittumaan pois hälinästä. Huoneet on sijoitettu niin, että ne ovat 25 metrin päässä toisistaan ja verhon voi pitää huoletta auki. Yöpyjillä on oikeasti tunne siitä, että ollaan yötä luonnon keskellä”, Kinnunen kuvailee.

Upealla paikalla Äkäsjoen rannalla sijaitsee myös Arctic Skylight Lodgen sauna, jonka voi vuokrata käyttöönsä myös muut kuin hotellin asiakkaat. Rantasaunalla on poreallas ja talvisin myös avantouintimahdollisuus.

Arctic Skylight Lodgesta löytyy lisäksi pieni ravintola, josta on saatavilla kolmen ruokalajin menuja. Menuissa on pyritty käyttämään mahdollisimman paljon sesonginmukaista lähiruokaa ja Lapin aitoja makuja. Pöytä kannattaa varata etukäteen.

”Ravintola ja sauna ovat varattavissa aivan kaikille, jotka haluavat päästä nauttimaan luonnonrauhasta ja tasokkaasta lappilaisesta ruoasta. Myös maisemasviittejä yöpymiseen on vielä hyvin vapaana hiihtolomaviikoille”, Kinnunen sanoo.

-

Lomalla voi kokeilla myös uusia lajeja

Myös Ylläsjärven kylällä sijaitsevassa TunturiFlow-vuokraamossa odotellaan jo hiihtolomavieraita. TunturiFlown Ari Eskola on ilahtunut siitä, miten innostuneita ihmiset ovat olleet tänä talvena kokeilemaan tuttujen lajien lisäksi myös uusia aktiviteetteja.

Vuokraamoon mennessä ei tarvitse olla välttämättä tiedossa tarkkoja suunnitelmia. Usein loman parhaat muistot saavat alkunsa kysymyksellä: ”Mitä tehtäis?”

”Sitten suunnitellaan yhdessä, katsellaan säätiloja ja kalenteria ja mietitään, että mitä kannattaisi tehdä. Moni ottaa viikoksi sukset ja käy sitten eri päivinä kokeilemassa hiihdon tai laskettelun lisäksi esimerkiksi pyöräilyä, retkikelkkailua tai liukulumikenkäilyä”, Eskola sanoo.

Ari Eskola lupaa antaa parhaat vinkit lomaan, olipa kyseessä retkeilyreitit, lajikokeilut, parhaat paikalliset ravintolat tai esimerkiksi opastetut retket.

”Täällä on aivan mielettömiä lajeja, mitä voi harrastaa syrjäisemmässäkin. Kaikki tulevat palauttamaan välineitä hymyssä suin, että kyllä oli hienoa. Minua saa tulla haastamaan jo loman alkuvaiheessa, että keksittäisiinkö me yhdessä jotain aivan uutta tähän lomaan”, Eskola sanoo.

-

Uusien lajien opettelussa auttaa myös Ylläksen hiihtokoulut. Hiihtokoulut tarjoavat apua kaikkiin lajeihin, mitä lumella voi harrastaa aina laskettelusta maastohiihtoon.

”Varsinkin tänä vuonna olemme saaneet paljon palautetta, että monella on syttynyt uusi kipinä lumilajeihin meidän antamien vinkkien ja hiihtokoulutuntien kautta”, Löytökorpi sanoo.

Hiihtokoulun tunneista hyötyvät niin aloittelijat kuin kokeneemmatkin laskijat.

”Me kannustamme kaiken tasoisia laskijoita tulemaan hiihtokouluun. Suosittelemme ottamaan tunneilta parhaimmat vinkit heti loman alkuun, niin loppuloman voi nauttia laskemisesta täysillä. Tärkeintä on, että tulee omana itsenään kassi täynnä rohkeutta ja hyvää mieltä, niin sillä päästään jo pitkälle”, Löytökorpi sanoo.

Ylläksellä on omanlaisensa kahvilakulttuuri

Ylläksellä pääsee kokemaan myös erilaista kahvilakulttuuria.

Ylläsjärvellä, kaikkien ulkoilureittien läheisyydessä sijaitsee viihtyisä erämaakahvila, Aurinkotupa. Aurinkotupa on tunnelmallinen kahvila, jonne pääsee helposti niin kävellen, hiihtämällä, pyörällä, moottorikelkalla kuin autollakin.

Aurinkotuvan Eija Lompolojärvi kertoo, että kahvilasta saa muun muassa tuoreita munkkeja, suolaista ja makeaa piirakkaa, tuorepuristettua mehua ja smoothieita. Myös keittolounas tarjoillaan joka päivä kello 11–15.

Aurinkotuvan terassilla lampaantaljojen päällä voi nautiskella kevättalven auringon paistaessa esimerkiksi kupista kuumaa kaakaota.

”Nyt alkaa olla ne kelit, että kun aurinko oikein komeasti paistaa terassille, niin tekisi mieli jäädä siihen itsekin nautiskelemaan”, Lompolojärvi naurahtaa.

Aurinkotuvan pihalla voi tutustua poroihin, laskea pulkkamäkeä tai hiihtää lasten hiihtomaassa. Pihalla on myös kaksi laavua ulkoilijoiden vapaassa käytössä.

Eija Lompolojärvi on iloinen, että matkailijoita on riittänyt Ylläksellä hyvin myös tänä talvena.

”Täällä perukoilla saadaan olla tosi tyytyväisiä ja kiitollisia kotimaisille matkailijoille, jotka ovat ottaneet Lapin omakseen. He ovat olleet tänä vuonna aivan meidän pelastus”, Lompolojärvi sanoo.

Tutustu Suomen suurimpaan hiihtokeskukseen.