Oulun kaupunki: Oulu aikoo ko­rot­taa luot­ta­mus­toi­mis­ta mak­set­ta­via palk­kioi­ta rei­lus­ti

Autismi: Johanna Vuo­ri-Kar­via sai tietää vasta ne­li­kymp­pi­se­nä, miksi hän on eri­lai­nen

Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Oikeus: Arina saa sulkea Ison­ka­dun la­si­sei­nil­lä

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus hylkäsi ely-keskuksen valituksen Oulun rakennuslupapäätöksestä.

Arinan kauppakeskus Valkean havainnekuva.
Arinan kauppakeskus Valkean havainnekuva.
Kuva: Arina, UKI Arkkitehdit

Pohjois-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Pohjois-Pohjanmaan ely-keskuksen valituksen Oulun rakennuslautakunnan rakennuslupapäätöksestä, joka koskee Arinan rakentamissuunnitelmia Isollakadulla.

Hallinto-oikeuden päätös tarkoittaa sitä, että Arina saa rakentaa Isollekadulle katetun ja lasiseinillä rajatun katutilan. Lasiseiniin on tarkoitus tehdä automaattiovet, jotka avaavat 4,5 metriä leveän kulkuaukon. Oikeuden mukaan Isonkadun pitää olla "läpikuljettava kävellen yleensä ympäri vuorokauden".

Ely-keskus valitti rakennuslupapäätöksestä, koska se oli ely-keskuksen mukaan asemakaavamääräyksen vastainen. Asemakaavamääräyksessä kielletään kiinteät rakenteet katutilassa. Lisäksi Isokatu on varattu kevyen liikenteen kaduksi.

Hallinto-oikeuden mukaan Arinan suunnitelma ei ole asemakaavan vastainen, eikä se edellytä poikkeamislupaa. Oikeus katsoi, ettei lasisia päätyseiniä voi pitää katutilan kiinteinä rakenteina. Lisäksi hallinto-oikeuden päätöksessä todettiin, että rakennusluvan mukaan Isollakadulla on yhä läpikulkumahdollisuus.

Rakennuslupa on myönnetty Kauppuri-korttelin 19 tontin numeron 5 ja Galleria-kortterlin 31 tontin numero 5 väliselle alueelle. Katettu katutila rakennetaan Arina Valkea-kauppakeskuksen yhteyteen.