Synnytykset: Myös Oulussa ko­ti­syn­ny­tys­ten määrä kasvaa

Sumuttajat: Lis­ta­sim­me poh­joi­sen me­huk­kaim­pia hui­ja­rei­ta ja vei­ja­rei­ta

Varkaudet: Ruo­ka­var­kaat vievät aiempaa isompia saa­lii­ta, va­ras­hä­lyt­ti­met otettu apuun

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Oi­kean­lai­nen va­lais­tus tukee hy­vin­voin­tia – näin va­loil­la voi luoda tun­nel­maa ja ren­tout­taa tai pi­ris­tää tar­vit­taes­sa

Lattia-, seinä- ja pöytävalaisimilla saa lisättyä valoa huoneen eri osiin. Älylampuilla valaistuksen väriä ja kirkkautta on helppo säätää halutun tunnelman ja vuorokaudenajan mukaan. Ikääntyessä valon tarve kasvaa.

Erilaiset valaisimet luovat tunnelmaa, jota ei yhdellä kattolampulla saa aikaan. Henrika Pihlajaniemi toimii opettajana ja vastuuhenkilönä valaistussuunnittelun täydennyskoulutuksessa.
Erilaiset valaisimet luovat tunnelmaa, jota ei yhdellä kattolampulla saa aikaan. Henrika Pihlajaniemi toimii opettajana ja vastuuhenkilönä valaistussuunnittelun täydennyskoulutuksessa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Valaistuksen toteutukseen voi olla hankala vaikuttaa rakennusvaiheessa. Rivi- ja kerrostalorakentamisessa tyypillinen valaistusratkaisu on keskellä huoneen kattoa sijaitseva valaisinpistorasia.

Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikön tutkijatohtori ja yliopisto-opettaja Henrika Pihlajaniemi pitää ratkaisua puutteellisena.

– Yksi valopiste katossa ei juuri tue kodin valaistusta käytännöllisyyden tai tunnelman näkökulmasta. Pahimmassa tapauksessa se hajottaa valon joka puolelle tasaisesti, Pihlajaniemi sanoo.

Pihlajaniemen mukaan paras tapa kehittää valmisratkaisua on lisätä pistorasioiden kautta valaisimia erityisesti niihin paikkoihin, joissa haluaa työskennellä tai oleskella.

– Asuntoon voi lisätä lattia-, seinä- ja pöytävalaisimia. Ne ovat usein irrallisia ja liikuteltavia objekteja, joilla voi lisätä valoa tilan eri osiin. Paikallisvalaistuksilla kodista voi luoda ilmeikkään.

Työpöydän ääreen tai nojatuolin viereen sijoitettu valaisin luo alleen valosaarekkeen, joka mahdollistaa esimerkiksi työskentelyn, lukemisen tai käsitöiden tekemisen.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.