Mainos

Oi­keal­la läm­mi­tys­ta­val­la olet au­to­maat­ti­ses­ti mukana il­mas­to­ta­voit­tei­den to­teu­tu­mi­ses­sa – ”Kau­ko­läm­pö on ener­gian kier­to­ta­lout­ta par­haim­mil­laan”

Tämän hetken megatrendi energiantuotannossa on ympäristön ja ilmaston kunnioittaminen sekä vastuullisuus. Oulun Energialle nämä ovat tärkeitä arvoja.

Kaukolämpö on huoleton, helppo, edullinen ja toimintavarmuudeltaan ylivertainen.
Kaukolämpö on huoleton, helppo, edullinen ja toimintavarmuudeltaan ylivertainen.

Oulun Energia kasvattaa uusiutuvia energialähteitä, parantaa energiatehokkuutta ja siirtyy vähitellen kokonaan biopohjaisiin polttoaineisiin. EU:n asettamat ilmastovaatimukset ja energian verotus vaikuttavat osaltaan siihen, että kaukolämmön kehitystyöhön panostetaan merkittävästi.

Oulun Energialla on tällä hetkellä useita projekteja, joiden tehtävänä on avata tietä kohti hiilineutraalia tulevaisuutta.  Edullinen ja paikallinen kaukolämpö on olennainen elementti ekologisempaa maailmaa rakennettaessa.

”Meidän suuntamme on selkeä: me menemme eteenpäin ja kehitämme Oulun energiaekosysteemiä kohti ympäristötavoitteita ja ympäristöystävällisyyttä. Meille on tärkeää, että tulevat sukupolvet voivat olla ylpeitä työmme tuloksista. Meillä ei ole olemassa toista maapalloa, se on kantavia arvoajureita kaikessa tekemisessämme”, Oulun Energian lämpöpalvelujohtaja Kimmo Alatulkkila sanoo.

Kehitystyössä on todettu, että lämpöpumput ovat kaukolämmölle uusi mahdollisuus ja niitä hyödyntämällä asiakkaille voidaan jo tarjota hiilineutraalia kaukolämpöä.

Hukka- ja ylijäämälämpö kiertoon

Kaukolämmön avulla voidaan hyödyntää tehokkaasti niin kuluttajien kuin yritystenkin hukka- ja yliijäämälämpöjä. Kaukolämpö on loistava alusta mahdollisille uusille energiateknologioille.

Oulun Energia hyödyntää Oulun kaukolämpöverkossa esimerkiksi Stora Enson prosessin ylijäämälämpöjä ja näin ollen teollisuuden prosessitehokkuus vahvistuu.

”Kaukolämpö on enemmänkin energianjakelumuoto kuin energiantuotantomuoto: se mahdollistaa eri energiantuotantomuotojen yhdistämisen ja on energian kiertotaloutta parhaimmillaan”, Alatulkkila sanoo.

”Kaukolämpöverkon toimivuus on edellytys uusille globaaleille datakeskushankkeille ja teollisuudelle, sillä datakeskuksissa syntyvälle lämmölle täytyy olla paikka, missä sitä hyödynnetään. Kaukolämpöverkolla on siis myös tätä kautta työllistämisvaikutus.”

”Meille on tärkeää, että tulevat sukupolvet voivat olla ylpeitä työmme tuloksista. Meillä ei ole olemassa toista maapalloa, se on kantavia arvoajureita kaikessa tekemisessämme”, Oulun Energian lämpöpalvelujohtaja Kimmo Alatulkkila sanoo.
”Meille on tärkeää, että tulevat sukupolvet voivat olla ylpeitä työmme tuloksista. Meillä ei ole olemassa toista maapalloa, se on kantavia arvoajureita kaikessa tekemisessämme”, Oulun Energian lämpöpalvelujohtaja Kimmo Alatulkkila sanoo.

Oulussa on laaja kaukolämpöverkosto

Oulun Energialla on Oulussa kaiken kaikkiaan 900 kilometriä pitkä kaukolämpöverkosto. Kaukolämpöverkosto ulottuu Oulunsalosta Haukiputaalle ja Kiiminkiin.

Suurin osa Oulun kaupungin kiinteistöistä lämpiää ympäri vuoden kaukolämmöllä.

Kaukolämpöverkkoon voivat liittyä kaikki, jotka sijaitsevat kaukolämpöverkon läheisyydessä. Kaukolämpö on palvelu, jonka ylläpito- ja huoltovelvollisuus on energiayhtiöllä.

”Kaukolämpöverkosto on Oulun Energian piilotettu kruunujalokivi: se on täysin näkymätön asiakkaalle ja kun homma pelaa, niin lämpö on pirtissä. Se on huoleton, helppo, edullinen ja toimintavarmuudeltaan ylivertainen”, Alatulkkila sanoo.

Kaukolämpö on kilpailukykyinen eri lämmitysmuotoja vertailtaessa ja Oulussa se on myös valtakunnallisesti edullista.

Kaukolämpö on vastuullinen valinta

Tänä syksynä Oulun Energia on avannut uuden Laanilan biovoimalaitoksen, joka toimii Oulun kaukolämpöverkoston sydämenä. Laitos puolittaa Oulun Energian hiilidioksidipäästöt.

Yksi Oulun Energian tulevaisuuden hankkeista on Karjasillan uusi kaukolämpöhanke yhteistyössä Hartelan kanssa.

Karjasillalle rakennetaan nykyaikainen kerrostaloalue, jonne luodaan uudenlainen energiajärjestelmä. Uudessa energiajärjestelmässä hyödynnetään lämmityskaudella kaukolämpöverkoston paluulinjan energiaa lämpöpumppujen avulla. Samoilla lämpöpumpuilla tuotetaan kesällä myös viilennysenergiaa.

”Valtiolla, Oulun kaupungilla ja Oulun Energialla on kunnianhimoiset ilmastotavoitteet. Tuotantomme on kokonaan hiilineutraalia vuoteen 2035 mennessä. Asiakkaat, jotka kuuluvat kaukolämpöverkostoon, ovat mukana ilmastotavoitteissa ilman, että heidän täytyy tehdä itse mitään”, Alatulkkila sanoo.

Oulun Energian omistaa Oulun kaupunki, joten energiayhtiön tulovirta tipahtelee paikallisten yhteiseen kirstuun.

”Meillä on myös yhteiskunnallinen vastuu. Olemme läsnä jokaisen ihmisen arjessa ja kaikki tulovirta menee jokaisen oululaisen hyvinvointiin. Me kannamme kortemme kekoon ja katamme myös osaltamme julkisia palveluita ja koulutusta”, Alatulkkila sanoo.

Tutustu Oulun Energian kaukolämpöpalveluihin osoitteessa https://www.oulunenergia.fi/kaukolampo.

Tutustu Oulun Energian muihin tuotteisiin ja palveluihin osoitteessa www.oulunenergia.fi.

Oulun Energia

• Oulun Energia on perustettu vuonna 1889.

• Työntekijöitä noin 300.

• Konserniin kuuluvat emoyhtiö Oulun Energia Oy:n lisäksi Oulun Energia Siirto ja Jakelu Oy, Oulun Energia Urakointi Oy, Turveruukki Oy ja Huoltovoima Oy.

• Liikevaihto (2019) 322,3 M€

• Liikevoitto (2019) 41,8 M€