Tilaajille

Nyt ei mar­jois­sa pi­his­tel­lä – Va­del­ma­juus­to­kak­ku ja mar­ja­mu­ru­pais­tos kät­ke­vät si­sään­sä ke­ko­kau­pal­la se­son­gin par­hai­ta marjoja

Kun marjavuosi on hyvä, tehdään maukkaimmat jälkiruuat marjoja säästelemättä. Vadelmajuustokakku loihditaan ilman uunia ja liivatetta. Pizza muuttuu jälkkäriksi reilun marjakeon avulla ja murupaistokseen uppoavat marjat kuin marjat.

Kun marjasesonki on parhaimmillaan, loihditaan suussasulavia jälkiruokia, joissa ei marjojen määrissä pihtailla. Keko vadelmia sujahtaa raikkaan juustokakun täytteeseen ja vielä toinen mokoma kakun päälle. Täyte jää ihanan pehmeäksi, sillä hyydyttäminen käy sitruunamehun avulla.

Eton mess syntyy yksinkertaisimmillaan kermavaahdosta, tuoreista marjoista ja marengista. Pienellä tuunauksella jälkiruoka nousee aivan uudelle tasolle. Kermavaahtoon sekoitettu turkkilainen jogurtti raikastaa annoksen. Pinnalle ripotellut pähkinät antavat herkulle sopivasti purutuntumaa.

Eton messin tapaan myös cobbler eli murupaistos on brittien marjaherkku. Murupaistos ei ulkonäöllä koreile, mutta maistuu sitäkin paremmalle. Taikinakuoren alle sopivat kaikenlaiset marjat, sekaan kannattaa laittaa esimerkiksi herukkaa kirpeyttä antamaan.

Vadelmajuustokakku

10 annosta

Pehmeä ja raikas juustokakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä.
Pehmeä ja raikas juustokakku kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä.

Pohja:

200 g Digestive-keksejä

100 g voita

Täyte:

225 g vadelmia

2 1/2 dl vispikermaa

200 g maustamatonta tuorejuustoa

200 g vaniljanmakuista tuorejuustoa

½ dl sokeria

5 rkl sitruunamehua

Koristeluun:

vadelmia, orvokkeja ja mintunlehtiä

Leikkaa halkaisijaltaan 20 cm irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperipala. Sivele reunat rypsiöljyllä tai käytä reunakalvoa. Murskaa keksit hienoksi muruksi. Sulata voi ja sekoita keksimurun joukkoon. Painele keksi-voiseos vuoan pohjalle ja noin 4–5 cm reunoille. Älä painele liian tiiviiksi, sillä seos kovettuu, kun voi jähmettyy. Laita vuoka jääkaappiin odottamaan täytettä.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Vatkaa joukkoon notkistettu tuorejuusto, sokeri sekä sitruunamehu. Kääntele joukkoon vadelmat, maista ja lisää sokeria tarvittaessa. Kaada täyte keksipohjan päälle.

Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään kuusi tuntia tai yön yli. Koristele kakku ennen tarjoilua vadelmilla, orvokeilla sekä mintunlehdillä.

Raikas Eton Mess

Helppo ja nopea Eton Mess tarjoillaan pähkinämurun kera.
Helppo ja nopea Eton Mess tarjoillaan pähkinämurun kera.

neljälle

4 dl mansikoita, vadelmia ja mustikoita

½ dl saksanpähkinöitä

2 dl kuohukermaa

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 dl turkkilaista jogurttia

50 g marenkia

mintunlehtiä

Puhdista mansikat ja leikkaa puolikkaiksi tai neljään osaan. Paahda pähkinöitä kuivalla kuumalla pannulla kunnes ne saavat väriä. Leikkaa veitsellä karkeaksi rouheeksi.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Kääntele sekaan sokeri, vaniljasokeri sekä turkkilainen jogurtti. Lusikoi annoskulhojen pohjalle marjoja ja päälle jogurtti-kermavaahtoa. Ripottele päälle loput marjat, murskattua marenkia, pähkinöitä sekä tuoretta minttua.

Marjapizza

Marjapizzan pohjalle levitetään lemoncurdia ja ranskankermaa.
Marjapizzan pohjalle levitetään lemoncurdia ja ranskankermaa.

4 annosta

Taikina:

15 g hiivaa

1 ½ dl vettä

½ tl suolaa

ripaus kardemummaa

3 dl pizzajauhoja

2 rkl oliiviöljyä

Täyte:

4 rkl lemon curdia

1 dl ranskankermaa

1 ½ rkl tomusokeria

3 dl marjoja

mintunlehtiä

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja kardemumma. Alusta jauhot taikinaan, lisää loppuvaiheessa öljy. Vaivaa muutama minuutti, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhosta helposti. Anna kohota peitettynä 30 minuuttia.

Jaa taikina neljään osaan ja kauli ohuiksi pizzapohjiksi. Paista 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pohja on kypsä ja saanut hieman väriä. Anna jäähtyä hetki.

Levitä pohjan päälle lemon curdia sekä tomusokerilla maustettuja ranskankermanokareita. Ripottele päälle marjoja ja mintunlehtiä.

Marjaisa murupaistos

Cobbler eli tutummin murupaistos maistuu jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Taikinakuoren alle uppoavat mitkä tahansa marjat.
Cobbler eli tutummin murupaistos maistuu jäätelön tai kermavaahdon kanssa. Taikinakuoren alle uppoavat mitkä tahansa marjat.
Kuva: Elina Ylitervo

Täyte:

700 g marjoja

3 rkl sokeria

2 rkl maissitärkkelystä

1 tl sitruunamehua

1 mm vaniljajauhetta

Muru:

3 dl jauhoja

1/2 dl sokeria

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

75 g voita

1 dl piimää

1 rkl sokeria

Puhdista marjat ja pilko tarvittaessa mansikat pienemmäksi. Sekoita marjojen joukkoon sokeri, maissitärkkelys, sitruunamehu sekä vaniljajauhe. Kaada seos voideltuun vuokaan tai uuninkestävään pannuun.

Valmista sitten muru. Sekoita jauhot, sokeri, leivinjauhe ja suola isossa kulhossa. Nypi kuutioitu kylmä voi sekaan. Sekoita lopuksi piimä joukkoon vähitellen.

Ota taikinasta palasia ja taputtele litteäksi. Asettele taikinapalat marjaseoksen päälle niin, että marjat peittyvät lähes kokonaan. Ripottele päälle 1 rkl sokeria. Paista 175 asteessa 45–50  minuuttia, kunnes muru on saanut väriä ja paistunut kypsäksi. Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.