Mainos

”Nyt ah­dis­taa koulu, korona ja kaik­ki!” – Nop­sa-tii­mi auttaa nuoria elämän krii­seis­sä

Turvallinen Oulu -hankkeen psykososiaalisen tuen Walk-In päivystys viettää elokuussa 1-vuotissyntymäpäiväänsä. Keväällä päivystys muutti Tuirasta Oulun keskustaan osoitteeseen Hallituskatu 5, missä nuoria kohdataan ilman ajanvarausta viikon jokaisena arkipäivänä klo 12–16.

Walk-In päivystys sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 5. Sisäänkäynti löytyy sisäpihalta.
Walk-In päivystys sijaitsee osoitteessa Hallituskatu 5. Sisäänkäynti löytyy sisäpihalta.

“Nuoret tulevat meille juttelemaan hyvin tavallisista asioista kuten koulunkäynti, ahdistus, ihmissuhteet ja oma seksuaalisuus. Joskus aiheina kuitenkin voi olla myös mahdolliset seksuaalirikokset, kaltoinkohtelu tai mielenterveysongelmat“, kertoo Nopsa-tiimin projektikoordinaattori Joni Saarela.

“Meillä ei käännytetä ketään ovelta, vaan toivotaan että nuoret tulevat keskustelemaan mahdollisimman matalalla kynnyksellä.”

Päivystys on tarkoitettu 13–18-vuoitiaille nuorille, jotka tarvitsevat akuuttia keskusteluapua arjen ja elämän haasteiden kuten jaksamisen, mielialan laskun, henkilökohtaisen elämänkriisin tai akuutin tapahtuman kuten seksuaalisen häirinnän tai kaltoinkohtelun vuoksi. Walk-In vastaanoton tarkoituksena on, että nuori saa tarvitsemansa avun nopeasti ilman erillistä ajanvarausta tai lähetettä ja nuorelle pystytään järjestämään tilanteeseen riittävä ja oikea-aikainen tuki.

Nuori, nuoren huoltajat tai nuorten parissa työskentelevät voivat ottaa yhteyttä päivystykseen soittamalla, sähköisellä yhteydenottolomakkeella, tekstiviestillä, WhatsAppissa sekä Instagramissa. Tapaamisia on myös mahdollista järjestää etäyhteyden välityksellä.

“Noin 2/3 meille tulevista yhteydenotoista tulevat huoltajilta ja loput nuorilta itseltään. Yleensä nuori tai huoltaja soittaa ennen saapumista, mutta sitä emme vaadi. Myös sähköisten yhteydenottojen määrä on kasvanut ja niihin vastataan aina 3 arkipäivän sisällä, yleensä jo samana päivänä. Myös koulujen henkilökunnalta tulee yhteydenottoja ja tarvittaessa teemme koulujen kanssa yhteistyötä työpareina”, kertoo Saarela.

Moniammatillinen tiimi nuorten tukena

Psykososiaalisen tuen Walk-in päivystyksessä asiakkaita vastaan ottaa moniammatillinen Nopsa-tiimi. Tiimissä työskentelee psykiatrinen sairaanhoitaja, terveydenhoitaja, koulukuraattori sekä nuoriso-ohjaaja, joilla kaikilla on vuosien kokemus nuorten parissa tehtävästä työstä.

”Meillä on pieni, ammattitaitoinen sekä monipuolinen tiimi, jossa kaikkien osaamista hyödynnetään. Meiltä löytyy osaamista muun muassa tunne- ja turvataidoista, kriisityöstä, kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnista sekä mielenterveydestä, ja kaikki tiimiläiset ovat valmiita jakamaan omaa tietoaan toisilleen. Tärkeimpänä kuitenkin kaikkien työskentelyssä näyttäytyy halu kuunnella ja auttaa nuoria sekä perheitä”, kertoo Nopsa-tiimin nuoriso-ohjaaja Niilo Väärni.

Nopsa-tiimiin kuuluvat projektikoordinaattori ja psykiatrinen sairaanhoitaja Joni Saarela, nuoriso-ohjaaja Niilo Väärni, terveydenhoitaja Mervi Pirkola sekä koulukuraattori Sirpa Poussu.
Nopsa-tiimiin kuuluvat projektikoordinaattori ja psykiatrinen sairaanhoitaja Joni Saarela, nuoriso-ohjaaja Niilo Väärni, terveydenhoitaja Mervi Pirkola sekä koulukuraattori Sirpa Poussu.

Walk-In päivystykseen tulevan nuoren on mahdollista saada keskusteluapua tai ohjausta 1–5 kertaa, jonka aikana keskustellaan mieltä painavista asioista. Käyntien yhteydessä kartoitetaan nuoren toivetta ja tarvetta pitempikestoiselle tuelle ja tarvittaessa ohjataan niiden pariin.

”Meidän palvelumme on lähtökohtaisesti anonyymiä, emmekä kirjaa käyntejä Oulun kaupungin terveydenhuoltojärjestelmään. Onnellisen moni meille tulevista nuorista ei tarvitse työskentelyn jälkeen jatkopalveluita. Tarpeen vaatiessa kuitenkin teemme yhteistyötä ja järjestämme jatkotyöskentelyä peruspalveluiden kuten oppilashuollon, perhepalvelun tai lastensuojelutarpeen selvitystiimin kanssa”, sanoo Saarela.

Psykososiaalisen tuen Walk-In aukaisee ovensa kesän jäljiltä 2.8.2021, jonka jälkeen nuoria otetaan vastaan normaaliin tapaan maanantaista perjantaihin kello 12–16. Päivystyksen kynnys on matala ja Nopsa-tiimi haluaa muistuttaa, että jokainen nuori on tervetullut, oli kriisin tai pahan olon aiheuttava asia kuinka pieni tai suuri tahansa.

”Eräs alkukesästä päivystykseen soittanut nuori kertoi sen hetkisestä olostaan, että häntä ahdistaa koulu, korona ja kaikki! Näistä jokainen on erinomainen syy ottaa meihin yhteyttä ja tulla käymään”, muistuttaa Väärni.

Psykososiaalisen tuen Walk-In
  • Toiminta on osa Turvallinen Oulu- hanketta. www.ouka.fi/turvallinenoulu
  • Toimintaa rahoitetaan nykyisessä muodossaan Sosiaali- ja terveysministeriön avustuksella joulukuun 2021 loppuun. 
  • Walk-In on tarkoitettu 13-18-vuotiaille oululaisille nuorille, jotka tarvitsevat akuuttia keskusteluapua arjen ja elämän haasteissa sekä kriiseissä.
  • Walk-In on avoinna ma-pe klo. 12-16. Osoitteessa Hallituskatu 5.
  • Ota yhteyttä puhelimitse numerosta 040 637 8287, Instagramissa @nopsatiimi tai sähköisellä yhteydenottolomakkeella

Nuori – Et ole yksin!