Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Pysäköinti: Ki­vi­sy­dä­men puomit ja park­ki­li­puk­keet pois­tu­vat

Kalevan kysely: Ovatko lasten lii­kun­ta­har­ras­tuk­set jo liian kal­lii­ta?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ny­ky­ai­kais­ta hir­si­ra­ken­ta­mis­ta on luvassa Soit­ta­jan­kan­kaan eril­lis­ta­lois­sa – puu-ul­ko­sei­nät ovat eko­lo­gi­set ja ter­veel­li­set

Soittajankankaan eteläreunalle Hiukkavaaraan, Hirsikankaanpuiston laidalle, on suunnitteilla puiston nimeen sopivasti hirrestä rakennettujen erillistalojen yhtiö.

-
Kuva: Rakennuspalvelu Jopera Oy

Asunto Oy Oulun Hirsikoti, Marssirummuntie 25. Rakennuspalvelu Jopera Oy / Kontiotuote Oy (hirsitoimittaja ja -urakoitsija). Suunnittelu Arkkitehtitoimisto Arkadi Ky / Mira Pasma. Talot B–D, 4h+k+s, 96 neliötä. Vh. 258 000 euroa.

Soittajankankaan eteläreunalle Hiukkavaaraan, Hirsikankaanpuiston laidalle, on suunnitteilla puiston nimeen sopivasti hirrestä rakennettujen erillistalojen yhtiö.

Hirrestä puhuttaessa, saattaa monen mielikuvat harhailla suvun mökin rantasaunalle tai harmaantuneisiin aittoihin, eikä ihme – onhan kyseisellä materiaalilla ja rakennustekniikalla Suomessa jopa vuosituhansien perinteet. 

Nykyisenkaltainen hirsi ei kuitenkaan enää ole pelkkä kuorittu puunrunko.

Tämänkertaisen puntarikohteen hirsiä kutsutaankin tuotenimellä SmartLog, mikä viittaa siihen, että hirret on koottu liimaamalla yhteen ristikkäin pienempiä puukappaleita, jolloin hirrestä tulee painumaton.

Tämä mahdollistaa nykyaikaisen estetiikan, kun painumia ei tarvitse huomioida suurilla listoituksilla.

Puhuttaessa kaupunkien lähistöllä olevista pientaloalueista, oli hirsi pitkään lähes unohdettu rakennusmateriaali.

Viime vuosina kansainväliset megatrendit terveellisyyteen ja ekologisuuteen liittyen ovat kuitenkin tehneet hirrestä jälleen ajankohtaisen materiaalin.

Tilastojen mukaan lähes joka neljäs uusi pientalo tehdään nykyään hirrestä. Näin ollen voisi kuvitella, että myös erillistalojen osalta, jotka ovat hirrelle uusi aluevaltaus, suosio on taattu.

-
Kuva: Rakennuspalvelu Jopera Oy

Asunto Oy Oulun Hirsikoti koostuu seitsemästä harjakattoisesta, harmaaksi kuultokäsitellystä erillistalosta, joiden huoneluvut vaihtelevat kolmesta viiteen.

Talot on sijoiteltu suorakulmaiselle tontille loogisesti, tosin yhteistä pihatilaa ei juuri jää.

Kaava olisi sallinut kaksikerroksisien asuntojen rakentamisen, mutta kysyntä ohjannee yksikerroksisuuteen, joka taas vie maantasossa enemmän tilaa.

Taloissa yksinkertaista hirsistä rakennusmassaa täydentää varaston, ulko-oven ja terassin kattava loivakattoinen vaaleaa puuta oleva lisäosa, mikä tuntuu sopivan modernin hirsirakentamisen pirtaan.

”Älyhirren” lisäksi kohde on poikkeuksellinen hirsirakentamisen kontekstissa myös siksi, että rakennusten ulkonäöstä ei voida päätellä kyseessä olevan hirsitalo, johtuen käytetyistä jiirinurkista.

Myös hirsien välinen viiste on modernin huomaamaton. Valtavan leveällä paneelilla verhoiltu talo siis näyttäisi samalta.

Lähempään tarkasteluun otetaan tässä neljän huoneen erillistalo, joita on yhtiössä yhteensä kolme. Pohjan neliöt on käytetty tehokkaasti, ja sisään astuttaessa vasemmalle avautuu avarat oleskelutilat saarekkeellisine keittiöineen ja kevyttakkoineen.

Ikkunat antavat kauniisti länteen, kohti puistoaluetta. Eteinen rajautuu mukavasti omaksi tilakseen.

Erityiskiitosta pohja ansaitsee siitä, että asunnon yksityisimmät toiminnot on järjestetty poikkeuksellisen hienosti.

Ensinnäkin vaatehuoneen sisältävä kodinhoitohuone, jonne pääsee myös keittiöstä, on eriytetty pesutiloista.

Lisäksi pitkulaisen muotoista pesuhuonetta on hyödynnetty oivallisesti jakamalla se erikseen puku- ja pesutiloihin.

Toimivuuden lisäksi ratkaisun etuna on, että kylpyhuoneen tunnelma kohoaa arjen yläpuolelle.

Kyseessä on hyvin toimiva hirsikoti, jonka massiiviset puu-ulkoseinät ovat paitsi ekologiset, myös terveelliset.

Estetiikan osalta tulevaisuus näyttänee, kuinka hirsisiltä urbaanit hirsitalot jatkossa näyttävätkään.