Ny­ky­ai­kais­ta hir­si­ark­ki­teh­tuu­ria löytyy eril­lis­ta­lois­ta Kas­tel­lis­sa

Kastelliin, Kajaanintien varteen rakennetaan vanhan pientalon tilalle kaksi uutta hirrestä.

-
Kuva: Rakennuspalvelu Jopera Oy

Erillistalot, Torpantie 49. Rakennuspalvelu Jopera Oy. Suunnittelu Arkkijussi Oy. Talo B, 4h+k+s, 102 neliötä. Vh. 396 700 euroa.

Kastelliin, Kajaanintien varteen rakennetaan vanhan pientalon tilalle kaksi uutta hirrestä.

Suomessa jo kivikautiset asumukset on rakennettu matalien hirsiseinien varaan, kuten Yli-Iin Kierikkikeskuksessa vierailleet tietävät. Puukaupungit olivat hirsisiä. Teollistumisen myötä modernit materiaalit kuitenkin syrjäyttivät vanhanaikaiseksi koetun hirren.

Nurinkurisesti, mielikuvat ”vanhoista hyvistä ajoista” ovat terveellisyyden ja ekologisuuden ohella eräs syy, että massiivipuu on rakennusmateriaaleista jälleen eniten tätä päivää.

Vanhoissa hirsitaloissa hirret verhoiltiin niin sisä- kuin ulkopuolellakin. Kesämökeissä hirsi näkyi, mutta kokonaisuus kuorrutettiin eri tyylikausista lainatuilla koristeluilla.

Nykyaikana hirren näkyvyys on olennainen osa materiaalin viehätystä. Ulospäin on mukava näyttää, että tämä on hirsitalo. Sisällä hirren ”hengittävyys” ja muut puun ominaisuudet valjastuvat käyttöön vain, jos hirttä ei peitetä.

Näistä seuraa tiiviille pientaloalueelle rakennettaessa yksi hirsirakentamisen mielenkiintoisista pulmista: millaista nykyaikaisen hirsiarkkitehtuurin tulisi olla? Vaikeus on yhdistää kaava-alueen arkkitehtuurivaatimukset hirsirakentamiseen siten, että lopputulos on jotain kesämökin ja tavanomaisen puuverhoillun pientalon välistä.

-
Kuva: Rakennuspalvelu Jopera Oy

Torpantien erillistalot tarjoavat yhden onnistuneen esimerkin. Helppo ymmärrettävyys on hirren valtti, jota talojen konstailematon ja viimeistelty arkkitehtuuri tukee.

Rakennusten pohjamuoto on yksinkertainen, hahmo hyvin pelkistetty harjakattomuoto. Hirrelle ominaisen yksiaineisuuden vaikutelmaa korostaa nykyaikaisella tavalla katon ja seinien vaalean siniharmaa väri.

Korkeat ja kapeat ikkunat on sijoiteltu harkiten pitäen silmällä niin kalustettavuutta kuin ulkonäköäkin siten, että jyhkeää umpinaista hirsiseinää säilyy riittävän laajoja, ehyitä pintoja.

Kaksi erillistaloa yhdistyy toisiinsa matalamman katososan välityksellä, joka kattaa sisäänkäyntien lisäksi niin autot, pyörät, ulkovarastot kuin lasikatteiset terassitkin.

Tontin pitkästä muodosta johtuen piha-alue jakautuu epätasaisesti kahden talon kesken. B-talon pihalla Kajaanintien puolella saa varmasti sulkapallopelin aikaiseksi, A-talolla ei omaa pihaa käytännössä ole.

Ulkoarkkitehtuurin lisäksi myös pohjat ovat onnistuneita ja toimivia.

B-talon päädyssä sijaitsevan sisäänkäynnin yhteydessä on runsaan kokoinen eteisaula, josta asunnon avarat, huonekorkeudeltaan kolmemetriset oleskelutilat saarekkeellisine keittiöineen avautuu.

Makuuhuoneet ovat aavistuksen pieniä, mutta pieninkin on kalustettavissa järkevästi reilun kokoisen vaatehuoneen ansiosta.

Oleskelutilojen sivuseinällä on pieni syvennys, josta on asunnolle monenlaista hyötyä. Olohuoneen kalustettavuus on parempi ilman ovien ja kulkureittien pilkkomia seinäpintoja.

Lisäksi kodinhoitohuone on syvennyksen avulla eriytetty pesutiloista. Ilman pyykkihuoltoa ja wc-istuinta kylpy- ja löylyhuoneen muodostama kokonaisuus muodostuu tunnelmaltaan huomattavasti ylellisemmäksi.

Hieno oivallus on myös lasiseinä, jonka välityksellä kylpytiloihin saadaan luonnonvaloa saunan ikkunan kautta.