Nuo­tiol­la kaikki maistuu pa­rem­mal­ta

Pohjois-Pohjanmaan Partiopiirin erä- ja seikkailuryhmän vetäjä tietää, mitä eripituisilla kesä- ja talviretkillä syödään. Perheen hiihtoretkellä ehditään ihailla luontoa, nauttia pienistä välipaloista ja kohokohtana valmistaa kevyt ateria nuotiolla.

Hyvä vihje. Mikko Kangas ottaa retkelle mukaan termospullollisen kuumaa vettä ruoan valmistusta varten. Hiillos syntyy nopeammin pieniksi pilkotuista puista.
Hyvä vihje. Mikko Kangas ottaa retkelle mukaan termospullollisen kuumaa vettä ruoan valmistusta varten. Hiillos syntyy nopeammin pieniksi pilkotuista puista.
Kuva: Pekka Peura

ikko Kangas Pohjois-Pohjanmaan Partiopiirin erä- ja seikkailuryhmän vetäjä tietää, mitä eripituisilla kesä- ja talviretkillä syödään. Nuotiolla paistettu täytetty varrasbroileri on hänen kesägourmet-ruokaansa. Talven suosikki, poronkäristys joko keitettyjen perunoiden tai perunamuhennoksen kanssa syntyy nuotiolla kohtuullisen nopeasti.

Perheitä Mikko Kangas kehottaa valmistautumaan päivän hiihtoretkeen jo aamulla.

"Pitää syödä hyvä aamiainen, esimerkiksi puuroa ja mysliä. Silloin riittää myös päiväksi energiaa."

Kerrospukeutuminen on valttia retkellä. Alimmaiseksi iholta kosteutta hyvin siirtävä alusasu. Seuraavaksi lämmittävä välikerros ja päällysvaatteet. Pipo kuuluu ilman muuta päähän, josta voi voi haihtua 80 prosenttia kehon lämmöstä. Tauoilla tarvitaan lämmittävä taukotakki, ettei tule vilu.

Reppuun pakataan lisäksi tulitikkuja, tuohta tai sytykepaloja, ruokailuvälineet, valmiita voileipiä, ruoka-ainekset, puukko ja kirves. Istuma-alustaksi käy hyvin retkipatja.

"Kun teräviä työkaluja otetaan mukaan, on syytä varata mukaan laastaria ja sidetarpeita."

Pussikeitot valmistuvat nopeasti, jos mukana on kaksi termospulloa, joista toisessa on ruoan valmistusta varten kuumaa vettä ja toisessa teetä tai kaakaota. Silloin ei tarvitse sulattaa lumesta vettä ja ruoka valmistuu nopeammin.

Jos kuitenkin käyttää lunta, kannattaa ottaa se pintakerrosta syvemmältä, jolloin lumessa on kivennäisaineksia mukana.

Haluaako valmistaa ruokansa pakissa vai kattilassa on makukysymys. Nuotiopaikalla voi odottaa joskus yllätys: puut ovat lopussa, joten retkikeitin ja polttoneste saattavat olla tarpeen. Kovilla pakkasilla kaasukeittimet eivät aina toimi.

"Hiihtoretkeä varten pukeudun siten, että aluksi jopa vähän palelee. Eikä retken aikana tarvitse hiihtää henkihieveriin. Ja aina hiihdetään sen hitaimman mukaan. Pysähdellään välillä ja ihaillaan luontoa. Retkestä pitää jäädä hyvä mieli."

Jotta hiihto tuntuisi mukavalta, niin ainakin pitovoidetta lipsumisiin ja eri kelien luistovoiteita voisi mahduttaa reppuunsa.

"Lumesta heijastuva aurinko voi viedä nahkat iholta, jos ei käytä aurinkovoidetta. Aurinkolasitkin ovat tarpeen."

Kaiken tämän tavaramäärän voi jakaa joko useampaan reppuun tai vetää ahkiolla, jossa perheen pienimmäinen voi välillä levätä.Nestettä ja välipaloja


"Talvella hiihdon aikana nesteen nauttiminen on tärkeää. Kätevä tapa on täyttää taskumatti juomalla, ripustaa se narulla kaulaan ja jättää takin alle. Siellä neste pysyy sulana ja on helposti juotavissa", jatkaa Mikko Kangas.

Taskuista on mukava napostella hiihdon aikana suklaata ja pähkinöitä, jotta verensokeri pysyy riittävän korkeana, eikä tule heikkoa oloa.

Kaakao- tai teetauolla virkistyy kummasti. Tuhdit kerrosvoileivät syntyvät halkaistuista ruisleipäsistä, joille voi levittää esimerkiksi pikkelssiä, juustoa ja kinkkua.

Varsinainen ateria valmistetaan nuotiopaikalla. Monille riittää makkaranpaisto tikun nokassa. Räiskäleetkin valmistuvat helposti, jos mukaansa pakkaa paistinpannun. Omatekoinen taikina kulkee mukavasti muovipullossa. Voissa paistettuina räiskäleet maistuvat, vaikka olisivat pussitaikinasta tehtyjä. Mansikkahillo lisää vielä nautintoa.

"Retkiruoan pitäisi olla monipuolista, keveää ja nopeasti valmistuvaa", Mikko Kangas valistaa.

Säilykepurkkihommaa Mikko Kangas ei suosittele, koska se on painavaa ja roskaavaa. Kotona voi sitten syödä illalla tukevammin retken päätyttyä.

Jauhelihakeitto

kuivattua paistijauhelihaa
pekonin palasia
perunakuutioita
(makaronia)
kasvisliemikuutio
kuivattuja juureksia pussista
vettä

Jauhelihaa kannattaa kuivattaa vähintään kilon verran kerralla. Käytä vain parasta paistijauhelihaa, jota ensin kuumennat paistinpannulla, jotta lihaneste haihtuu. Jos lihaan jää kokkareita, pieni ne lastalla. Varo, ettei liha paistu.

Levitä uunivuoalle talouspaperia, levitä liha sen päälle ja laita 100-asteiseen uuniin. Jätä luukku raolleen. Kuivata viisi tuntia. Voit vaihtaa paperia välillä, jos se vaikuttaa kovin rasvaiselta.

Laske uunin lämpötila 50 asteeseen ja jatka kuivatusta seitsemän tuntia. Lihaa on hämmennettävä koko kuivatuksen ajan.

Kuivattu liha näyttää irtonaiselta tummanruskealta purulta. 25 grammaa kuivattua lihaa vastaa noin sataa grammaa tuoretta jauhelihaa. Suolan voi lisätä ruoan valmistusvaiheessa tai jo esikuivatuksen aikana.

Nuotiolla lisää kuumaan veteen ruoka-ainekset. Maustepusseissa myytävät kuivatut keittojuurekset antavat lisämakua keittoon. Tarkista lopuksi suola.Foliopihvit


Yhdelle

300 g jauhelihaa
peruna
juureksia
sipuli

Ennen retkeä voit laittaa valmiiksi ruoka-ainekset folionyyttiin ja siirtää nyytit suoraan repusta hiilloksen reunaan, jossa kypsennät ensin toista puolta 10-15 minuuttia ja sitten toista.

Mausta ensin liha suolalla ja pippurilla sekä taputtele pihviksi. Laita foliolle muutama nokare voita pihvin alle. Pilko juurekset kuutioiksi ja laita ne pihvin päälle. Voit käyttää myös valmiita pakastesekoituksia.

Kääri nyytiksi ja laita vielä toinen kerros foliota päälle, ettei ruoka pala nuotiolla.

Folionyyteissä voi kypsentää muutakin, esimerkiksi kalaa.