Vanhat kuvat: Hurjia vaah­to­bi­lei­tä ja rentoja hip­hop­pa­rei­ta 2000-lu­vun poh­joi­ses­sa

Ulkoilu: Hie­ta­saa­ren hal­ko­au­to­maat­ti kerää kehuja ja puut käyvät kau­pak­si

Nuo­ri­so­sää­tiön ex-pu­heen­joh­ta­ja Perttu Nou­siai­nen tuo­mit­tiin mak­sa­maan mil­joo­na­kor­vauk­set

Vahingonkorvauskanne liittyy laajaan talousrikosepäilyyn.

Keskustataustaisen Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on tuomittu maksamaan miljoonien vahingonkorvaukset Vaparatalot-yhtiölle.
Keskustataustaisen Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on tuomittu maksamaan miljoonien vahingonkorvaukset Vaparatalot-yhtiölle.
Kuva: Joel Maisalmi

Keskustataustaisen Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on tuomittu maksamaan miljoonaluokan vahingonkorvaukset  Vaparatalot-yhtiölle.

Vaparatalot on Nuorisosäätiön entisen tytäryhtiön Pääskynpesien perillinen.

Helsingin käräjäoikeuden mukaan Nousiainen toimi yhtiöjärjestyksen ja huolellisuusvelvoitteen vastaisesti Lahdessa vuonna 2014 tehdyissä kiinteistökaupoissa, jotka aiheuttivat Nuorisosäätiön yhtiöille yli seitsemän miljoonan euron tappiot.

Käräjäoikeuden ratkaisusta kertoi ensin Yle.

Oikeuden ratkaisu on annettu kesäkuun 18. päivänä. Kyseessä on yksipuolinen tuomio, eli Nousiainen ei ole vastannut kanteeseen määräajassa eikä saapunut käräjäoikeuteen.

Vahingonkorvauskanne koskee Nousiaisen lisäksi viittä muuta henkilöä, jotka ovat kiistäneet kanteessa esitetyt vaatimukset. Korvauksia on vaadittu yhteisvastuullisesti. Jutussa on ollut valmisteluistunto toukokuussa.

Vahingonkorvaussummat ovat yhteensä noin 7,7 miljoonaa euroa.

Yksipuolisesta tuomiosta ei voi valittaa. Sen sijaan on mahdollista hakea takaisinsaantia. Jos takaisinsaantia ei haeta oikeudenkäymiskaaren mukaisella tavalla, yksipuolinen tuomio jää pysyväksi.

Rikosepäilyjä syyteharkinnassa

Perttu Nousiaista ja Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa epäillään muun muassa törkeästä petoksesta ja törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa.

Nousiainen ja Haaro ovat molemmat entisiä keskustavaikuttajia. Heidän epäillään käyttäneen Nuorisosäätiötä oman tai lähipiirin edun tavoitteluun.

Kun tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavalle Nuorisosäätiölle valittiin uusi johto, säätiön kassa oli tyhjä. Rahaa oli nykyjohdon mukaan hävinnyt yli 40 miljoonaa euroa entisen johdon aikana.

Sekä Haaro että Nousiainen ovat aiemmin kiistäneet syyllistyneensä oman edun tavoitteluun tai rikoksiin.

Osa rikosepäilyistä on nyt syyteharkinnassa, osa vielä keskusrikospoliisin tutkittavana.