Muhoslaisessa Pohjolakodissa sijoitettuna ollut tyttö on tuomittu useista rikoksista.
Oulun käräjäoikeus katsoo, että tekohetkellä 15-vuotias tyttö syyllistyi neljään laittomaan uhkaukseen, törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun sekä huumausaineen käyttörikokseen.
Tyttö piti hallussaan kotitalousluokasta anastamaansa hedelmäveistä, jonka hän piilotti ensin hihaansa ja sitten rintaliiveihinsä. Hän laati yksityiskohtaisen suunnitelman Pohjolakodissa yövalvojan tappamiseksi ja pakkasi tavaransa.
Aikomuksena oli pyytää yövalvoja avaamaan yöllä lukitun vessan ovi ja puukottaa tätä kaulaan, kun hän avaa lukkoa. Tämän jälkeen tyttö aikoi varastaa auton avaimet ja paeta Pohjolakodista.
Hän seisoi viime tammikuussa jo veitsen kanssa yövalvojan takana, mutta viime hetkellä hän muuttikin mielensä kun oven aukaiseminen kesti tavanomaista pidempään.
– Hän on suoritettuaan valmistelun loppuun seisonut (yövartijan) takana ja ollut jo yrityksen kynnyksellä. Seuraava käden heilautus olisi muuttanut teon yritykseksi ja mahdollisesti täytetyksi, oikeus toteaa.
Syyttäjän mielestä tyttö valmisteli murhaa, mutta oikeus piti tekoa tapon valmisteluna.
– Asiassa ei ole näytetty sellaisia seikkoja, joiden vuoksi suunniteltua tappoa voisi pitää kokonaisuutena arvostellen törkeänä.
"Ei ole todennäköistä, että yksi vastaan yksi tilanteessa..."
Syyttäjä vaati tytölle tuomiota myös toiseen Pohjolakodin työntekijään kohdistuneesta, törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuneen rikoksen valmistelusta viime heinäkuussa.
Kyseinen rikos tuli rikoslakiin vuonna 2013 ja siitä on vasta varsin vähän oikeuskäytäntöä Suomen tuomioistuimista.
Syyttäjän mukaan tyttö piti hallussaan teräasetta, laati yksityiskohtaisen suunnitelman toisen yövalvojana toimineen ohjaajan törkeää pahoinpitelemistä varten tai muutoin yllytti toista alle 15-vuotiasta tyttöä tekemään sen. Syyttäjä väitti, että tarkoituksena oli sokaista yövalvoja wc-raikastimella ja tämän jälkeen hakata häntä silitysraudalla niin kauan, että hän menettää tajuntansa.
Käräjäoikeus hylkäsi syytteen. Sen mukaan asiassa ei näytetty, että syytetyllä olisi ollut teräase hallussaan valmistelurikoksen tarkoittaman rikoksen tekemiseksi. Myös yllytys jäi sen mielestä näyttämättä.
Käräjäoikeus katsoi, että tytöt kyllä sopivat ja suunnittelivat yksityiskohtaisesti ohjaajan pahoinpitelemisestä.
– Asiassa jää kuitenkin näyttämättä, että olisi ollut käsillä laissa syyksilukemiselta edellytettävä vaara vaikean ruumiinvamman aiheuttamisesta, eikä asiassa ole myöskään ilmennyt seikkoja, että teko olisi kokonaisuutena arvostellen törkeä, oikeus toteaa.
Sen mielestä oikeuskäytäntö huomioiden suunniteltu teko ei olisi ollut myöskään raaka tai julma kyseisillä tekovälineillä.
Yövalvoja oli osannut olla varuillaan tyttöjen vahvojen meikkien ja pukeutumisen vuoksi.
– Ei siten ole esitetyllä näytöllä kovinkaan todennäköistä, että hänet päästäisiin yksi vastaan yksi tilanteessa sillä tavalla yllättämään, että silitysraudalla aiheutuisi lainkohdan törkeältä pahoinpitelyltä teonkuvauksen mukaisesti vaikea ruumiinvamma tai hengenvaarallinen tila.
Tytön psyykkinen tila vähensi syyllisyyttä
Tyttö uhkaili samaista yövalvojaa paria kuukautta myöhemmin, kun häntä siirrettiin omaan huoneeseensa. Tuolloin hän käyttäytyi aggressiivisesti ja uhkasi tappaa ohjaajan. Tilanne toistui vielä parin viikon päästä, jolloin hän uhkasi tappaa myös toisen ohjaajan puukottamalla.
Tammikuussa 2018 tyttö puolestaan uhkasi viiltää kolmannen ohjaajan kurkun auki ja nosti kädessään olleen puukappaleen lyöntiasentoon.
Tytön hallusta löydettiin kolme huumausaineeksi luokiteltavaa tablettia.
Koska syytetty on yhä alaikäinen, tuomittiin hänet nuorena henkilönä tehdyistä rikoksista. Hän sai yhden vuoden kahden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen, minkä lisäksi vankeutta tehostettiin määräämällä hänet valvontaan yhden vuoden kolmen kuukauden ajaksi.
Käräjäoikeuden mukaan tytön psyykkinen tila oli tekoaikana sellainen, että sen voidaan jossain määrin katsoa vähentävän hänen syyllisyyttään. Häntä on hoidettu muun muassa nuorisopsykiatrisilla osastoilla ja viime maaliskuusta lähtien häntä on pidetty psykiatrista hoitoa tarjoavassa Niuvanniemen sairaalassa Kuopiossa.
Hänet määrättiin maksamaan kolmelle Pohjolakodin työntekijälle yhteensä 3000 euroa kärsimyksestä sekä näiden oikeuskulut. Tytön omat noin 3900 suuruiset oikeudenkäyntikulut maksetaan valtion varoista.
Juttua täydennetty 21.1.2019 klo 14.07.